Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
14°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
14°C

Tárolja helyesen a szivarjait, hogy megőrizzék frissességüket!

2023. május 10. 10:44

A szivarosok számára egy jó szivar mindennél többet ér, éppen ezért fontos, hogy a nagy becsben tartott darabokat megfelelő körülmények között tárolják mindaddig, amíg füstölésükre sort nem kerítenek.

Egyes szivarok akár több évnyi érlelést igényelnek az optimális állapot és a tökéletes íz elérése érdekében, így a szivarosoknak gondoskodniuk kell a helyes tárolásról. Az erre szolgáló humidorok a párásító rendszerek segítségével ideális hőmérsékletet és páratartalmat biztosítanak. Milyenek az ideális körülmények a szivarok számára? Hogyan biztosíthatók?

A szivarozás elengedhetetlen kelléke

Egy finom szivar készítése valódi művészet, amelyre nagy hatással van a külső környezet, annak hőmérséklete és páratartalma, így ahhoz, hogy a kiváló tulajdonságokat megőrizzék, hasonló körülmények között kell tárolni őket. Erre szolgálnak a Humidorshop.hu kínálatában megtalálható humidorok, amelyek nemcsak létfontosságúak, de gyönyörűen elkészített, már-már művészi darabok az egészen kicsi, néhány szál szivar tárolására alkalmas dobozoktól a 100-150 szál tárolására alkalmas humidor szekrényekig.

A szivarok párás helyen magukba szívják a nedvességet, száraz helyen kiszáradnak, ráadásul éghajlatunkon nem is megfelelőek számukra az időjárási körülmények, így különleges tárolásra van szükség. A humidorok a cédrusfa belső, a szorosan záródó fedél, valamint a párásító révén biztosítják az ideális körülményeket. 

Mennyi az ideális tárolási hőmérséklet?

A szivarok optimális tárolási hőmérséklete 18-21ºC. Amennyiben egy humidorban ennél magasabb, 24ºC feletti a hőmérséklet, mert például a napon tárolja, az elősegíti az egész gyűjteményt tönkretevő dohánybogarak szaporodását, valamint a penészedést. 

A 12ºC-nál alacsonyabb hőmérséklet szintén káros, visszafoghatja a szivarok természetes érési folyamatát. Száraz szivar meggyújtásakor a láng által termelt hő hatására a hideg szivar burkolata összehúzódik, kitágul, majd megtörik. Ha egy szivar nemcsak hideg, hanem nedves is, a szivar belsejében lévő párolgás repedéseket okoz a burkolaton.

A szivarok optimális páratartalma

A szivarok számára optimális körülmények biztosításához a humidorok cédrusfa belseje is hozzájárul, ez a fa anyag ugyanis szerkezetéből adódóan képes nagyobb mennyiségű nedvességet magába szívni, ezáltal stabil klímát biztosít. 

Ahhoz azonban, hogy a szivarok számára optimális 68-72% páratartalmat garantálni lehessen, párásítók használatára van szükség. A túlzott nedvesség a szivar megduzzadását okozza, így a füst nem tud szabadon áramlani, ezáltal egyenetlen lesz az égése, ami az ízét tönkreteszi.

A celofánnal bevont szivarokat érdemes a humidorba helyezés előtt 2 végükön megnyitni, hogy a levegő áramlását biztosítsuk. Amennyiben nem áll rendelkezésre elválasztó a dobozban, nem tanácsos kicsomagolni a dohányrudakat, mert átveszik egymás aromáját. A szivarok tárolása körültekintést, odafigyelést és megfelelő tárolást igényel az aromák megtartása és a füstölési élmény érdekében. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.