Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C

Már Kárpátalján szolgálnak a lila buszok

2023. május 9. 14:00
Áprilisban konvojban indult el tíz lila színű busz Veszprémből egyenesen az ukrán határ felé, hogy aztán átlépve azt a háború sújtotta országban segítsenek a civil lakosságnak. Az önkormányzat és a V-Busz humanitárius segítségnyújtásával a nálunk már használaton kívüli, ám műszakilag jó állapotú járművek már szolgálatba is álltak Ukrajnában.

Veszprém felajánlásáról a helyi televízió is beszámolt, a riportban Bácskai József, Magyarország ungvári főkonzulja elmondta: még tavaly ősszel fordult hozzájuk az ukrajnai megye vezetése, hogy szükségük lenne buszokra, elsősorban az iskolabuszok pótlására a civil lakosság számára. A konzulátus felvette a kapcsolatot magyarországi városokkal, Veszprém pedig egyből felajánlott összesen tizennégy járművet, amelyekből tíz meg is érkezett már Ukrajnába, a maradék négy pedig júniusban várható majd. Ezek a buszok Veszprém útjain már nem közlekedtek, mióta a szolgáltató lecserélte a flottáját, de műszakilag még alkalmasak az utasok szállítására.

A főkonzul azt is elmondta, ezek közül néhány a keleti régiókba került, de Kárpátalján is maradt jármű, valamint a később érkezők is várhatóan itt szolgálnak majd tovább.

Bácskai József kiemelte, a magyar emberek bizonyságot tettek segítőkészségükről, nem csupán a menekültek befogadásával, hanem az Ukrajnába küldött humanitárius segélyekkel is.

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetője Ungváron elmondta, az átadott buszokat az igények alapján osztják majd szét az ukrán megyék között, néhány a visszafoglalt megyékbe is kerül majd. Elmondta, korábban jelezte már Magyarországnak, hogy humanitárius segélyként munkagépeket, buldózereket, markolókat is szívesen fogadnának.

Az ungvári 21TV-nek nyilatkozó Viktor Szimkánics, Ilosva polgármestere elmondta, örömteli a saját kistérségük számára a veszprémi felajánlás és szeretnék sokáig használni a V-Busz egykori járműveit.

 

A cikkben említett riport itt nézhető meg teljes egészében:

vehir.hu
további cikkek
Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   tegnap 21:50 Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Porga Gyula Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak. tegnap 11:34 Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! A karácsony a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ideje. Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kér mindenkit, hogy ebben az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények, tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent. tegnap 9:33 Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói Vasárnap és hétfőn sztrájkolnak a Volánbusz dolgozói A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, azaz 2023. december 10-ére és az azt követő hétfőre, december 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál. tegnap 9:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.