Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
24°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
24°C

KÉSZ fórum: harmóniában Istennel, a hazával és a családdal

2023. április 17. 15:25
Isten, haza, család – Ezek voltak a hívószavak a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által szervezett fórumnak, aminek Veszprém adott otthont múlt héten, célja pedig, hogy világi témákat dolgozzanak fel keresztény szemüvegen keresztül. Az eseményen elsősorban világnézeti szempontból és nem szakrálisan képviseltette magát a kereszténység, így pedig számos gyakorlati jellegű vélemény és hétköznapi megoldás is elhangzott.

Az eseménysorozat még tavaly ősszel indult, azóta több alkalommal, több helyszínen találkoztak azok a keresztény értelmiségiek, akik fontosnak tartják, hogy a mai társadalom kihívásaira, jelenségeire reflektáljanak, első körben úgy, hogy egymással vitatják meg a legégetőbb kérdéseket.

Így került terítékre korábban például az oktatás, az egészségügy, az Európai Unió, most pedig Veszprémben az Isten – haza – család hármasa.

A Megyeháza Szent István-termében tartott fórumon számos helyi közéleti szereplő is képviseltette magát a közönség soraiban, így ott volt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter, Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, de Udvardy György, érsek is, valamint számos intézmény- és cégvezető, valamint környékbeli polgármester is.

A pódiumon Papp Miklós görögkatolikus pap, morálteológus, Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára és Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke léptek ki, akik egymással egy kerekasztalbeszélgetés formájában vesézték ki a fórum témáját.

Elhangzott, hogy e három tényező – azaz az istenkapcsolat, a haza és a család – csak akkor tud igazán hatékonyan érvényesülni egy ember életében, ha egymással harmóniában vannak, tehát nem szétválaszthatók. Viszont, ha bármelyik is megbicsaklik, az hatással van a többire, konfliktusokhoz vezethet, ami világszinten akár háborút is kirobbanthat, reflektáltak a beszélgetés résztvevői az ukrajnai eseményekre.

A fórumon kritikát is megfogalmaztak magukkal szemben a résztvevők, miszerint hiba beskatulyázni kizárólag konzervatív burokba a keresztény embert. Egy keresztény ember is lehet, sőt törekednie kell rá, hogy nyitott és elfogadó legyen a világ felé, ezek pedig a liberalizmus klasszikus értékei. Ezen a ponton viszont aláhúzták a beszélgetőtársak, hogy amikor a liberalizmus jótékony értékeiről beszélnek, akkor a klasszikus liberalizmusra gondolnak, nem a mai PC-világ valóságtól elrugaszkodott nézeteiről, amit diktatórikus módon próbálnak a társadalmakra ráerőltetni és amely elvből elutasítja a kereszténységet.

Ugyanide kapcsolódva történelmi kitekintésként felidézték a francia forradalom eseményeit is. A résztvevők úgy fogalmaztak, a felvilágosodás a társadalomnak egy nagy kamaszkora volt, ami elutasítja a tekintélyt, ebben pedig bennragadt Európa. Holott az emberiség kezdete óta léteznek hierarchikus rendszerek, összhangban a demokráciával, amelyek egymást kiegészítve jól működtek, amíg el nem kezdték lerombolni az elsőt.

Mindez ellen leginkább a családok szintjén lehet védekezni, vallották a fórum résztvevői, mégis az látszik, hogy ezekben a mikroközösségekben nem zajlik megfelelően az értékátadás, az emberek inkább egymás mellett, mintsem egymással élnek, így pedig csorbul az értékközösség. A keresztény embereknek erre kell odafigyelni és erősíteni a klasszikus értékeiket mindhárom, szakrális, haza, család szinten is.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. 2024. július 14. 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.