Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C

Új igazgató a vármegyei katasztrófavédelem élén

2023. április 28. 15:25
Ünnepélyes állománygyűlés keretében iktatták be április huszonnyolcadikán a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új igazgatóját. A szervezetet május elsejétől az eddigi igazgatóhelyettes, dr. Csillag István tűzoltó ezredes irányítja.

Dr. Csillag István a leköszönő igazgató, Dányi Béla Endre tűzoltó dandártábornokot váltja az igazgatói székben, ő 2023. április 30-án a szolgálat felső korhatárának elérésével nyugállományba vonul. 

A veszprémi Vármegyeháza Szent István termében tartott ünnepélyes állománygyűlésen Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálatának vezetője ismertette Pintér Sándor belügyminiszter határozatait a kinevezésről. Eszerint dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a katasztrófavédelem állományában végzett több évtizedes kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréseként, nyugállományba vonulása alkalmából Hadik András szablya miniszteri emléktárgyat adományozott Dányi Bélának, és május 1-jei hatállyal kinevezte dr. Csillag István tűzoltó ezredest.

Dányi Béla (balra) és Csillag István (jobbra), aki követi az igazgatói székbenDányi Béla (balra) és Csillag István (jobbra), aki követi az igazgatói székben

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy átadta az elismerést és a kinevezést, majd ezt követő beszédében elsőként a nyugállományba vonuló igazgatónak köszönte meg az elmúlt évtizedekben végzett kiemelkedő munkáját, külön megemlítve a család támogatását. Ezután gratulált Csillag István igazgatói kinevezéséhez. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a most leköszönő igazgató negyvenhárom évet töltött hivatásos szolgálatban, ebből huszonhárom évet a szervezet kötelékében, ez idő alatt kiérdemelte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje katonai tagozatát is. Feladatait mindvégig az esküjében foglaltak szerint végezte, életpályája, elhivatottsága, lojalitása, emberi tulajdonságai követendő példaként szolgálnak. Az új igazgató kapcsán úgy fogalmazott, hogy személyében egy megfelelően felkészült, harminc éves szakmai, gyakorlati tapasztalattal rendelkező vezető kerül az igazgatóság élére.

Dányi Béla leköszönő igazgató kiemelte, életútját keretbe foglalja Veszprém vármegye, hiszen az 1980-tól 2023-ig tartó hivatásos pályáját a tapolcai honvédlaktanyában kezdte, és ugyancsak ebben a vármegyében fejezi be katasztrófavédelmi igazgatóként. A hadnagyitól tűzoltó dandártábornoki rendfokozatig ívelő pályája és igazgatói évei egyik legnagyobb eredményének az önkéntes szervezetek számának látványos emelkedését tartja. „Utódomnak egy olyan szervezetet adok át, ahol minden területen magas színvonalú szakmai munka folyik, és amelynek kialakításában része volt. Az itt szolgálatot teljesítő kollégákra bátran lehet támaszkodni, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre az a sikeres csapat, amely országos viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el” – fogalmazott a leköszönő igazgató. Beszéde végén kiemelte a társszervekkel és a vezetőkkel való szoros együttműködést, végül megköszönte a vármegyei állomány tagjainak a közös munkát. Utódjának azt kívánta, hogy hasonló sikerekkel gazdagított éveket töltsön el az igazgatói székben. 

Dr. Csillag István hivatásos pályáját a pápai repülőezrednél kezdte 1992-ben. Elmondta: „a katonai pályája során magáévá tette a hivatásos szolgálat alapelveit, úgymint fegyelem, lojalitás, hűség, a nemzeti érdek előnyben részesítése, a méltóság és a tisztesség, az előítéletektől mentesség, a pártatlanság, a felelősségtudat, a jogszerűség és szakszerűség, az együttműködés és az arányosság. Ezek zsinórmértékül kell, hogy szolgáljanak.” 2001-ben cserélte a katonaruhát tűzoltó bevetési öltözetre és mindig arra törekedett, hogy tudása legjavát nyújtva végezze el a rá bízott feladatokat.  A rendezvényen úgy fogalmazott, hogy az igazgatói beosztást felelőssége tudatában, a szakma iránti alázattal fogja végezni. Elmondta, az igazgatói beosztás komoly felelősséggel jár, és ahogy a mondás tartja: „Egynek minden nehéz, soknak azonban semmi sem lehetetlen. A sikeres munkánk alapja nem lehet más, mint az együttműködés, hiszen az erő mindig a csapatban van.” Ehhez kérte a vármegye állománya, az önkéntesek, a társszervek és az együttműködő szervezetek támogatását.

Portálunknak sikerült elérnie egy rövid interjú erejéig az új igazgatót, akinek nem ismeretlen a veszprémi laktanya sem, hiszen öt éve már itt szolgál, eddig helyettesként, amit most igazgatói székre váltott. Dr. Csillag István most is kiemelte, hogy Dányi Béla egy jól működő szervezetet hagyott hátra, ő pedig ezt a folytonosságot szeretné megtartani, ugyanakkor van néhány pont, ahol szeretné még inkább megújítani, fejleszteni a katasztrófavédelem munkáját a térségben. Ennek egy célja van, ahogy az új igazgató megfogalmazta: az itt élő emberek és ide érkező turisták a hét minden napján biztonságban érezhessék magukat.

A saját ars poeticájáról úgy nyilatkozott, szeretné megtartani a mostani összekovácsolódott csapatot, miközben részleteiben megvizsgálni azt is, hol vannak azok a sarokpontok, amin javítani lehet.

Ami az állományt illeti, pontosabban a tűzoltói életpályamodell népszerűségét a fiatalok körében, Csillag István azt mondta, először a mostani állomány megtartására kell helyezni a fókuszt, utána nyilvánvaló cél, hogy kineveljék a jövő tűzoltógenerációját, hiszen, ahogy mondta, ők sem az iskolapadból kerültek ide egyből.

A mostani csapatról elmondta, mind szakmailag, mind emberileg a kiválóságot képviselik, ráadásul Veszprém vármegyében az országos átlag fölötti a tűzoltólaktanyák állományának feltöltöttsége.

vehir.hu
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.