Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Ünnepélyes keretek között adták át a Gizella-díjakat

2023. május 13. 18:59
Szombat este a Gizella Napok ünnepi főműsora volt terítéken. A 2023-as év Gizella-díjasai Fenyvesi Ottó, Márkusné Vörös Hajnalka, valamint Némethné Károlyi Jolán.

Az est nyitásaként a díjátadó előtt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondott ünnepi beszédet. Kifejtette, elképzelhető, hogy elveszve a hétköznapok terhei közt többet bosszankodik az ember, és nem veszi észre, hogy milyen értékek vannak körülötte. Navracsics folytatta, ha képesek vagyunk túllátni a nehézségeken, kiviláglik, hogy a királynék városában jobb és kedvezőbb körülmények vannak, mint más nagyvárosokban az országban, vagy akár Európában.

A királynék városát a történelem során többször próbálták eltűntetni a föld színéről, de most is láthatjuk az eredményt. Ma mi írjuk tovább a történelmet, zárta gondolatait Navracsics, melynek sikeres megőrzéséhez jó munkát kívánt mindannyiunknak.

A beszéd után a díjátadás következett. A 2023-as év Gizella-díjasai Fenyvesi Ottó, Márkusné Vörös Hajnalka, valamint Némethné Károlyi Jolán. A díjakat Porga Gyula polgármester adta át.

Fenyvesi Ottó Délvidéken, Moholgunarason született. Egyetemi tanulmányait az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán végezte magyar nyelv és irodalom szakon. 1975-től 1983-ig a legendás hírű újvidéki Új Symposion irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztője volt. Több évig dolgozott az Újvidéki Rádióban, illetve újságíróként és rendezőként az Újvidéki Televízióban.

1987-től az Újvidéki Rádió irodalmi műsorainak szerkesztői feladatait látta el. Magyarországra, ezen belül is Veszprémbe 1991-ben települt át. Az Új Hírek napilapját szerkesztette, majd a Tapolcai Újságot, mellette a Tapolcai Városi Televízió főszerkesztő-igazgatója volt. Később a Veszprém Vármegye és a Veszprémi 7 Nap hetilapok főszerkesztőjeként tevékenykedett. 2000 óta a Veszprémben megjelenő Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. A Magyar Tudományos Akadémia Észak-dunántúli regionális központjában 2002 óta dolgozik, mint szervezőtitkár. 2012-ben Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült, majd kiemelkedő irodalmi – költői, írói, műfordítói és irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként 2015-ben József Attila-díjban részesült. Írásait német, francia, angol, olasz, holland, lengyel, szerb és horvát nyelvre is lefordították. A veszprémi kulturális életben mind íróként, költőként, főszerkesztőként és képzőművészként maradandó értéket hozott létre az elmúlt három évtizedben.

Márkusné Vörös Hajnalka az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett néprajz-történelem szakos középiskolai tanári és etnográfusi diplomát, majd 1988-ban a Veszprém Megyei Levéltárban helyezkedett el. 2003-tól a levéltár Kutatószolgálati Osztályának vezetője, majd 2008-ban az intézmény igazgatóhelyettese lett.

Számos megyei, regionális és nemzetközi kutatásban tevékenykedett, melyek mellett községi monográfiák társszerzője vagy szerkesztője volt. Nemzetközi és megyei szintű munkássága mellett mindig kiemelt figyelmet fordított szülővárosa, Veszprém szellemi és kulturális értékeinek feltárására és megőrzésére. 2010-ben Veszprémi Történelmi Szalon néven beszélgetés sorozatot indított. A Hét Domb Egyesület ötlete nyomán tömegeket szólított meg a családi fénykép és emlékanyag gyűjtéssel. 2011 óta részt vesz a „Sétál a család”, a „Malmok a Séden” és a „Barangoló” című programokban, ezzel segítve az óvodás kortól az egyetemistáig megismertetni és megszerettetni a fiatalokkal, valamint családjukkal a város történelmét. Szerzőként egy országosan is egyedülálló és szakmai kitüntetéssel elismert Veszprémi Kaleidoszkóp könyvsorozatot indított munkatársaival. 2019-től a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnökeként Múltbatekintő séták szervezését kezdeményezte. Jelenleg az Európa Kulturális Fővárosa projektfejlesztési tanácsadójaként dolgozik nap, mint nap és képviseli Veszprém helyi sajátosságait, kulturális és művészeti értékeit. Sokrétű szakmai munkáját belső indíttatásból, mély elköteleződésből, rendíthetetlen hivatástudattal, önzetlen segíteni akarással és fáradhatatlan munkabírással végzi több, mint három évtizede.

Némethné Károlyi Jolán a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett történelem-népművelés szakos általános iskolai tanári oklevelet. Közel négy évtizede végez magas színvonalú oktatói-nevelői tevékenységet a Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában. Pedagógusi pályafutása során nagy figyelmet fordított arra, hogy tanítványai hazaszerető, nemzeti értékeinket ismerő és tisztelő emberekké váljanak, olyanokká, akik büszkék magyarságukra és fontosnak tartják az emberi értékek tiszteletét.

Küldetésének tekintette a közösségfejlesztést, a lokálpatrióta nevelést, a környezetünkhöz kötődés erősítését és Veszprém hírnevének öregbítését. Életútja során időt, energiát nem kímélve, ennek szellemében képviselte vagy vezette a rábízott közösségeket és ügyeket. Szívügyének tekintette és tekinti Veszprém város helytörténetének megismertetését és népszerűsítését. Szakmai vezetője és társszervezője a 2011-ben nagy sikerrel megvalósított „Ismerem a városom?!” című interaktív helytörténeti vetélkedősorozatnak, mely a város több száz általános és középiskolás diákját mozgatta meg és mélyítette el a város épített és művészeti értékeivel kapcsolatos tudásukat. A program szakanyagából ismeretterjesztő filmsorozat is készült. Az egyedi stílusú vetélkedő 2022-2023-ban ismét magas színvonalon valósult meg. Részt vesz a Veszprémi Ifjúsági Közalapítvány Kuratóriumának munkájában, továbbá neki és férjének köszönhetően valósult meg a Veszprémvölgyi kisvonat felújítása. Az általa képviselt értékrend és a közösség érdekében végzett tevékenysége, szorgalma és alázata példaértékű és követendő minden Veszprémben élő és városunk érdekében tenni akaró ember számára.

A díjátadó zárásaként a Napfonat, női akapella együttes adott koncertet.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. 2024. július 21. 20:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.