2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Egy négyzetméter kisfröccs

2023. március 28. 11:18
Egy érdekes történet a rendszerváltáskori újságírás kulisszái mögül Darcsi István tollából.

A rendszerváltás környékén élte fénykorát az újságírás Magyarországon. A hatalom egyrészt már, majd pedig egy ideig még nem mert beleszólni abba, hogy mi jelenjen meg az újságban, az újonnan érkező befektetőket pedig az új tulajdon birtoklása és a bevétel érdekelte. Az újságírókkal szemben a minőség volt az első számú elvárás, mennyiségben fele annyit kellett teljesíteni, mint manapság. Így jutott idő beszélgetésre, elemzésre, vitára, ami rendszerint a törzshelyen zajlott. Ilyen kultikus hely volt annak idején a Szürkebarát borozó és étterem a belvárosban, amikor a Szabadság téren volt a Napló szerkesztősége. Akkoriban a megyei napilap volt a veszprémiek első számú hírforrása: ami az akkor több mint 60 ezer példányban eladott újságban megjelent, azt tényként kezelték az olvasók.

Az újságírók és szerkesztők között akadtak olyanok is, akik már a reggeli feketekávét is a Szürkebarátban hörpintették fel, de a délelőtti lapindító értekezlet után a szerkesztőség zöme átballagott a közeli borozóba, ami nem csak nekik volt a törzshelyük, hanem az ügyvédeké és a színészeké is. A hely vonzerejét erősítette a mindig kapható finom csülkös bableves és a minőségi borból készített kisfröccs, amiből rögtön egy négyzetméternyit rendeltek az elsőként érkezők, hogy a pincéreknek ne kelljen oda-vissza futkosni. Azért egy négyzetméter, mert ekkora volt egy asztal. Aki jött, fogyasztott, majd az árát betette az asztal közepén levő közös kasszába. Elszámoláskor általában több pénz volt a kelleténél, így a kitartók a maradékból kértek egy utolsó kört, s ha nem lett volna elég, akkor kipótolták.

Nagyot téved, aki ez alapján azt feltételezi, hogy vedelni jártak oda a zsurnaliszták. Először is nem volt kötelező fröccsözni, bár az öreg rókák tréfásan megjegyezték a kólázó fiataloknak, hogy: „Belőled így sosem lesz újságíró…”  Szóval, a hirtelen szomjoltás után előkerültek a legfrissebb napi- és hetilapok, és megkezdődött azok részletes kivesézése. Szakmailag többet lehetett itt tanulni a tapasztaltabb kollégáktól, mint bármelyik újságíró tankönyvből. Jómagam is szívesen „olajoztam meg” néhány kisfröccsel az értékelőket, akik nem sajnálták átadni tudásukat. Igazi műhelymunka folyt a Szürkebarátban, és akinek éppen ízekre szedték az írását, nem sértettséget érzett ki a kritikából, mert az időnként felért egy szakmai továbbképzéssel.

A Napló legendás főszerkesztője, Erdélyi György is gyakori vendég volt a Szürkebarátban. Egyszer viccesen ezt mesélte. „Egyesek azt hiszik, azért járok oda, mert szeretek inni. Egy fenét, gyűjtöm a híreket. Alig érek le a lépcsőn, a pincér azzal fogad, hogy: képzelje, főszerkesztő úr, mi történt…” Titkárnőjének gyakran meg kellett járni a hosszú lépcsősort, amikor a szerkesztőségben telefonon keresték Gyuri bácsit. Ezért a borozó vezetője remek ötlettel állt elő: „Főszerkesztő úr, intézze el a pártbizottságon, hogy kapjunk telefonvonalat, és akkor a titkárnőjének nem kell oda-vissza futkosni, csak leszól.” Remek ötlet volt, amit sikerült is megvalósítani, így lett telefon a Szürkebarátban akkor, amikor csak a kiváltságosoknak volt.

Aztán a Napló szerkesztősége elköltözött a belvárosból a város szélére, így elmaradt a rendszeres napi műhelymunka, ami hosszú távon megmutatkozott a lap tartalmának minőségén.

 

Nyitókép: nyugat.hu / Tánczos Mihály

Darcsi István

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Az egyik veszprémi fórumba töltötték fel azokat a képeket, amiket valaki a város mellett fotózott és jól láthatóan egy emberi tenyér méretéhez hasonló nagyságú állati lábnyom látható rajta. A tippek elindultak, hogy milyen élőlény hagyta hátra ezt a nyomot, valaki már medvét látott benne. Mi megkérdeztük erről az egyik helyi vadásztársaság elnökét.