2023. június 6.
//
Norbert névnap

A jutaspusztai repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek

Az 1941-ben bevetésre induló repülőgép tragédiájára emlékeztek szerdán Jutaspusztán.

Hegedűs János ezredes a helyszínen felelevenítette a tragédia előzményeit és körülményeit. 1941. április 12-én 16:40-kor felszálltak a jutaspusztai repülőtéren állomásozó SM75 gépek, hogy ejtőernyős legénységük a Bácskában vegyen részt bevetésen. A vezérgép azonban 50-80 méter magasságban, vélhetően műszaki hiba miatt elvesztette sebességét, jobbra dőlt, majd lapos szögben, működő motorral a földbe csapódott, kigyulladt majd felrobbant. A repülőgépen 5 fő repülő személyzet és 23 ejtőernyős utazott, mindössze nyolcan élték túl a szerencsétlenséget. 

“Minden csatába induló katona vágya győztesen hazatérni, ezek az érzések hamvadtak el itt, a jutaspusztai repülőtéren” – fogalmazott Hegedűs ezredes.

Az önkormányzat részéről Hegedűs Barbara alpolgármester szólalt fel. Mint mondta, a megemlékezés nemcsak a tragikus baleset áldozatai előtt tiszteleg, hanem felhívja a civil lakosság figyelmét a katonák esküvel megerősített vállalására, hogy akár az életük árán is megvédik a hazát és a polgári lakosságot.

Az alpolgármester méltatta a város katonai hagyományait, amik nélkül Veszprém ma nem lehetne az az élhető közösség, amivé ezer év alatt vált. 

A megemlékezés részeként felsorolták a balesetben elhunyt katonák neveit, az emlékhely fölött C-17 repülőgép húzott át, kegyeleti ejtőernyős ugrást hajtottak végre, és koszorúkat helyeztek el. 

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.