Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Csőszerelők, pilóták, filmsztárok és alvilági lények masíroztak a belvárosban

2023. április 25. 15:48
Hétfő este elkezdődött a 30. Veszprémi Egyetemi Napok, kedden pedig jelképesen a várost is megkapták a fiatalok pár napig, ami ugyanúgy az évtizedes hagyomány része, mint a felvonulás a belvárosból a felső kampuszhoz. A négy csapat jelmezekben, saját koreográfiával törte meg a keddi monotonitást Veszprémben egy rövid időre.

Amikor 1969 júliusában Neil Armstrong a Holdra lépett, a Veszprémi Egyetemi Napok már túl volt az első fesztiválján, amit a mai napig 29 másik követett az évtizedek alatt. Ezzel a hangzatos hasonlattal szemléltette Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja azt, hogy mennyire beágyazott Veszprém életében a VEN, aminek jubileumi felvonása ezen a héten kezdődött el.

A VEN hagyományos része, hogy a négy csapat tagjai a saját tematikus jelmezeikben felvonulnak a belvárosban. Ez sokáig az Óváros térről indult és az egyetem felső kampusza volt a cél, pár éve viszont a Szent Imre térről kezdődik a vonulás, ugyanúgy a Wartha Vince utcáig.

Ilyenkor a veszprémi hallgatókkal szintén hagyományosan találkozik a város vezetése is, Porga Gyula polgármester pedig ezúttal is üdvözölte a megjelenteket és jelképesen átadta a várost pár napig a fiataloknak. A VEN hagyományairól a városvezető annyit mondott, ilyenkor valóban egyesül Veszprém az egyetemi polgársággal.

A szpíker, aki egyébként végig fiatalos lendülettel és szellemesen kapcsolta össze a VEN már-már történelmi hagyományosságát 2023 ritmusával, arra is felhívta a figyelmet, hogy a VEN alatt kötelező a tegeződés, így a kancellárt és a polgármestert is keresztnevükön, laza stílusban szólították a rögtönzött színpadra.

Csillag Zsolt és Porga GyulaCsillag Zsolt és Porga Gyula

A protokollárisnak szánt elemek után a csapatok vezetői mutatkoztak be, akik között az egykori videójátékok hősei, Super Mario és Luigi is megjelent, rajtuk kívül pilóták, hollywoodi sztárok hasonmásai és alvilági lények is felvonultak.

A közönség soraiban pedig feltűntek olyan egykori VEN-es jelöltek is, akik jó pár évvel ezelőtt ugyanígy a Pannon Egyetem hallgatójaként írták a VEN történetét, most pedig ismét megjelentek nosztalgiából az egyik leglátványosabb eseményén az egyetemi napoknak.

Habár volt olyan év is, amikor a VEN-bevonuláson az Óváros teret annyi fiatal töltötte meg, mint a Rozé Rizling Jazz Napok egy közepes estéjének tömege, az idei bevonuláson már inkább csak a csapatok tagjai képviselték a VEN-es életérzést. Az viszont mindenképpen a Pannon Egyetem erős hagyományai mellett szól, hogy a csapatok a harmincadik alkalommal sem vesztettek kreativitásukból és lendületükből. Erről pedig a következő napokban portálunkon is rendszeresen beszámolunk majd képriportok formájában.

Galéria
Csőszerelők, pilóták, filmsztárok és alvilági lények masíroztak a belvárosban
Hajas Bálint
további cikkek
Az alvilágtól vörös szőnyegen és csatornarendszeren át a felhők fölé is eljuthatunk az idei VEN-en VEN Az alvilágtól vörös szőnyegen és csatornarendszeren át a felhők fölé is eljuthatunk az idei VEN-en Az ország legrégebbi egyetemi fesztiválja kezdődik el hétfőn Veszprémben, fennállása óta immáron harmincadik alkalommal. A VEN-en nincsenek titulusok, azaz a hallgatók és oktatók is egyszerűen csak egyetemi polgárok lesznek, akik között kötelező a tegeződés. Ez csak az egyik olyan hagyományos elem a VEN-en, ami túlélte már az egyetem névváltását, karok és képzések átalakulását, 1969 óta pedig változatlanul erősíti a városi rendezvények sorát. A jubileumi esemény beharangozó sajtótájékoztatóját csütörtök reggel tartották az egyetemen, ahol egy pilóta, egy pokoli teremtmény, egy hollywoodi színésznő és Super Mario is megjelent. 2023. április 20. 15:41 Az EFOTT-ra készülve szerveztek játékos napot az egyetemen Az EFOTT-ra készülve szerveztek játékos napot az egyetemen Pecsétgyűjtő játékot szerveztek szerdán a Pannon Egyetemen az EFOTT-tal karöltve abból az alkalomból, hogy az országos fesztiválnak és találkozónak idén nyáron a veszprémi egyetem lesz a házigazdája. 2023. április 6. 13:52 Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN VEN Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén. 2023. március 22. 11:23 Nyilvános az idei VEN dátuma VEN Nyilvános az idei VEN dátuma Hivatalossá vált, mettől meddig tartanak idén a Veszprémi Egyetemi Napok. 2023. február 1. 13:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.