Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zárva a könyvtár? Vigye vissza könyvét!

2023. április 14. 14:19
Többé nem kell a könyvtár nyitvatartásához alkalmazkodni, ha könyvet szeretnénk visszavinni az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Cholnoky lakótelepi Könyvtárába, ugyanis a péntek délelőtt – a könyvtárosok világnapján – átadott Biblioboxba bármikor elhelyezheti lejárt, vagy kiolvasott könyveit.

A huszonegyedik század kényelmes üzemmódra váltott, érezhető ez az élet számos területén. A könyvtárban sincs ez másképp, többé nem szükséges a személyes kézből kézbe átadás, hiszen, ha a Biblioboxba (könyv visszavevő automata) behelyezett olvasókártyánkat érzékeli a doboz, kinyílik a kisajtó, s már vissza is lehet adni a könyvet. A rendszer csak abban az esetben nyílik ki, ha valóban érvényes az olvasókártya.

Baranyai Tamás az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója ismertette elsőként a szolgáltatást. Egyúttal bejelentette az EKF által támogatott Kaland(könyv)tár projektet, melynek első lépcsője mostantól aktuális: várostörténeti sétára invitálják a diákokat, hogy jobban megismerjék a helyet, ahol élnek, tanulnak. A feladat, hogy egy, a könyvtár által megalkotott füzetet kitöltsék, s eljuttassák az intézmény részére. Decemberben az eredményhirdetésre is sor kerül, ahol a beküldők között értékes nyereményeket sorsolnak ki. Az első séta a Cserhát vársorész és a Buhim-völgy területére kalauzolja az érdeklődőket. A füzetben szakirodalmi ajánló is szerepel, segítve ezzel a füzet kitöltését.

Halmay Gábor, a Közjóléti Bizottság elnöke is köszöntötte a megjelenteket, s úgy fogalmazott, szimbolikus, hogy a könyvtárosok világnapján együtt vannak az intézmény dolgozói, fenntartói, valamint a használói. Gratulált a Biblioboxhoz, s minél több olvasásra buzdította a megjelent diák olvasókat.

Szóllás Péter, a Kulturális Innovációs Minisztérium Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője elmondta, az új trendeknek meg kell felelni, s a hagyományos szolgáltatásokon túlmutatót alkotni, hogy az olvasás minél népszerűbb legyen. A sajtótájékoztatón Oros Sándor, a könyvtár szervezési igazgatóhelyettese is résztvett. 

A rendezvényen Horváth Gergő gitáros előadásával emelte a rendezvény fényét.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.