Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Veszprém ékszerdoboza – megújult a Ruttner-ház

2023. május 10. 15:22
Megújult a város egyik történelmi, az 1850-es években épült, sokáig elhanyagolt háza a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásával.

A régen vas-és fűszerkereskedésként működő Ruttner-ház mától modern diákszállóként, hostelként működik tovább, az év végétől pedig a Várbörtön kiállítás látogatóközpontja is itt kap helyet.  A Jókai utcában található, országos műemléki védettségű épületet 15 hónap felújítás után szerda délelőtt adták át.

Porga Gyula polgármester elmondta: büszkeséggel tölti el, hogy az EKF cím elnyerésével a városban olyan nagyszerű fejlesztések jöttek létre, mint a héten átadott kulturális negyed, az ActiCity, vagy éppen az értékes, történelmi épület, a Ruttner-ház felújítása. A tervezők és a kivitelezők valódi csodát hoztak létre, a szerkezet már adott, csak lelket kell vinni bele az üzemeltetőnek és a látogatóknak.

Markovits Alíz, a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa vezérigazgatója is egy osztálykirándulás alkalmával járt elsőként Veszprémben, és a város szépsége már akkor megragadta. Fontosnak tartja, hogy ezek a fejlesztések újból felteszik a térképre Veszprémet, és a most idelátogató osztályok már ebben az ikonikus épületében kapnak szálláshelyet. Veszprém turisztikai életének kiemelkedő célpontja a Ruttner-ház és környéke, hiszen sétatávolságban találhatóak az olyan helyszínek, mint a vár vagy a gyönyörű Séd-völgy.

A vezérigazgató elmondta: a fejlesztés során a hangsúlyt a közösségi szálláshely funkcióra helyezték, hiszen az egyik legfontosabb szempont a hosszútávú fenntarthatóság. A Ruttner-ház már jövő héttől kezdve fogadja az idelátogató csoportokat.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is nosztalgikus hangulatban idézte fel a Jókai utcához és a házhoz fűződő emlékeit. Szívügyének tekinti, hogy a város olyan jelentős pontjai, mint ez az épület is, méltó külsőt kapjanak, hogy hosszú évtizedek elteltével is büszkén emlékezhessenek vissza utódaink, illetve, hogy azok, akik itt megszállnak, visszavágyjanak majd a városba a későbbiekben is.

A képviselő külön megköszönte Porga Gyula polgármesternek és a program megálmodóinak, hogy nem csupán értéket teremtenek munkájukkal, de közben meg is őrzik a történelmi múlt értékeit a városnak.

Az esemény végén Lamos Péter, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője és a polgármester vezetésével mutatták be a felújítás részleteit. A kivitelezés elsősorban a vezető tervező Madarasi-Papp Rita és a kivitelező cég, a veszprémi a Kuti és Fia Kft. munkáját dicséri, a beruházás teljes lebonyolítását a Veszprémi Önkormányzat tulajdonában lévő Veszprém 2030 Kft. végezte.

Megtartották az épület építészeti értékeit, a felújítás alapvető szempontja volt, hogy megőrizzék a külső homlokzat romantikus megformálását és a hangulatos udvar klasszicista jellegét.

Az emeleti szinten hat vendégszobában összesen 33 szállóvendég helyezhető el. Mindegyik szoba külön bejárattal rendelkezik, egyenként és csoportosan is kiadhatóak, és akadálymentes szoba is helyet kapott az épületben.

Létrehoztak egy reggeliztetőtermet és belső teraszt is, illetve egy kávézót, amely a betérő vendégeket is várja, reggel nyolc órától este hatig, nyári szezonban nyolc órától egészen este kilencig.

Ruttner-ház a felújítás előttRuttner-ház a felújítás előtt

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.