Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
26°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
26°C

A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól

2023. május 14. 18:59
Hamarosan indul a TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál. Május 14-21. között a város a tánc műfajának különleges egyvelegét látja vendégül. Viszont a fesztivál összművészeti jellegű, így senki se lepődjön meg, ha a Kossuth utcán szembejönnek vele például gólyalábasok, Lajkó Félix vagy éppen egy óriás ruhalabda.

Greksza Kincső, a rendezvény háziasszonya közvetlenül a várva várt esemény előtt számolt be arról, mely produkciókat várja igazán, azok különlegességük okán. Mint kifejtette, a fesztivál összművészeti jellegű, és idén több külföldi előadás is érkezik a szokásosnál, mégsem csupán a táncé lesz a főszerep. Koncertekkel, bábszínházi előadásokkal, workshopokkal várják az érdeklődőket, az igazán bátrak még egy közös táncelőadás létrehozásában is részt vehetnek.

Az egyik különlegesség a belga együttes, Compagnie Belova-Iacobelli Sisypholia című kísérőprogramja, mely május tizenhetedikén négy órakor a Kossuth utcán lesz. Hogy miért is izgalmas, Kincső így fogalmazott: "Az előadás fő kellékeleme egy gigantikus, ruhakötegből “összegyűrt” labda melyet a sétálóutcán görget végig az átlagember benyomását keltő Sziszüphosz. Aki ismeri Camus művét azért várhatja, aki pedig nem ismeri, most ne hagyja ki.".

A másik előadás, mely szintén Belova-Iacobelli páros nevéhez fűződik és az idei a 10. Színházi Olimpia keretében lesz bemutatva a Hangvilla 3. emeleti stúdiójában, nem más, mint a Tchaïka. A hatvanperces előadásban Csehov A sirály című drámájának világát járjuk be. Ebben a szédítő, álomszerűen elbeszélt, színdarabba ágyazott színdarabban egy színésznő és egy életnagyságú báb kettőse (Tchaїka oroszul sirályt jelent) alkotja a belga-chilei Compagnie Belova-Iacobelli előadását.

Kincső harmadik ajánlása Baro D’evel című előadása, mely szintén a 10. Színházi Olimpia része. Az Agórában látható előadásban két ember és egy pajzsos varjú vezeti egymást egy különös, érzékeny és költői balettben, amelyben minden test nyomot hagy maga után, és amelyben minden történet megíródik.
Kincső elmondta, a fesztiválon minden korosztály megtalálhatja a neki való előadást vagy programpontot.
A teljes program itt olvasható.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  2024. július 16. 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. 2024. július 16. 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.