Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Megkapták az új parkjukat a veszprémiek

2023. május 8. 14:15
Hétfő délelőtt ünnepélyes keretek közt megnyitották a kordonokat az Erzsébet-liget bejáratánál, a veszprémiek pedig birtokba vehetik a Zöld várost. A zeneiskola és múzeum előtti téren, valamint a közeli Szent Miklós-szegen sétaút, játszótér és kávézó is épült, miközben a projekt nevéhez hűen megmaradtak a több méter magas fák is.

Akkor erős egy város és akkor tudja megvalósítani álmait, ha erős és működő közösségek alkotják, de a közösségek akkor tudnak csak jól működni, ha vannak olyan helyek, ahol ezt megtehetik, fogalmazott Porga Gyula polgármester hétfő délelőtt a zeneiskola előtti téren, a belváros legnagyobb zöldberuházásának átadóján.

A Zöld városnak keresztelt projektben azt a célt tűzte ki a városvezetés, hogy az Egyetem utca – Megyeház tér – Erzsébet-sétány – Erzsébet liget négyes által körbevett területet újra élettel töltsék meg, miközben megóvják, sőt felfrissítik a természetet is, ezzel Veszprém belvárosában egy egybefüggő zöldövezetet kínáljanak az itt élőknek.

A terület hasonlóan a múlt héten átadott Gyárkerthez, egészen eddig alulhasznosított volt, nem volt kiaknázva a benne rejlő lehetőség, mutatott rá a polgármester arra a problémára, amit hosszas tervezés után most sikerült megoldani.

Kiemelte, hogy olyan városi tereket akartak építeni, ami több generáció számára is képes élményt nyújtani a szabadidő eltöltéséhez. A beruházásra akár mintaprojektként is tekinthetnénk, hiszen a belvárosban ekkora fejlesztés, ami környezeti élővilág megőrzésével összehangban történt még nem volt Veszprémben, Porga Gyula mégis párhuzamot vont a 2010-ben átadott veszprémvölgyi beruházással, ami hasonló szemléletben készült el, azóta pedig több díjat is elnyert, többek közt az ország legszebb sétaterének választották, sőt nemzetközi virágosítási versenyen is nyert el különdíjat.

Visszatérve a Zöld városhoz, itt nem csak egy nagy közpark újult meg a városban, de korábban a szomszédos zeneiskola épületét is kívül-belül felújították, a parkkal szomszédos Pannon Egyetem kerítését pedig elbontották, így egy átjárható terület jön létre, ha ott is befejeződnek a munkálatok.

Az ünnepélyes átadón jelen voltak a tervezők, kivitelezők, a kormányhivatal, valamint a polgármesteri hivatal illetékesei, valamint Veszely Jelena szobrászművész örökösei is. Az ő szerepük azért volt fontos, mert nekik köszönhető az, hogy a művésznő Furulyás lány című alkotása ingyenesen a város tulajdonába került, ez a szobor pedig jelképesen a zeneiskola előtt közvetlenül kapott helyet a Zöld városnak köszönhetően.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő köszöntőjében megköszönte mindazoknak, akik munkájukkal, vagy felajánlásukkal segítettek Veszprémnek megvalósítani ezt az álmát, külön kiemelve Porga Gyula szerepét benne, aki – mint fogalmazott – 13 éve kijelölte azt az utat, amin haladva fejlődik a város.

Hozzátette, ők nem csak ígérgetnek, ahogy a korábbi városvezetés tette, hanem meg is valósítják a terveket, ehhez pedig bátor döntések kellenek, de csak így lehet Európa városainak élvonalába kerülni.

A területen amellett, hogy nagyobb kertészeti beavatkozások történtek a meglévő fák és bokrok megóvása mellett, kialakítottak egy játszóteret, a Szent Miklós-szeg alatti szikla oldalában egy kávézót – ez várhatóan pár héten belül megnyílik – a zeneiskola mellett pedig egy szabadtéri színpadot is, ahol a megnyitón az intézmény oktatóiból összeállt Music Collegues formáció adott koncertet, felavatva az új rendezvényhelyszínt.

Magáról a projektről Brányi Mária alpolgármester árult el többet, eszerint egy öthektáros területet érintett a felújítás, ami több, mint hárommilliárd forintba került, ezt két támogatás  összehangolásából finanszírozta a város: a kulturális negyed program a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2,9 milliárd forintos európai uniós támogatásával, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program több mint 350 millió forintos forrásaival.

A terület tehát hétfő délelőtt óta szabadon látogatható, ahová a jövőben még további szobrok is kerülnek majd, derült ki az átadón, ahol Wehner Tibor, művészettörténész méltatta a cikkünkben korábban említett Veszely-szobrot.

A Zöld város komplexen pedig akkor lesz kész, amikor a volt gyermekkórház épületét immáron ActiCity néven is birtokba vehetik a veszprémiek – ez e hét pénteken megtörténik majd – valamint várhatóan 2023 végére befejeződnek az egyetemi beruházások is a kamopuszon, az energetikai rész pedig 2024-ben ér véget a felsőoktatási intézménynél.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Mi már kipróbáltuk és imádtuk - megnyílt a Füge Liget a város szívében Mi már kipróbáltuk és imádtuk - megnyílt a Füge Liget a város szívében A város egyik legjobb kávéját és legfinomabb vegán pisztáciás süteményét szombattól már a Zöld Város központjában újonnan megnyitott Füge Liget kávézóban - mely a népszerű Füge Fagyiudvar és Kávézó „édestestvére” - is megkóstolhatja a nagyközönség. 2023. július 1. 13:57 Szürke Veszprém – térkövezés kontra zöldfelület Szürke Veszprém – térkövezés kontra zöldfelület Addig nem mondhatja magát senki igazi veszprémi polgárnak, amíg legalább egyszer nem ébred fel mélyálmából izzadságtól leverten, a rémülettől tágra nyílt szemekkel, mert éppen arról rémálmodott, hogy valahol, valamikor, valaki kivágott egy fát a térségben infrastrukturális fejlesztés felkiáltással. 2023. május 16. 16:28 Gyerekbarát és modern – az utolsó simítások zajlanak a ,,Zöld Városon” Európa Kulturális Fővárosa Gyerekbarát és modern – az utolsó simítások zajlanak a ,,Zöld Városon” A város egyik legnagyobb beruházása érkezett célvonalhoz, és végre megnyílik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program szív-projektjeként elhíresült „Zöld Város” közösségi tér a nagyközönség előtt. 2023. május 1. 21:58 Méltó lett a múzeum épülete névadójához és tervezőjéhez Laczkó Dezső Múzeum Méltó lett a múzeum épülete névadójához és tervezőjéhez Laczkó Dezső és Medgyaszay István neve is egyaránt több szálon kötődik Veszprémhez, egy lapon mégis csak a városi múzeum kapcsán lehet őket emlegetni. A régész nevét viselő intézmény épületét még a híres tervező vetette papírra, idén pedig úgy újult meg kívül és belül is a szecessziós ház, hogy az mindkettejük előtt méltó tisztelgése a városnak. Portálunknak az utolsó simítások közben volt lehetősége bejutni a Lackó Dezső Múzeumba. 2023. április 30. 20:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.