Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C

Együttműködési megállapodást írt alá a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem

2023. március 28. 10:49 // Forrás: Pannon Egyetem
A KEHOP-3.2.1-15-2022-00039 azonosítószámú, „A körforgásos gazdaságra vonatkozó elvek gyakorlati alkalmazásának előkészítése egyes hulladéktípusok esetében” című pályázati projekt keretében a Vetési Albert Gimnázium és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.

A Pályázati Projekt célja egyes hulladéktípusok (biológiai frakció, elektromos és elektronikai hulladékok, elem- és akkumulátorhulladékok, bizonyos műanyag hulladékok) esetében a körforgásos gazdaság elveinek érvényesülését elősegítő beavatkozási, intézkedési pontok megvizsgálása, elemzése és kidolgozása. Az eredmények segítségével egy komplex pilot projekt megvalósítása a cél a Pannon Egyetem veszprémi kampuszán. Kiemelt törekvés egy átfogó biohulladék koncepció megalapozása, amely kiterjed a háztartásokban képződő biohulladék begyűjtésének felkészülésére (2023. december 31-től kötelező az elkülönített begyűjtésre való felkészülés a nemzetközi legjobb gyakorlatok felhasználásával), a begyűjtött biohulladék kezelésére vonatkozó javaslattételre, valamint a keletkező haszonanyag mezőgazdasági felhasználhatóságának elősegítésére.

Simon Zsolt, a Vetési Albert Gimnázium intézményvezetője köszöntőjében kiemelte a gimnázium eddigi sikereit a fenntarthatóság tekintetében, illetve örömét fejezte ki a hosszútávú együttműködést illetően.

Csillag Zsolt, Simon Zsolt, Gelencsér AndrásCsillag Zsolt, Simon Zsolt, Gelencsér András

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint olyan világ vesz körül bennünket, ahol a fenntarthatóságnak jelentősége van. – Különösen a fiatalok azok, akik joggal kérhetik számon rajtunk, az idősebb generáció tagjain, hogy mit hagytunk rájuk? Ez talán még nincs veszve, és mi is tehetünk azért, hogy ez a világ jobb legyen – tette hozzá. A rektor bátorította a fiatal közönséget arra, hogy továbbtanulásuk céljául válasszák a „fenntarthatóság egyetemét”, a Pannon Egyetemet, ha magas színvonalon kívánnak elmélyedni a témában.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja kiemelte, a fenntarthatóság, habár divatos kifejezéssé vált napjainkban, súlyos tartalommal bír, amelyre kiemelten fontos felhívni a figyelmet. – Nem korlátlanok az erőforrásaink. Ezen a Föld nevű bolygón annyi erőforrás áll rendelkezésre, amennyi. Nem több. Ezekkel kell jól gazdálkodnunk. Emiatt a legfontosabb hívószó a mértékletesség: muszáj csökkenteni a fogyasztást – tette hozzá.

A köszöntőket követően Kurdi Róbert, egyetemi docens, szakmai vezető a Pannon R(E)gyetem koncepciót mutatta be, majd Bobek-Nagy Janka, tudományos munkatárs, alprojektvezető a Vetési Albert Gimnáziumban megvalósuló hulladékgyűjtési pilot projekt részleteit ismertette.

A Pannon Egyetem és a Vetési Albert Gimnázium együttműködésén keresztül a középiskolás korosztály közvetlen és aktív bevonásával történik az intézményszintű hulladékgyűjtési felmérés, jelentősen elősegítve a hulladékkezeléssel és hulladékgazdálkodással, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálás pozitív alakítását.

vehir.hu
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.