Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól

2023. május 14. 18:59
Hamarosan indul a TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál. Május 14-21. között a város a tánc műfajának különleges egyvelegét látja vendégül. Viszont a fesztivál összművészeti jellegű, így senki se lepődjön meg, ha a Kossuth utcán szembejönnek vele például gólyalábasok, Lajkó Félix vagy éppen egy óriás ruhalabda.

Greksza Kincső, a rendezvény háziasszonya közvetlenül a várva várt esemény előtt számolt be arról, mely produkciókat várja igazán, azok különlegességük okán. Mint kifejtette, a fesztivál összművészeti jellegű, és idén több külföldi előadás is érkezik a szokásosnál, mégsem csupán a táncé lesz a főszerep. Koncertekkel, bábszínházi előadásokkal, workshopokkal várják az érdeklődőket, az igazán bátrak még egy közös táncelőadás létrehozásában is részt vehetnek.

Az egyik különlegesség a belga együttes, Compagnie Belova-Iacobelli Sisypholia című kísérőprogramja, mely május tizenhetedikén négy órakor a Kossuth utcán lesz. Hogy miért is izgalmas, Kincső így fogalmazott: "Az előadás fő kellékeleme egy gigantikus, ruhakötegből “összegyűrt” labda melyet a sétálóutcán görget végig az átlagember benyomását keltő Sziszüphosz. Aki ismeri Camus művét azért várhatja, aki pedig nem ismeri, most ne hagyja ki.".

A másik előadás, mely szintén Belova-Iacobelli páros nevéhez fűződik és az idei a 10. Színházi Olimpia keretében lesz bemutatva a Hangvilla 3. emeleti stúdiójában, nem más, mint a Tchaïka. A hatvanperces előadásban Csehov A sirály című drámájának világát járjuk be. Ebben a szédítő, álomszerűen elbeszélt, színdarabba ágyazott színdarabban egy színésznő és egy életnagyságú báb kettőse (Tchaїka oroszul sirályt jelent) alkotja a belga-chilei Compagnie Belova-Iacobelli előadását.

Kincső harmadik ajánlása Baro D’evel című előadása, mely szintén a 10. Színházi Olimpia része. Az Agórában látható előadásban két ember és egy pajzsos varjú vezeti egymást egy különös, érzékeny és költői balettben, amelyben minden test nyomot hagy maga után, és amelyben minden történet megíródik.
Kincső elmondta, a fesztiválon minden korosztály megtalálhatja a neki való előadást vagy programpontot.
A teljes program itt olvasható.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Rangos elismerést kapott a Paszta Rangos elismerést kapott a Paszta Szeptember 21-24. között zajlott Komlón a IX. Komlói Amatőr Színházi Találkozó. A Komáromi Sándor vezette Paszta komoly sikerekkel tért haza. ma 12:34 Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   tegnap 22:10 Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. tegnap 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. tegnap 11:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.