Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A jutaspusztai repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek

2023. április 14. 14:02
Az 1941-ben bevetésre induló repülőgép tragédiájára emlékeztek szerdán Jutaspusztán.

Hegedűs János ezredes a helyszínen felelevenítette a tragédia előzményeit és körülményeit. 1941. április 12-én 16:40-kor felszálltak a jutaspusztai repülőtéren állomásozó SM75 gépek, hogy ejtőernyős legénységük a Bácskában vegyen részt bevetésen. A vezérgép azonban 50-80 méter magasságban, vélhetően műszaki hiba miatt elvesztette sebességét, jobbra dőlt, majd lapos szögben, működő motorral a földbe csapódott, kigyulladt majd felrobbant. A repülőgépen 5 fő repülő személyzet és 23 ejtőernyős utazott, mindössze nyolcan élték túl a szerencsétlenséget. 

“Minden csatába induló katona vágya győztesen hazatérni, ezek az érzések hamvadtak el itt, a jutaspusztai repülőtéren” – fogalmazott Hegedűs ezredes.

Az önkormányzat részéről Hegedűs Barbara alpolgármester szólalt fel. Mint mondta, a megemlékezés nemcsak a tragikus baleset áldozatai előtt tiszteleg, hanem felhívja a civil lakosság figyelmét a katonák esküvel megerősített vállalására, hogy akár az életük árán is megvédik a hazát és a polgári lakosságot.

Az alpolgármester méltatta a város katonai hagyományait, amik nélkül Veszprém ma nem lehetne az az élhető közösség, amivé ezer év alatt vált. 

A megemlékezés részeként felsorolták a balesetben elhunyt katonák neveit, az emlékhely fölött C-17 repülőgép húzott át, kegyeleti ejtőernyős ugrást hajtottak végre, és koszorúkat helyeztek el. 

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.