Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait

2023. március 29. 22:59
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.

Az áprilistól júniusig terjedő időszak eseményeiről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Vass László Gyűjteményben. 

Grászli Bernadett és Claudia KüsselGrászli Bernadett és Claudia Küssel

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója a nemzetközi eseményekre hívta fel a figyelmet. Április 22-én nyitják meg a Sakura című kiállítást a Dubniczay-palotában, ahol Révész Anna Japánban született festőművész akvarellképeit és Tóth-Vásárhelyi Réka fából készült, a japán kultúrában különleges jelentőséggel bíró babáit láthatja a közönség. Május 19-én brazil művészek alkotásain keresztül pillanthatunk be a brazil divat és dizájn világába. Aznap este igazi nemzetközi zenei csemege, a Madras Special zenekar jazzkoncertje várja a látogatókat: Ramesh Shotham indiai zenész az iráni származású Reza Askarival, a német Sebastian Müllerrel és a budapesti Lantos Zoltánnal alkotja az együttest. 

Ebben a negyedévben új helyszínnel gazdagodik az intézmény: júniusban megnyit az egykori Simoga-istállóban kialakított FXR kiállítótér és médialabor, amit június 17-én izgalmas, négyfalas immerzív vetítéssel avatnak fel.

Négyfalas vetítéssel mutatkozik be az FXR (Fotó: VEB2023)Négyfalas vetítéssel mutatkozik be az FXR (Fotó: VEB2023)

Claudia Küssel, a FOTÓ AIR – Artist in residence kurátora a Europe Archive programra hívta fel a figyelmet. Eric Kessels és Thomas Mainlaender egy kollektív európai emléktárat kívánnak létrehozni. Lelkes gyűjtők, akik a bolhapiacokat járják, ezekre úgy tekintenek, mint a történelem szűrőire, amik összegyűjtik a múlt maradványait újraelosztás céljából. A bolhapiac azonban eltűnőfélben lévő jelenség, és ezzel együtt a tárgyakhoz kapcsolódó történetek is eltűnnek – ezt próbálja meg a projekt kiküszöbölni. A gyűjtőpáros a veszprémi lengyel piacon, sümegi kis üzletekben, a devecseri és budapesti ecserin vadászott tárgyakra, ezek adják majd a június 22-én a Dubniczay-házban nyíló kiállítás súlypontját.

Bolhapiacokon vadászik Európa archiválható tárgyaira Eric Kessels és Thomas Mainlaender (Fotó: VEB2023)Bolhapiacokon vadászik Európa archiválható tárgyaira Eric Kessels és Thomas Mainlaender (Fotó: VEB2023)

Április 15-én a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből nyílik kiállítás Folyékony időszeletek címmel – ezt már Hamvai Kinga, a Magyar Nemzeti Bank Művészeti Divízió operatív vezetője közölte.  A tárlat az MNB gyűjteményének női alkotóira fókuszál, a neoavantgard generáció mellett a legfiatalabb művészek munkáit láthatjuk majd a Dubniczay-palotában. A kiállításhoz több kísérőprogram, kurátori vezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak. 

Rónaszéki Andrea, Varga Richárd, Kilián LászlóRónaszéki Andrea, Varga Richárd, Kilián László

Az irodalmi programokról Varga Richárd , a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere és Kilián László, a Művészetek Háza irodalmi programjainak vezetője számoltak be. Június 13-án mutatják be Korinek Janka Szélkerék című bemutatkozó kötetét az Aris Pars Prima Laborum sorozat részeként a Dubniczay-palotában. A Gizella-napok keretében lengyel, francia, észt és sepsiszentgyörgyi szerzőket látnak vendégül, akikkel irodalmi sétákon és irodalmi bemutatókon vehetünk részt.

A kora nyári időszakban több nagyobb, hagyományos eseménysorozatot is megszerveznek, így Veszprém idén is csatlakozik az Ünnepi Könyvhéthez valamint a Múzeumok Éjszakájához. Ezek pontos részleteiről későbbre ígértek tájékoztatást a szervezők. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   2023. szeptember 27. 22:10 Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. 2023. szeptember 24. 16:41 Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek kiállítás Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek Az elmúlt egy évben közel 70 nemzetközi, nehéz sorsú fiatal vett részt egy 18 napos nemzetközi képzési folyamaton, mely során önkéntességen keresztül rengeteget tanultak önmagukról és a világról, és arról, hogy a szupererő bennük is ott van, tetteikkel és gondolataikkal befolyásolják a világ alakulását. Erről a projektről nyílt kiállítás a Művészetek Házában, a Dubniczay-palotában. 2023. szeptember 15. 20:27 Ecsetvonások kamarazenéje kiállítás Ecsetvonások kamarazenéje Születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást Bojtor Károly festőművész munkáiból Veszprémben, a Dubniczay-palotában.  2023. szeptember 9. 21:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.