Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait

2023. március 29. 22:59
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.

Az áprilistól júniusig terjedő időszak eseményeiről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Vass László Gyűjteményben. 

Grászli Bernadett és Claudia KüsselGrászli Bernadett és Claudia Küssel

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója a nemzetközi eseményekre hívta fel a figyelmet. Április 22-én nyitják meg a Sakura című kiállítást a Dubniczay-palotában, ahol Révész Anna Japánban született festőművész akvarellképeit és Tóth-Vásárhelyi Réka fából készült, a japán kultúrában különleges jelentőséggel bíró babáit láthatja a közönség. Május 19-én brazil művészek alkotásain keresztül pillanthatunk be a brazil divat és dizájn világába. Aznap este igazi nemzetközi zenei csemege, a Madras Special zenekar jazzkoncertje várja a látogatókat: Ramesh Shotham indiai zenész az iráni származású Reza Askarival, a német Sebastian Müllerrel és a budapesti Lantos Zoltánnal alkotja az együttest. 

Ebben a negyedévben új helyszínnel gazdagodik az intézmény: júniusban megnyit az egykori Simoga-istállóban kialakított FXR kiállítótér és médialabor, amit június 17-én izgalmas, négyfalas immerzív vetítéssel avatnak fel.

Négyfalas vetítéssel mutatkozik be az FXR (Fotó: VEB2023)Négyfalas vetítéssel mutatkozik be az FXR (Fotó: VEB2023)

Claudia Küssel, a FOTÓ AIR – Artist in residence kurátora a Europe Archive programra hívta fel a figyelmet. Eric Kessels és Thomas Mainlaender egy kollektív európai emléktárat kívánnak létrehozni. Lelkes gyűjtők, akik a bolhapiacokat járják, ezekre úgy tekintenek, mint a történelem szűrőire, amik összegyűjtik a múlt maradványait újraelosztás céljából. A bolhapiac azonban eltűnőfélben lévő jelenség, és ezzel együtt a tárgyakhoz kapcsolódó történetek is eltűnnek – ezt próbálja meg a projekt kiküszöbölni. A gyűjtőpáros a veszprémi lengyel piacon, sümegi kis üzletekben, a devecseri és budapesti ecserin vadászott tárgyakra, ezek adják majd a június 22-én a Dubniczay-házban nyíló kiállítás súlypontját.

Bolhapiacokon vadászik Európa archiválható tárgyaira Eric Kessels és Thomas Mainlaender (Fotó: VEB2023)Bolhapiacokon vadászik Európa archiválható tárgyaira Eric Kessels és Thomas Mainlaender (Fotó: VEB2023)

Április 15-én a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből nyílik kiállítás Folyékony időszeletek címmel – ezt már Hamvai Kinga, a Magyar Nemzeti Bank Művészeti Divízió operatív vezetője közölte.  A tárlat az MNB gyűjteményének női alkotóira fókuszál, a neoavantgard generáció mellett a legfiatalabb művészek munkáit láthatjuk majd a Dubniczay-palotában. A kiállításhoz több kísérőprogram, kurátori vezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak. 

Rónaszéki Andrea, Varga Richárd, Kilián LászlóRónaszéki Andrea, Varga Richárd, Kilián László

Az irodalmi programokról Varga Richárd , a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere és Kilián László, a Művészetek Háza irodalmi programjainak vezetője számoltak be. Június 13-án mutatják be Korinek Janka Szélkerék című bemutatkozó kötetét az Aris Pars Prima Laborum sorozat részeként a Dubniczay-palotában. A Gizella-napok keretében lengyel, francia, észt és sepsiszentgyörgyi szerzőket látnak vendégül, akikkel irodalmi sétákon és irodalmi bemutatókon vehetünk részt.

A kora nyári időszakban több nagyobb, hagyományos eseménysorozatot is megszerveznek, így Veszprém idén is csatlakozik az Ünnepi Könyvhéthez valamint a Múzeumok Éjszakájához. Ezek pontos részleteiről későbbre ígértek tájékoztatást a szervezők. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.