Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C

A Dózsaváros német gyökerei felett őrködik az iskola

2023. április 28. 21:18
A német nemzetiségi tagozat fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte pénteken a Dózsa iskola.

“Elődeink jó érzékkel látták meg, hogy a Dózsavárosban még felfedezhetők az itt élő német nemzetiség gyökerei, amiket meg lehetett menteni” – fogalmazott Lengyel Károly igazgató a tagozat alapítására utalva. Huszonöt évvel ezelőtt Eisenbeck István akkori igazgató vezetése alatt jött létre a nemzetiségi tagozat az intézményben, ami azóta is kiemelkedő színvonalon működik.

Lengyel KárolyLengyel Károly

Ezt dicsérte Heilig Ferenc, a Veszprém Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is. Felelevenítette: a rendszerváltás idején a megye hat településén működött német nemzetiségi általánis iskola, ma 25 településen – Veszprémben három intézményben is – találhatunk olyan oktatás, ami a német nyelv mellett a magyarországi németek hagyományait is megismerteti a gyerekekkel. A Dózsában zajló oktatás színvonalát az is bizonyítja, hogy rendszeresen találkozhatunk az itt végzettekkel a Lovassy német tagozatos gimnáziumában is – mutatott rá az elnök. 

Heilig FerencHeilig Ferenc

A tagozat jubileumát egész héten ünnepelték az iskolában: előadást tartott a szekszárdi német színház, táncházat rendeztek, a Laczkó Dezső Múzeum révén múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak. A témahetet csapatvetélkedő zárta, amire a megye több iskolájából is érkeztek versenyzők. Az első helyen a herendiek végeztek, megelőzve Bakonynánát és a szombathelyi Reguly iskola diákjait.

Megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Fertig Erzsébetről, az iskola egykori pedagógusáról, a Német Klub vezetőjéről, akinek több évtizedes kiemelkedő pedagógiai, kulturális és közösségi munkája elismeréseként a polgármester posztumusz Pro Meritis érmet adományozott.  A díjat Hegedűs Barbara alpolgármester adta át Erzsébet testvére, Fertig Miklós számára. 

Fertig Erzsébet tótvázsonyi gyökerekkel rendelkező német nemzetiségi családból származik. Tanulmányait a Dózsa György Általános Iskolában és a Lovassy László Gimnáziumban végezte. Érettségi után – kis kitérővel – útja egykori általános iskolájába vezetett. Hamar elkötelezte magát az oktatás-nevelés területén. Pedagógiai asszisztens és német néptánc oktató képesítést szerzett.

A kultúra kiemelt szerepet képviselt életében: szívesen szervezett műsorokat iskolai és városrészi szinten is. Munkája a német nemzetiségi néptánc oktatásában teljesedett ki. A Dózsa iskolában a német nemzetiségi tagozat megalakulása után 1998-ban létrehozta a „Maiglöckchen” néptánccsoportot. Az ő nevéhez fűződik a repertoár kiépítése, koreográfiák kidolgozása, az autentikus ruhák beszerzése és a ruhatár folyamatos bővítése. A fellépések mellett a néptánccsoport rendszeresen képviselte a Dózsa iskolát minősítéseken is, ahol több alkalommal arany, illetve ezüst díjban részesült. Szerepeltek és öregbítették az iskola, illetve városunk hírnevét városi rendezvényeken, illetve Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is. Céltudatosan építette fel oktató munkáját, lelkesítette a gyerekeket. Kivívta kollégái szeretetét és bizalmát, példamutató munkássága elismeréseként Dózsa-díjban részesült.

Nyugállományba vonulása után is az iskolai élet szereplője maradt. A nemzetiségi néptánccsoportot és az iskolában folyó német nemzetiségi kultúra átadására irányuló törekvést egy pillanatra sem hagyta magára. 
A szívügye a városi Deutschklub volt, melyet már több, mint 10 esztendeje vezetett azzal a céllal, hogy programjaikon keresztül a német nyelvet és kultúrát népszerűsítsék. A klub keretein belül létrehozott egy kórust is, mely a magyarországi német, illetve az anyaországi dalok éneklése mellett kitűnt egyházzenei repertoárjával is. Karvezetőként is siker és elismerés övezte tevékenységét. Erzsi maga is szívesen énekelt, tagja volt a Gizella Nőikarnak. Civil szervezetekben is aktív szerepet vállalt: a „Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület” kiemelkedő munkájáért kitüntetésben részesítette.

Sajnos az életmű befejezetlen maradt, az életút azonban gazdag, sikerekkel teli, mely nyomot hagy mindannyiunk életében.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. 2024. június 25. 13:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.