Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Fiatal német nemzetiségű énekesek mérték össze tudásukat

2023. április 15. 16:23
Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Magyarországi Német Ifjúsági Kórusok Országos Fesztiválját szombaton – Városlőd már harmadszor biztosítja a helyszínt a rendezvénynek.

A fesztivált megnyitva Oszvald József, a Városlődi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke felidézte: háromszáz évvel ezelőtt hívták be a török pusztítás után elpusztult települések újjáépítésére a német telepeseket – városlődi birtokára gróf Esterházy Imre veszprémi püspök hívására érkeztek az első lakosok, akik kultúrájukat, népviseletüket, hagyományaikat is hozták magukkal az óhazából. Kultúrájukat a német nyelvben és a dalokban, melódiákban a mai napig őrzik. Örömmel látja azt, hogy a településen a fiatalok is kiveszik a részüket a hagyományok ápolásából. 

Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti képviselője kórushoz kötődő gyerekkori emlékeit idézte fel – mint mondta, akkoriban nagy hangterjedelmet tudott kiénekelni, ma már a magyar és a magyarországi német himnuszok is feladat elé állítják.

Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a német nemzetiség része Városlőd hagyományának, a környéket meghatározó módon formálta a németség. Megjegyezte: az a fontos, hogy a német kultúra ne csak a múltban és jelenben létezzen, hanem a jövőben is gazdagítsa a települést.

A rendezvényre általános és középiskolai német nemzetiségi énekkarok illetve 2-6 fős kisegyüttesek jelentkeztek, akiket a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának (Landesrat) szakértő zsűrije bírált el.
 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.