2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait

Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.

Az áprilistól júniusig terjedő időszak eseményeiről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Vass László Gyűjteményben. 

Grászli Bernadett és Claudia KüsselGrászli Bernadett és Claudia Küssel

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója a nemzetközi eseményekre hívta fel a figyelmet. Április 22-én nyitják meg a Sakura című kiállítást a Dubniczay-palotában, ahol Révész Anna Japánban született festőművész akvarellképeit és Tóth-Vásárhelyi Réka fából készült, a japán kultúrában különleges jelentőséggel bíró babáit láthatja a közönség. Május 19-én brazil művészek alkotásain keresztül pillanthatunk be a brazil divat és dizájn világába. Aznap este igazi nemzetközi zenei csemege, a Madras Special zenekar jazzkoncertje várja a látogatókat: Ramesh Shotham indiai zenész az iráni származású Reza Askarival, a német Sebastian Müllerrel és a budapesti Lantos Zoltánnal alkotja az együttest. 

Ebben a negyedévben új helyszínnel gazdagodik az intézmény: júniusban megnyit az egykori Simoga-istállóban kialakított FXR kiállítótér és médialabor, amit június 17-én izgalmas, négyfalas immerzív vetítéssel avatnak fel.

Négyfalas vetítéssel mutatkozik be az FXR (Fotó: VEB2023)Négyfalas vetítéssel mutatkozik be az FXR (Fotó: VEB2023)

Claudia Küssel, a FOTÓ AIR – Artist in residence kurátora a Europe Archive programra hívta fel a figyelmet. Eric Kessels és Thomas Mainlaender egy kollektív európai emléktárat kívánnak létrehozni. Lelkes gyűjtők, akik a bolhapiacokat járják, ezekre úgy tekintenek, mint a történelem szűrőire, amik összegyűjtik a múlt maradványait újraelosztás céljából. A bolhapiac azonban eltűnőfélben lévő jelenség, és ezzel együtt a tárgyakhoz kapcsolódó történetek is eltűnnek – ezt próbálja meg a projekt kiküszöbölni. A gyűjtőpáros a veszprémi lengyel piacon, sümegi kis üzletekben, a devecseri és budapesti ecserin vadászott tárgyakra, ezek adják majd a június 22-én a Dubniczay-házban nyíló kiállítás súlypontját.

Bolhapiacokon vadászik Európa archiválható tárgyaira Eric Kessels és Thomas Mainlaender (Fotó: VEB2023)Bolhapiacokon vadászik Európa archiválható tárgyaira Eric Kessels és Thomas Mainlaender (Fotó: VEB2023)

Április 15-én a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből nyílik kiállítás Folyékony időszeletek címmel – ezt már Hamvai Kinga, a Magyar Nemzeti Bank Művészeti Divízió operatív vezetője közölte.  A tárlat az MNB gyűjteményének női alkotóira fókuszál, a neoavantgard generáció mellett a legfiatalabb művészek munkáit láthatjuk majd a Dubniczay-palotában. A kiállításhoz több kísérőprogram, kurátori vezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak. 

Rónaszéki Andrea, Varga Richárd, Kilián LászlóRónaszéki Andrea, Varga Richárd, Kilián László

Az irodalmi programokról Varga Richárd , a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere és Kilián László, a Művészetek Háza irodalmi programjainak vezetője számoltak be. Június 13-án mutatják be Korinek Janka Szélkerék című bemutatkozó kötetét az Aris Pars Prima Laborum sorozat részeként a Dubniczay-palotában. A Gizella-napok keretében lengyel, francia, észt és sepsiszentgyörgyi szerzőket látnak vendégül, akikkel irodalmi sétákon és irodalmi bemutatókon vehetünk részt.

A kora nyári időszakban több nagyobb, hagyományos eseménysorozatot is megszerveznek, így Veszprém idén is csatlakozik az Ünnepi Könyvhéthez valamint a Múzeumok Éjszakájához. Ezek pontos részleteiről későbbre ígértek tájékoztatást a szervezők. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Terápiás képekből nyílt kiállítás
Terápiás képekből nyílt kiállítás
Tizenöt alkalmas művészetterápiát szervezett a Befogadás Házában élő hajléktalanoknak a Finart Design Kft. a VEB 2023 Zrt. támogatásával. A Quirin Ágnes grafikus vezette foglalkozásokon készült képekből szombaton nyílt kiállítás a Dubniczay-palota magtárában.
Otthonra találni a művészetben - hajléktalan emberek alkotásaiból nyílnak kiállítások
Otthonra találni a művészetben - hajléktalan emberek alkotásaiból nyílnak kiállítások
Van egy perifériára került társadalmi csoport, akiknek sokszor még hajlék sincs a fejük felett, életük pedig látszólag vakvágányra került. A hajléktalanokon sokan csak átnéznek, mások mérgelődnek a jelenlétükön, viszont az EKF-en belül jelenleg is zajlik egy program, ami a művészetet hívta segítségül, hogy ismét értelmet adjon ezen emberek életének. Az „Otthonra találni a művészetben” keretében hajléktalan emberek ragadnak ecsetet és ceruzát, hogy ebből mi sült ki, azt hamarosan bárki megnézheti különböző városi kiállításokon.
A női test a társadalmi elvárások fogságában
A női test a társadalmi elvárások fogságában
Hogyan viszonyulunk a női testhez, milyen a nők viszonya a saját testükkel? A meztelenségtől az eltesttelenedésig vezet végig a Fototaxis kiállítás a Csikász Galériában.
Kortárs alkotások a barokk térben
Kortárs alkotások a barokk térben
A Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményének nők által készített alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. A tárlat július 11-ig térítésmentesen látogatható.