Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyszerre egyházi és világi - félidőben kinyitott a felújítás alatt álló várnegyed

2023. május 12. 21:11
Normál esetben, Veszprémben 2-3 hónap alatt történik annyi átadó- és megnyitóünnepség, mint május 12-én, pénteken, egy napon. Miután délelőtt megnyílt az Acticity mozgásművészeti központ, kora este már a várban gyülekezett a tömeg, ahol a történelmi városrész felújításának félidejében, épp az EKF évében ünnepélyesen meghívták a veszprémieket az eddigi eredmények bemutatására.

A főegyházmegye megadta a módját ennek az ünnepi alkalomnak, ráadásul mindezt sikerült úgy, hogy egyszerre érvényesüljenek hitéleti és világi szempontok is. Azaz szellemiségében a keresztény értékeket mindvégig szem előtt tartva, ám számos 21. századi turisztikai megoldást felsorakoztatva állították össze a főegyházmegye idei kulturális kínálatát, ami most, a Gizella-napok alkalmával debütált.

Az esős idő miatt végül az eredetileg a Szentháromság térre szervezett ünnepséget végül a felújított székesegyházban tartották meg, ahol az érsek és egyházi elöljárók mellett több világi vezető is jelen volt.

Közülük Porga Gyula, Veszprém polgármestere beszélt először, aki történelmi kitekintőjében több egykori veszprémi püspököt is felelevenített, úgy, mint Volkra Ottó, Padányi Biró Márton és Hornig Károly. Őket összeköti az, hogy mindegyikük építő volt, azaz az ő idejükben tették le az alapjait, vagy építettek meg ma is a város kulturális életét meghatározó épületet, intézményt.

Porga Gyula szerint ma is hasonló időket élünk, amikor olyan épületek jönnek létre, vagy újulnak meg, amelyeket évszázadok múlva is használnak majd az akkori veszprémiek. Ennek egyik kiemelt helyszíne a veszprémi vár, aminek felújításáért a városvezető köszönetet mondott Udvardy György érseknek és mindazoknak, akik dolgoznak a projekten.

Ekkora volumenű beruházás, mint ami most zajlik, utoljára a barokk korban történt a vár területén. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki szintén jelen volt az ünnepségen, viszont egy másik korszakot emlegetett fel. Ő a nyolcvanas évekre tekintett vissza, ahonnan a szocialista berendezkedés miatt olyan emlékei lehetnek az itt élőknek, mint amikor a vár lepusztult, méltatlan külsejét mutatta, mintha feledésre ítélte volna az akkori kor embere, fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, a mostani projektben visszahelyezik a vár egykori méltóságát a jelenbe, az emberek pedig újra megélhetik annak a szépségét, hogy milyen magyarnak és veszpréminek lenni.

Már a beszédek között is érvényesült az az izgalmas koncepció, amivel hozzányúltak a vár megújításának bemutatásához az érsekségnél. Ugyanis ezúttal a karzatról nem orgonaszó, hanem fanfárok játéka hallatszott. Ők az In medias Brass csapat tagjai voltak Malek Miklós vezetésével. A zenei formáció az főegyházmegye és az EKF közös zenei pályázatának a nyertesei és egyébként egész hétvégén hallhatóak lesznek a várban szervezett programok között, ugyanis az ő játékuk jelzi majd, ha valamelyik épületben új program kezdődik éppen.

A politikusi beszédek után Udvardy György érsek lépett a mikrofonok elé. Ő hangsúlyozta, hogy a mostani alkalom nem a munka befejezését jelzi, csak egy fontos állomását, ami után szeretnék megosztani az emberekkel az eddigi eredményeiket és azokat a történelmi értékeket, amelyeket feltártak az elmúlt két évben.

Megközelítőleg 1000 ember dolgozik a felújításon, nekik is köszönetet mondott az érsek, valamint a teljes veszprémi és főegyházmegyei lakosságnak is, akiktől azt kérte, adjanak esélyt, hogy a várban szerzett élményekkel együtt Krisztus is beköltözhessen a szívükbe, valamint ne engedjék, hogy a zavarkeltők megfosszák őket ettől.

Az érsek kiemelte, hogy a teljes felújítás során a keresztény szellemiség vezérli őket, a teljes projekt elkészültét pedig 2025-re datálta az egyházi vezető.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is gratulált az érseknek a felújításhozOvádi Péter, országgyűlési képviselő is gratulált az érseknek a felújításhoz

A felújításokról és a 2023-as programokról már ismét világi emberek beszéltek, többek közt Vörös Tamás, DLA főépítész, aki elmondta, a szakmai kihívás mellett az is a feladatuk volt a tervezésnél, hogy megtalálják, hogy hogyan értelmezzék a múltat és hogyan tekintsenek ezen keresztül a jövőbe. Mindez pedig megmutatkozik az épületek megújításának formáiban is.

Ezt követően Pém Attila, a Castellum vagyonkezelő vezetője – ez az egyházi intézmény koordinálja a beruházást – kitért arra, a történelemben minden nagyobb beruházás esetében voltak kétkedők, így volt ez például a Lánchíd esetében is, a végeredmény mégis mindenkinek előnyére vált.

A veszprémi várban összesen 18 épület újul meg 35 ezer négyzetméteren, de több olyan részt is megnyitnak, amik egészen eddig mindenki előtt zárva voltak. Többek közt apró, hangulatos kerteket az épületek mögött, vagy eddig nem látható épületrészeket.

Végül Nagy Veronika, a Boldog Gizella Gyűjtemény igazgatója mondta el, hogy pontosan mi várható az idei Work in Progress című kiállítástól, amin keresztül bemutatják azokat az eredményeket, amelyekről az előtte felszólalok már beszéltek.

Azzal kapcsolatban, hogy egy komplett felújítás félidejében szerveznek egy kiállítást azt a hasonlatot hozta, mintha a házigazda már a takarítás közben örülne a megérkező vendégeinek. És valóban, a Work in Progress egy olyan interaktív kiállítás lesz, ahol például a régészeket munka közben is láthatják majd az érdeklődők, de lesznek statikus kiállítások is, amelyeket direkt úgy szerveztek meg, hogy mindenki választ kaphasson a vár felújításával felmerülő kérdéseire. Ennek egyébként a központja a Körmendy-ház lesz, de a Work in Progressnek lesznek vezetett sisakos túrái is, ezeken előzetes regisztrációval lehet majd részt venni és év közben folyamatosan változik, attól függően, hogy mely területen vannak aktuálisan érdekes, látványos fejlemények.

A beszédek után Dallos Attila karnagy orgonakoncertjével zárták az ünnepséget, aki megszólalta a székesegyház új, 3500 sípból álló orgonáját.

A Work in Progress kiállításról az alábbi cikkünkben írtunk részletesen, amire kattintva minden fontos információt megtalálnak.

Kapcsolódó cikk
Félidőben tart a veszprémi várnegyed megújítása, de már most egy egyedülálló kiállítást nyitnak
Nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik május 12-e után a veszprémi várnegyedet választják úticélul. A Veszprémi Főegyházmegye Work in Progress 2023 (WIP ’23) egyedi kiállításának résztvevői a megújuló várnegyed egyes épületeibe látogathatnak el, és annak megújítási fázisait tematikus séták keretében ismerhetik meg. Az érdeklődők többek között azt is megtudhatják, évszázadokkal ezelőtt milyen volt az élet a várhegyen, ugyanakkor rácsodálkozhatnak a várnegyedben ma is fellelhető középkori emlékekre. Portálunknak dr. Nagy Veronika, a Veszprémi Érsekség Boldog Gizella Gyűjteményének igazgatója árult néhány kulisszatitkot még ezeken felül.
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 WIP: a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonába engedtek betekintést WIP: a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonába engedtek betekintést Szerda délután tartották a Vár utcában lévő Körmendy-ház kiállításának megnyitóját, s bár a ház még nincsen teljesen kész, a főegyházmegye tárlattal készült, A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kutatásai a veszprémi várhegyen címmel. 2023. szeptember 29. 13:44 Új, különleges sétákon fedezhetik fel az első magyar király és királyné örökségét a Veszprémbe látogatók Veszprémi Érsekség Új, különleges sétákon fedezhetik fel az első magyar király és királyné örökségét a Veszprémbe látogatók Koppány vezér legyőzése és a keresztény magyar állam születése, Szent Imre herceg fogadalma, a koronázási palást készítése, Gizella királyné ereklyéje – államalapításunk meghatározó mozzanatai, valamint a hozzájuk kapcsolódó történelmi emlékek mind-mind Veszprémhez, az első keresztény magyar püspöki székhelyhez köthetők. A megújuló veszprémi várnegyedben szinte mindenütt az államalapítóhoz és családjához kapcsolódó építészeti és kultúrtörténeti emlékekre bukkanhatunk – ezeket augusztus második felétől a Work in Progress 2023 programsorozat keretein belül új, vezetett tematikus séták során járhatják majd be az érdeklődők. 2023. augusztus 17. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.