Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyerekbarát és modern – az utolsó simítások zajlanak a ,,Zöld Városon”

2023. május 1. 21:58
A város egyik legnagyobb beruházása érkezett célvonalhoz, és végre megnyílik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program szív-projektjeként elhíresült „Zöld Város” közösségi tér a nagyközönség előtt.

A Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környéke, és az Erzsébet-liget a város központi helyén helyezkedik el, de a város lakói ez idáig csak áthaladtak rajta, kialakítását tekintve nem lehetett megfelelően igénybe venni a parkhasználati vagy szabadtéri funkciókat.

A fejlesztés során egybefüggő sétálóövezet alakítottak ki, amely a nyitás előtt álló ActiCity kulturális központtól indul, végig az Erzsébet-sétányon át, magába foglalja a Laczkó Dezső Múzeum előtti területet – mely eddig parkolóként funkcionált – a rehabilitációs fejlesztésen átesett Kálvária-dombot és közvetlen környékét is.

Az új zöld övezetre autók nem hajthatnak be, a tervezők és a kivitelezők törekedtek rá, hogy egy nyugodt és békés parkot hozzanak létre a veszprémiek és az idelátogatók részére.

A zöldfelületek megújultak, több, mint negyvenezer növényt ültettek a területen, és létrehoztak egy, az őshonos magyar – jellemzően a bakonyi térségben megtalálható - nővényfajokat bemutató etnobotanikai kertet is a múzeum és a tájház között.  

A felújított, zöldben gazdag területet azonban élettel is meg kell tölteni: igyekeztek a fejlesztésekkel minden generációt megcélozni. A Laczkó Dezső Múzeum és a Zeneiskola előtti közösségi téren modern, a környezetbe illeszkedő játszóteret hoztak létre a legkisebbek számára, a kikapcsolódni vágyóknak pedig utcabútorokat helyeztek el – napozó ülőkék és padok sorakoznak végig a ,,Zöld Városban”.

A játszótér elemeiben a meglévő, koros vadgesztenyefák terméseit és leveleit is tükrözi. A kivitelezők külön figyelmet fordítottak rá, hogy amellett, hogy a játszótér eszközei magas minőségűek, és nagy teherbírásúak legyenek, az egybefüggő, designos elemekkel ellátott, öntött gumiburkolat teljesen vízáteresztő legyen a környező zöldövezetre való tekintettel.

A Kálvária-domb körül támfalsétányt alakítottak ki, megújult lépcsősort és rámpát építettek, mindezt úgy, hogy a mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók számára is akadálymentes lehessen a közlekedés az egész területen.  

A Veszprém szívében elhelyezkedő tér egyik közkedvelt pontja lesz majd valószínűleg az új kávézó, mely a Kálvária-domb mellett helyezkedik el, a legmodernebb gépészettel ellátva, egy összefüggő, napos terasszal együtt. A Megyeház-térre nyíló kávézó födémjén zöldtető épült, kívülről látszóbeton kialakítást kapott – a fejlesztéseknek köszönhetően tökéletesen illeszkedik a környezetéhez.

Május 3-án, szerdán a város szervezésében lehetőség nyílik a Zöld Város megtekintésére egy vezetett séta keretében. A programon mindenkit szívesen és szeretettel várnak, délután fél öttől a Csermák Antal zeneiskola előtt lehet csatlakozni, és közösen bejárni a területet, amely méltó büszkesége lehet Veszprémnek a jövőben – az alapok már megvannak, a többi már csak a város lakóin múlik.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2023. szeptember 27. 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. 2023. szeptember 27. 11:53 Közös zenélés a zene világnapján Közös zenélés a zene világnapján Szeptember 29-én, a zene világnapja alkalmából közösségben élhetik meg a zenélés örömét fiatalok és idősebbek, kezdők és képzett zenészek a Pannon Köztéren. A Hangjáték ünnepi programja egy délutánba sűrítve mutatja meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei fejlesztési programjának lényegét: zenélni jó!  A Hangjáték két éve adja át a zenélés örömét egyre szélesebb rétegeknek.   2023. szeptember 26. 16:22 A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. 2023. szeptember 24. 13:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.