2023. június 6.
//
Norbert névnap

Az alvilágtól vörös szőnyegen és csatornarendszeren át a felhők fölé is eljuthatunk az idei VEN-en

2023. április 20. 15:41
Az ország legrégebbi egyetemi fesztiválja kezdődik el hétfőn Veszprémben, fennállása óta immáron harmincadik alkalommal. A VEN-en nincsenek titulusok, azaz a hallgatók és oktatók is egyszerűen csak egyetemi polgárok lesznek, akik között kötelező a tegeződés. Ez csak az egyik olyan hagyományos elem a VEN-en, ami túlélte már az egyetem névváltását, karok és képzések átalakulását, 1969 óta pedig változatlanul erősíti a városi rendezvények sorát. A jubileumi esemény beharangozó sajtótájékoztatóját csütörtök reggel tartották az egyetemen, ahol egy pilóta, egy pokoli teremtmény, egy hollywoodi színésznő és Super Mario is megjelent.

A VEN a hagyományokat és a modernitást ötvözi, mondta dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a Pannon köztérben tartott sajtótájékoztatón, ahol kivételesen nem csak az egyetem vezetősége és a fesztivál főszervezői ültek az asztalnál, hanem a hallgatókból verbuválódott csapatok vezetői is különböző jelmezekben. Így együtt valóban megteremtve azt a miliőt, amiről a rektor beszélt bevezető gondolataiban.

Gelencsér András felidézte, hogy 1969 óta van VEN, azóta hagyományosan, néhány év kivételével mindig kétévente szervezték meg a fesztivált, de ami ennél is többet elmond az egyetem és városban betöltött szerepéről, ez volt az ország első olyan egyetemi fesztiválja, ami a szocializmus évtizedeitől indulva a mai napig jelen van a felsőoktatási programok között.

Ezt a folyamatosságot emelte ki Csillag Zsolt kancellár is, aki a Pannon Egyetem identitás részének nevezte a VEN-t. Ő is kitért arra, hogy az indulás óta már másképpen hívják az anyaintézményt is, karok szűntek meg és jöttek létre újak, a VEN mégis állandó része a veszprémi egyetemisták és nem túlzás azt mondani, hogy az oktatók életének is.

Főleg azért is, mert ebben az egy hétben megszűnik az előadótermek hierarchikus világa, a hallgatók és oktatók, de még az egyetem felsővezetése is tegeződik egymással, sőt, megkövetelik ezt a szervezők.

Az ő részükről, mármint a szervezői oldalról Tudós Gábor osztott meg néhány információt az idei fesztiválról. Mint elmondta, hagyományosan igyekeznek követni a kétévenkénti sorozatot, viszont miután 2019 után 2021-ben kellett volna megtartani, de azt a koronavírus miatt nem lehetett, ezért úgy döntöttek, hogy 2022 után az EKF évében ismét rendeznek egy VEN-t.

Ami a programokat illeti, a VEN már hétfőn elindul az egyetem felső kampuszán, először mégis kedden a déli órákban találkozhat a város lakossága tágabb körben is a csapatokkal, akik a Kossuth utcáról indulva látványos show közben vonulnak majd fel a fesztivál területére, ahol kezdetét veszik a VEN hagyományos játékai, programjai, kinyitnak a csapatkocsmák, valamint csütörtöktől vasárnapig a nagyszínpadon a hazai könnyűzenei élet legnagyobb fellépői is koncerteznek.

Hogy pontosan kik és mikor, arról az alábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikk
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.

A szervezők jelezték, hogy a koncertnapokon ugyan megnövekedett zajhatásra kell számítani, de igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy minden nap 23:30-kor befejeződjenek ezek a hangosabb koncertek.

A hallgatók részéről Varga Eszter Mária, a PEHÖK elnöke mondta el gondolatait. Ő kiemelte, hogy a VEN a fiatalok körében számos kellemes érzelmet is kivált, erre jó példa volt az, amikor pár hete ismét kinyitották a csapatkocsmákat, hogy a csapatok elkészítsék idei tematikus festésüket, a régebbi venezők közül többen elérzékenyültek a szép emlékek felidézése után.

Hogy mennyire a Pannon Egyetem identitásának a része a fesztivál, arra az is jó példa, hogy a régebbi résztvevők, PEHÖK elnökök közül többen is jelezték, hogy részt vesznek az idei rendezvényen, holott már régebben végeztek tanulmányaikkal.

A sajtótájékoztatón felvonult annak a négy csapatnak a jelöltje is, akik a hagyományos VEN-programokon a főszerepet játszák majd. Idén is négy tematika mentén szerveződtek, így az AirVEN a repülés és a levegő témáját hozza el, a HollyVEN a filmvilágot idézi meg, a VENferno az alvilág alakjait vonultatja fel, de az idei VEN-en megjelennek majd az egyik csapat színeiben Super Mario és társai is.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Csőszerelők, pilóták, filmsztárok és alvilági lények masíroztak a belvárosban
Csőszerelők, pilóták, filmsztárok és alvilági lények masíroztak a belvárosban
Hétfő este elkezdődött a 30. Veszprémi Egyetemi Napok, kedden pedig jelképesen a várost is megkapták a fiatalok pár napig, ami ugyanúgy az évtizedes hagyomány része, mint a felvonulás a belvárosból a felső kampuszhoz. A négy csapat jelmezekben, saját koreográfiával törte meg a keddi monotonitást Veszprémben egy rövid időre.
Az EFOTT-ra készülve szerveztek játékos napot az egyetemen
Az EFOTT-ra készülve szerveztek játékos napot az egyetemen
Pecsétgyűjtő játékot szerveztek szerdán a Pannon Egyetemen az EFOTT-tal karöltve abból az alkalomból, hogy az országos fesztiválnak és találkozónak idén nyáron a veszprémi egyetem lesz a házigazdája.
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.
Nyilvános az idei VEN dátuma
Nyilvános az idei VEN dátuma
Hivatalossá vált, mettől meddig tartanak idén a Veszprémi Egyetemi Napok.
A VEN szív örökké dobog
A VEN szív örökké dobog
Fiatalság bolondság, tartja a mondás, de szerintem időnként bolondnak lenni a világ egyik legjobb dolga. A VEN-en legalábbis újra és újra erre jövök rá, meg arra, hogy ezt a vidám felszabadultságot azokra az időkre is érdemes magunkkal vinni, amikor épp nem alkonyattól pirkad.