Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
30°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
30°C

Átalakul az ingatlanpiac, most lehet kifogni jó ajánlatokat

2023. április 12. 13:52 // Forrás: index.hu
Látványos fordulat körvonalazódik az ingatlanpiacon, azon belül is a nyaralók iránti keresletben. Egyedül a vízpart tartja magát, derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, ráadásul a Balatonnál a déli part most megelőzte az északit, de hogy pontosan milyen téren, az cikkünkből kiderül.

Egy évvel ezelőtt körülbelül dupla annyian kerestek maguknak ingatlant, mint az idei év első negyedében és ez nem csak a lakóépületekre, hanem a nyaralókra is igaz. Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője ezt a bizonytalan gazdasági környezettel magyarázta, azaz azzal, hogy az emberek kivárnak, mielőtt ilyen befektetésre adják a fejüket.

Van viszont néhány kakukktojás Magyarország területén belül, ahol ugyan szintén csökkent a kereslet, de csak 30%-kal, ez pedig látványos különbség ahhoz képest, hogy máshol lefeleződött az érdeklődők száma.

A Balaton környéke talán nem olyan meglepő, de még a fővárostól távolabb eső Tisza-tónál is tartja magát valamennyire a kereslet.

Ami az árakat illeti, szintén az ingatlan.com elemzése hozza, hogy az északi parton átlagosan 970 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el a nyaralók – ez 15%-os emelkedés a tavalyihoz képest – a déli oldalon viszont már 1 millió ez az összeg, itt 6%-kal emelkedtek meg az árak 2022-höz képest, igaz, mindkét esetben idén január óta stagnálnak.

Magyarország második legnagyobb tavánál, a Velencei-tónál 813 ezer forintos négyzetméterrel lehet számolni – ez tavalyhoz képest csak 5%-os emelkedés, viszont január óta némileg drágultak – a Tisza-tónál pedig 334 ezer forintot kell felszorozni a nyaraló össznégyzetméterére, hogy megkapjuk a végösszeget. Utóbbi drágult a legtöbbet tavaly óta, összesen 22%-kal lettek drágábbak itt az ilyen ingatlanok.

„A budapesti vonzáskörzethez sorolható településeken az agglomeráció felértékelődése miatt némi drágulás látható, a nagymarosi és verőcei átlagos négyzetméterárak idén januárhoz képest egyaránt 11%-kal, 700 ezer és 716 ezer forintra emelkedtek, miközben a térség nyaralóövezeteit inkább árcsökkenés vagy stagnálás jellemzi” – mutatott rá Balogh László.

Hozzátette, a nyaralópiacon látható változásokról összességében elmondható, hogy aki klasszikus nyaralót szeretne vásárolni, és megvan hozzá a megfelelő anyagi mozgástere is, annak most érdemes szétnéznie a kínálatban, mert napról napra egyre jobb lehetőségekbe lehet belefutni.

Forrás: index.hu

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental technológiai vállalat veszprémi gyára idén két kategóriában jutott a döntőbe, valamint elnyerte „Az év gyártási/termelési projektje” kategória díját is, míg a cég budapesti telephelye az elmúlt évtizedben nyújtott teljesítményéért jubileumi oklevélben részesült – közölte közleményében a vállalat. 2024. május 31. 13:00 Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést gazdaság Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést Mit várhatnak a jövőtől a vállalkozások? Ebben a témában szervezett rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Veszprémben kedden. 2024. május 29. 11:35 Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2024. május 15. 10:30 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. 2024. május 13. 22:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.