Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan találjuk meg a megfelelő munkavállalót?

2023. május 16. 10:53

Egy üres pozíció mihamarabbi betöltése érdekében a cégnek hatékony lépéseket kell tennie. Vannak olyan foglalkoztatási szegmensek, ahol könnyebben és vannak, ahol nehezebben találunk megfelelő munkaerőt. 

Azonban általánosságban mindenképpen elmondható, hogy a munkaerő-toborzás nem egyszerű feladat. Ha pedig a cég maga végzi ezt a tevékenységet, akkor mindenképpen olyan ismeretekre van szükség, ami biztosítja azt, hogy a legalkalmasabb jelölt kerüljön ki győztesen a folyamatból.

Az állás meghirdetése

Ha megüresedő állás várható a cégnél, akkor érdemes azt a leghamarabb meghirdetni, legjobb akkor, amikor még dolgozik az adott kolléga, esetleg a felmondási idejét tölti. Az http://itnav.hu/allasoldalak/partnereink/ aloldalon szereplő cégek tapasztalatai alapján az új kolléga betanítása és a munkakör átadása a korábbi munkatárs által is történhet, így nem szakad meg a folyamat és még átmenetileg sem kell más kollégáknak átvenniük az adott munkakört.

Az állást tehát minél előbb fel kell tölteni az álláshirdető oldalra és a beérkező önéletrajzok alapján meg kell kezdeni a kiválasztási folyamatot. Nagyobb cégeknél ezt külső toborzó cégek, vagy saját HR osztály végzi, kisebb cégek esetében pedig általában az adott terület vezetője, vagy a maga a cégvezetés.

Az állás megjelenítéséhez olyan állásoldalra essen a választásunk, mely a cégünk telephelyének településén, vagy a régióban hirdet, így nem pazaroljuk pénzünket irreleváns találatokra.

Az önéletrajzok áttekintése

A hirdetés feladásakor mindenképpen kerüljük el a pozícióval kapcsolatos túlságosan általános megfogalmazásokat, mert ez esetben előfordulhat, hogy zúdulni fognak ránk az önéletrajzok. Viszont ezek nagy százaléka nem fog megfelelni az elképzeléseinknek, mert a jelöltek többsége nem teljesíti sem a képesítési feltételeket, sem az egyéb speciális igényeket.

Azonban ne essünk át a ló túloldalára sem, ha nagyon szűken határozzuk meg a jelentkezők körét akkor megtörténhet, hogy egyetlen jelentkezőt sem találunk, vagy csupán néhány jelölt közül választhatunk.

Az önéletrajzok áttekintésekor minden szimpatikus jelöltet hívjunk be interjúra, aki a feltételeknek megfelel, azonban ne utasítsunk el valakit csak azért, mert például nem tetszik a fényképe, hiszen élőben teljesen más benyomást tehet ránk.

Az interjú

Ezt végezhetjük akár online, akár személyesen. Mérjük fel a jelentkezők motivációját, elképzeléseit a munkával és a saját jövőjükkel kapcsolatban és térjünk ki a jelentkező személyes tulajdonságaira is.

A választás

Ne a legjobbat keressük, hanem a legmegfelelőbbet! Azt, akiről úgy érezzük, hogy be tud illeszkedni a csapatunkba és előre tudja vinni a vállalkozásunk működését. Ha úgy érezzük, hogy megtaláltuk, akkor csapjunk le rá! Ne odázzuk a döntést azzal, hogy mi van, ha jön egy jobb jelentkező. Merjünk dönteni és vágjunk bele.

A meghirdetett álláshelyek mihamarabbi betöltése érdekében fontos, hogy megfelelő helyen jelenjenek meg hirdetéseink, így a lehető legrövidebb időn belül megtalálhatjuk az állásra legalkalmasabb munkavállalót.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.