Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C

Az online csalásokról és a V-Busz tavalyi teljesítményéről is szó esett a közgyűlésen

2023. április 27. 14:33
Megtartotta áprilisi ülését a veszprémi képviselő-testület csütörtökön.

Napirend előtt

Képviselői indítványt nyújtott be Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) annak érdekében, hogy jövőre, Szeglethy György egykori polgármester (1854-1910) születésének 170. évfordulóján a Veszprémi Szemle kiemelten mutassa be a város történetének egyik legsikeresebb vezetőjének életét és munkásságát (az ő idejében készült el a színház, a mai megyei könyvtár, a Károly-templom épülete is). Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) támogatta az indítványt, és arról is beszélt, hogy a Városháza épületében is helységet (a jelenleg felújított kis házasságkötő termet) neveznek el a városvezetőről. 

Porga Gyula (fotó: Domján Attila / vehir archív)Porga Gyula (fotó: Domján Attila / vehir archív)

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) egyik pályázatának eredményét kritizálta. Rámutatott: egy cég 50 millió forintot nyert egy zenei fesztivál megrendezésére Balatonalmádiban. A nyertes cég 2021-ben alakult és 2022 év végén a cégben tag lett egy személy, aki a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatósági tagjának a testvére. Nem vet-e rossz fényt ez az EKF megítélésére? – kérdezte a képviselő. A polgármester szerint az EKF megítélését elsősorban a programok és tartós fejlesztések minősége határozza meg. Hozzátette: a részvénytársaság működése minden törvényi előírásnak megfelel. 

Gerstmár Ferenc (Fotó: Domján Attila / vehir archív)Gerstmár Ferenc (Fotó: Domján Attila / vehir archív)

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) a Csererdő talajszennyezettségének kármentesítésével kapcsolatban érdeklődött. Porga Gyula azt felelte, hogy nincs új információja az üggyel kapcsolatban, a Bakonykarszt azonban folyamatosan ellenőrzi a mérőkutakat, a veszprémi vízellátást nem fenyegeti fertőzés.

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a tanárok sztrájkja kapcsán szólalt fel. Mint mondta, szinte óráról órára egyre több közoktatási intézmény tantestületének a jelentős többsége áll ki a nyilvánosság elé és követelik, hogy a demokratikus normákat betartva, tisztességes módon, a számukra is elfogadott szakmai szervezetekkel, és szakszervezetekkel érdemi módon történjenek meg végre az egyeztetések, legyen valódi társadalmi vita! Arról számolt be, hogy a Vetési Albert Gimnázium 50 pedagógusából 40, a Lovassy László Gimnázium 56 tanárából 30 sztrájkolt. A Lovassy Gimnázium pedagógusainak 75%-a nyílt levélben követeli hogy a státusztörvény ne lépjen életbe.

Napirenden: beszámolókat hallgattak meg a képviselők

Benyújtotta éves beszámolóját a városi és a vármegyei rendőrség – előbbit Rausz István rendőrkapitány, utóbbit Anda György főkapitány-helyettes képviselte a közgyűlésen. Arról beszéltek, hogy az országosan tapasztalható tendenciák negatív irányba mutatnak, megszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények a gazdasági helyzet romlásával, ugyanakkor sikerült fenntartani a stabil, megnyugtató közbiztonságot. Leginkább az online csalások szaporodtak meg, hiába hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy ne adják meg banki adataikat telefonon, online. Az ilyen bűncselekményekben jóval nagyobb anyagi kár keletkezik, mint ami egy utcai lopásnál előfordulhat, pillanatok alatt milliók tűnhetnek el a bankszámláról, és csekély az esély arra, hogy valaha visszakapja a pénzét a jogos tulajdonos. Erre a szakterületre Veszprémben is külön nyomozócsoport jött létre, akik a bankokkal is kapcsolatban állnak. 

A rendőrség vezetői a képviselők kérdéseire is válaszoltak. Katanics Sándor a gyulafirátóti új sebességmérő hatékonyságáról kérdezett, mint kiderült, átlagos az itt mért gyorshajtások aránya, nem lépi túl az öt százalékot. Gerstmár Ferenc a megelőzés hatékonyságáról érdeklődött, és azt a választ kapta, hogy az iskolások nyitottak és fogékonyak, értik az online világ veszélyeit, míg a felnőttek gyakran csak legyintenek. Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a munkahelyi bűncselekmények, balesetet okozó hanyagság megelőzésével kapcsolatban arról kapott tájékoztatást, hogy a már elkövetett bűncselekmények felderítése a rendőrség, a munkahelyek jogszerű működésének ellenőrzése viszont a kormányhivatal feladatköre.

Beszámolt a 2022-es évről a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége is. Nádai Tamás tűzoltó alezredes, a parancsnokság vezetője elmondta: tavaly közel 1200 káresemény történt a veszprémi tűzoltóság ellátási területén, 37 településen. Tűzesetekben két fő hunyt el, 7 sérült meg, a tűzoltók 71 főt megmentettek. Megduplázódott a szénmonoxid miatti riasztások száma, ez elsősorban annak tudható be, hogy egyre többen szereltetnek otthonukba mérőkészülékeket a saját biztonságuk érdekében. 

Illusztráció: Domján Attila / vehir archívIllusztráció: Domján Attila / vehir archív

Megismerhettük a V-Busz 2022-es beszámolóját is. Polgári István, a társaság vezetője úgy ítélte meg, hogy az új buszflotta beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a 2021. decemberében módosított menetrend stabilan ki tudta szolgálni a veszprémiek és a Veszprémben közlekedők igényeit. A jegy- és bérletértékesítésből származó bevétel több, mint 30%-kal haladta meg a tervezettet. Növekvő trendet mutat a bevétel, és az utasszám is érezhetően, 20 százalékkal emelkedett 2020-hoz és 2021-hez képest.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.