Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Tippek a pontyhorgászathoz ismeretlen tavakon

2023. április 11. 9:37

Melyek a pontyhorgászat nyerő tippjei és stratégiái tudnivalói ismeretlen horgász tavakon? Mik lehetnek a tuti első lépések olyankor, amikor egy addig nem ismert vízen foglalunk helyet és eredünk a halak nyomába?

Időről időre bizony ezzel a kihívással szembesül a legtöbb horgász, miszerint válaszokat kellene találnia ezekre a kérdésekre. Jó hír, hogy ez a cikk sok mindenben nyújthat irányokat!

Hogyan érdemes készülni a pontyhorgászatra?

Mindenekelőtt egy alapos utánajárással a meghorgászni kívánt vízterület sajátosságairól. Ahol most készülünk első alkalommal horgászni, ott értelemszerűen nem támaszkodhatunk saját tapasztalatokra.

Vagyis nem tudhatjuk, hogy például a Fishinda etetőanyag választékát tekintve milyen íz, aroma és típus lehet a nyerő. Hasonlóképp kérdéses lehet a működőképes csali típusa és jellege is.

De talán ezen faktorok megválaszolását is meg kell, hogy előzze a vízterületre vonatkozó információgyűjtés. Milyen a vízmélység, mi jellemzi a mederviszonyokat, a halak melyik részeken tartózkodhatnak, mekkora az egyedsúly és persze milyen stratégia működik általában?

Tippek a pontyfogáshoz, miután megérkeztünk az addig ismeretlen tó partjára

Miután elfoglaltuk a helyünket, ne kezdjünk még el mindenről megfeledkezve pakolni, tenni-venni! Első körben mindig érdemes szánni egy percet arra, hogy csendben figyeljük a víz mozgását.

Nem ritkán egy-egy fordulás vagy ugrás képében a pontyok egész egyszerűen elárulják a tartózkodási helyüket. Értékes információ ez, amikor az első próbálkozásokat meg szeretnénk tenni.

Aztán jöhet az etetéshez szánt bojli vagy etetőanyag előkészítése, bekeverése, hogy kezdetét vehesse az alapozás. Jól meg kell gondolni, hova és mennyit szeretnénk etetni. Az is lehet persze stratégia, hogy több helyet is kialakítunk az etetéshez.

Még néhány praktikus javaslat

Ami a szóba jöhető horgász módszereket illeti, újonnan felfedezett tavakon legtöbbször a feeder vagy a bojlis módszer lehet a jó választás. Mindkét esetben a cserkelő, felfedező pecára a legjobb építeni.

Vagyis megnézzük, hogy az előttünk lévő vízen melyik távokon milyen tereptárgyak és mederviszonyok adnak igazodási pontot. Ezekre a helyekre egy-egy kisebb etetést juttatunk, aztán rájuk horgászunk.

Ha egy-egy hely elkezdi adni a halat, akkor megütöttük a főnyereményt! Amennyiben az első próbálkozások nem hozzák meg a kapásokat, akkor egy idő után célszerű váltani. Ha elég ideig próbálkozunk, előbb vagy utóbb megtaláljuk a halat.

Még egy további faktor lehet a peca üteme. Sokszor nem javasolt órákra bent hagyni a felszerelést. Sokkal jobban járunk, ha adott perces ütemre folyamatosan dobálunk. Így egyrészt az etetésünk is koncentráltabb lesz, másrészt a halakat is jobban magunk elé állíthatjuk.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.