Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A jutaspusztai repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek

2023. április 14. 14:02
Az 1941-ben bevetésre induló repülőgép tragédiájára emlékeztek szerdán Jutaspusztán.

Hegedűs János ezredes a helyszínen felelevenítette a tragédia előzményeit és körülményeit. 1941. április 12-én 16:40-kor felszálltak a jutaspusztai repülőtéren állomásozó SM75 gépek, hogy ejtőernyős legénységük a Bácskában vegyen részt bevetésen. A vezérgép azonban 50-80 méter magasságban, vélhetően műszaki hiba miatt elvesztette sebességét, jobbra dőlt, majd lapos szögben, működő motorral a földbe csapódott, kigyulladt majd felrobbant. A repülőgépen 5 fő repülő személyzet és 23 ejtőernyős utazott, mindössze nyolcan élték túl a szerencsétlenséget. 

“Minden csatába induló katona vágya győztesen hazatérni, ezek az érzések hamvadtak el itt, a jutaspusztai repülőtéren” – fogalmazott Hegedűs ezredes.

Az önkormányzat részéről Hegedűs Barbara alpolgármester szólalt fel. Mint mondta, a megemlékezés nemcsak a tragikus baleset áldozatai előtt tiszteleg, hanem felhívja a civil lakosság figyelmét a katonák esküvel megerősített vállalására, hogy akár az életük árán is megvédik a hazát és a polgári lakosságot.

Az alpolgármester méltatta a város katonai hagyományait, amik nélkül Veszprém ma nem lehetne az az élhető közösség, amivé ezer év alatt vált. 

A megemlékezés részeként felsorolták a balesetben elhunyt katonák neveit, az emlékhely fölött C-17 repülőgép húzott át, kegyeleti ejtőernyős ugrást hajtottak végre, és koszorúkat helyeztek el. 

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Nyolcadik alkalommal rendezte meg a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényüket, melyet idén a Pannon Egyetemmel közösen szerveztek meg. tegnap 23:14 A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. tegnap 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. tegnap 14:40 Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Hagyományteremtő céllal és a veszprémi polgári értékek mentén szervezte meg szerkesztőségünk az első VehírEst rendezvényt, amelynek vendége Kötter Tamás ügyvéd, József Attila-díjas író, politikai véleményvezér volt. tegnap 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.