Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
16°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
16°C

Igazi úriember volt dr. Horváth Balázs

2023. április 30. 14:13
Dr. Horváth Balázst ügyvédként, országgyűlési képviselőként és belügyminiszterként ismerik a veszprémiek – és rajtuk kívül még legalább a fél ország. Nekem laptulajdonosként is sikerült megismernem. Darcsi István írása.

Ha elfogultsággal vádol az olvasó, vállalom. Számos szerkesztőségben dolgoztam újságírói pályafutásom során, de a laptulajdonosok között nagy fölénnyel listavezető dr. Horváth Balázs. Nincs okom a mostani „istenítésére”, hiszen tizenhét éve már nincs köztünk. Mindössze 63 éves volt, amikor elragadta a gyógyíthatatlan betegség a rendszerváltó politikust, az első szabadon választott kormány belügyminiszterét.

Az 1994. évi választások közeledtével az akkori médiaviszonyok ismeretében a koalícióban hatalmon levő Magyar Demokrata Fórum alapító tagja, egyben Veszprém megyei elnöke szükségét látta egy városi hetilap megalapításának, melyben torzítás mentesen megjelenhet a a politikai jobboldal véleménye. Így jött létre a Reguly Alapítvány kiadásában és jelent meg először február 6-án a Veszprémi Vasárnap, amely szeptembertől a terjesztési területének bővítése miatt felvette a Veszprém Vármegye nevet.

Egy felejthetetlen emlék: találkozás Michael Schumacherrel a HungaroringenEgy felejthetetlen emlék: találkozás Michael Schumacherrel a Hungaroringen

Fenyvesi Ottót kérte fel főszerkesztőnek – szakmailag és emberileg jobb választást el sem lehetett volna képzelni. Olyan egykori kiváló újságírók alkották a szerkesztőség alapcsapatát, mint Balogh Ödön, Hamar Imre, Józsa Benő, Pethő László, Pákovics Miklós és Penovác Károly fotóriporter, valamint olyan fiatal tehetségek, mint Varga Róbert, Angyal Zoltán és Barbalics Beáta. Jómagam kezdetben szerkesztőként, majd főszerkesztő-helyettesként tettem a dolgomat. Volt a szerzők között egy ismeretlen név is – Papodi Éva… Utólag elmondható, ő dr. Horváth Balázs volt, aki időnként egyedi stílusban odamondogatott a helyi politikai élet vezetőinek. Persze, azonnal elkezdtek nyomozni, hogy ki lehet az a Papodi Éva és sorba kérdezték a lapnál dolgozókat. „Ha kérdezik, mondjátok azt, hogy egy szőke, nagymellű pesti újságíró” – mondta a stábnak egy huncut mosoly kíséretében.

Egyszer lapzártakor kopogtak a szerkesztőség bejárati ajtaján. „Szabad” - mondta valamelyikünk, majd résnyire kinyílt az ajtó, és Balázs bedugta a fejét. „Nem zavarok?” - kérdezte. „Nem, dehogy” – válaszolta Fenyvesi Ottó. „Biztosan nem zavarok?” - kérdezte nyomatékosan a lap tulajdonosa. El tudja képzelni ma valaki, hogy egy laptulajdonos lapzártakor engedélyt kér, hogy beléphessen a szerkesztőségbe?…

Az utolsó lapszám címoldalaAz utolsó lapszám címoldala

Balázs rendszeresen bejárt közénk. A sokszor a késői órákba nyúló beszélgetéseken egy rendkívül művelt, tájékozott, intelligens, mély érzésű és remek humorú embert ismerhettünk meg benne. Igazi úriember volt. Nem hibátlan, ahogy egyikünk sem, de ezt elhomályosították a jó tulajdonságai.

A választási eredmények következtében az anyagi forrását elvesztő lap megszűnésekor a szerkesztőség törzsgárdája szomorúan zárta le szakmai pályafutásának ezt a rövid, mindössze egy éves, de annál kellemesebb időszakát. Már a Napló konkurenseként létrehozott megyei napilap, a Pannon Napló vezető szerkesztője voltam, amikor egy szürke hétköznapon kopogtak az irodám ajtaján. Balázs volt az, a kezében a Veszprémi Vasárnap/Veszprém Vármegye bekötött példányaival. Amikor megköszöntem a ritka figyelmességet, azt válaszolta, hogy: „Nem tartozol köszönettel, én köszönöm a munkádat!” Ahogy már említettem: dr. Horváth Balázs igazi úriember volt.

Darcsi István
további cikkek
Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. ma 12:50 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   ma 11:59 Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók tűzoltóság Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók Szent Flórián-nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen több elismerést is átadtak a megye tűzoltóinak, hivatásosoknak és civileknek is. ma 15:56 Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat adomány Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat Az Országos Jótékonysági Vadászegylet a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére adott át egy milliós értékű légzéstámogató rendszert. A vadászoknak nem ez volt az első jótékonysági akciója, már tizenegyedik éve segítik a hazai kórházakat. ma 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.