Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 8. Mária
Veszprém
1°C
2023. december 8. Mária
Veszprém
1°C

Visszaszolgáltatni és kölcsönözni is lehet már a könyveket automatával

2023. április 24. 21:37
Rádiófrekvenciás azonosításon (RFID) alapuló szolgáltatásokkal növeli hozzáférhetőségét az Eötvös Károly Megyei Könyvtár.

Szakmai nap keretében mutatták be a megye könyvtárosainak és a sajtónak az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban bevezetett új, rádiófrekvenciás azonosításon alapuló szolgáltatásokat és az ezekre épülő programokat hétfőn.

Baranyai Tamás, a könyvtár igazgatója felelevenítette: a covid miatt felértékelődtek azok a lehetőségek, ahol személyes kontaktus nélkül lehetséges igénybe venni a könyvtári szolgáltatásokat. Ebben nagyot lépett előre a vármegyei könyvtár is az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.  

Kapcsolódó cikk
Zárva a könyvtár? Vigye vissza könyvét!
Többé nem kell a könyvtár nyitvatartásához alkalmazkodni, ha könyvet szeretnénk visszavinni az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Cholnoky lakótelepi Könyvtárába, ugyanis a péntek délelőtt – a könyvtárosok világnapján – átadott Biblioboxba bármikor elhelyezheti lejárt, vagy kiolvasott könyveit.

Ilyen a Cholnoky könyvtárnál telepített visszaváltó automata, amelyben a nap huszonnégy órájában el lehet helyezni a visszaváltandó könyveket. Emellett önkölcsönző rendszert alakítottak ki, valamint egy kölcsönző automatát is elhelyeztek a Komakút téri könyvtár bejáratánál, ahol nyitvatartási időn túl is átvehetők a kölcsönzésre kikért könyvek. A könyvek azonosításához rádiófrekvenciás azonosító technológiát (RFID) használnak, ami azonban nemcsak itt hasznos, hanem az állományvédelmet és ellenőrzést is meggyorsítja.

Az új szolgáltatásokra programsorozatokat is épített a megyei könyvtár: városismereti sétákat szerveznek, illetve Könyvlutri néven egyfajta könyvtári zsákbamacskát vezetnek be a kalandos kedvűeknek. Baranyai Tamás hozzátette: abban bízik, hogy az új szolgáltatásokkal nemcsak az eddigi látogatókat szolgálják ki, hanem újakat is vonzhatnak.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet kultúra Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet Megjelent a Veszprém gyerekeknek, melynek egyik célja, hogy az olvasó fiatalokat, elsősorban a negyedik osztályosokat közelebb hozza a városhoz, s hogy Veszprém identitás képző legyen számukra. Csütörtök délután hivatalos keretek között adtak át példányokat helyi iskolák vezetőinek. A kötet két szerzője Tóth Eszter és Berta-Szénási Panna. 2023. november 17. 16:52 Személyesen Petőfi Sándor járt Veszprémben Személyesen Petőfi Sándor járt Veszprémben A történelem ismétli önmagát. De most tényleg, hiszen közel kétszáz év múlva egy Petőfi Sándorra megszólalásig hasonlító fiatalember ugyanazon az útvonalon indult el és érkezett meg Veszprémbe, ahogy egykor a leghíresebb magyar költő. 2023. október 3. 20:58 Hol sakkoznak a veszprémiek? edzéslesen Hol sakkoznak a veszprémiek? Edzéslesen videósorozatunk legújabb epizódjában a veszprémi 64 Mező Sakk Egyesület vendégszeretetét élvezzük, amely az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, a Zugban talált otthonra. 2023. június 28. 4:00 Bemutatták a Veszprémi Szemle legújabb számát kultúra Bemutatták a Veszprémi Szemle legújabb számát Péntek délután a rekkenő hőség ellenére is megtelt az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme. A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat hatvankilencedik számát mutatták be. 2023. június 24. 22:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.