Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emlékpark lett a Szél utcai zsidó temetőből

2023. május 18. 23:08
Csütörtök délután ünnepélyes keretek között átadták az EKF támogatásból helyreállított temetőt.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott: adósságot törlesztünk, amikor a múlt egy darabját beemeljük a jelenbe, hogy átadhassuk a jövőnek. Mint fogalmazott, Porga Gyula polgármester irányítása alatt már számos elkötelezett intézkedés valósult meg, ami arról szól: ne borítsunk fátylat a múltra, hanem gyógyítsuk be a sebeket!

Navracsics kifejtette, nem áll hatalmunkban megváltoztatni, amit korábban elődeink tettek, de a jelent és a jövőt a magunk értékeinek megfelelően alakíthatjuk. A veszprémi zsidó közösség tagjai között számos jelentős alak volt, például Auer Lipót, aki megalapozta a városunk világhírét.

Az ünnepélyes átadón Yacov Hadas-Handelsman, Izrael állam budapesti nagykövete is felszólalt. Mint fogalmazott, a rekonstrukció és a mostani átadás jeles esemény, amikor azokra emlékezünk, akik a veszprémi zsidó közösséget formálták.

A második világháború előtt sok zsidó tanár, vállalkozó és orvos is élt a városban, akiknek életük visszafordíthatatlanul megváltozott, amikor elszakították őket hazájuktól. Nagyon kevesen tértek vissza oda, ami egykor az otthonukat jelentette.

Porga Gyula polgármester kifejtette: az Európa Kulturális Fővárosa cím kötelezettséget is rótt a városra: fejlődést, megerősödést. Porga elmondta, nem a pályázat és a cím elnyerésének időszakára datálódik a sok munka, melyet a címért tettek, hanem a történelmi múltig nyúl vissza.

A zsidóság nagy szerepet játszott, hogy a város ma viselheti a címet. „A csend minden szónál többet mond, a sírkövek mesélnek tovább”. Zárta le gondolatait a polgármester.

Can Togay, az EKF főtanácsadója – a megemlékező szavain túl – ismertette, az elsődleges cél annak idején a temetővel kapcsolatban az volt, hogy fejhallgatóval a sírok előtt állva hallható legyen a digitális térből, hogy kik voltak, akiknek sírjai előtt állunk. Ez sajnos egyelőre kivitelezhetetlen. Most viszont egy emlékpark áll sírkövekkel, ahol sétát téve közös emlékezésre kerülhet sor.

A temető újraavatásában közreműködött még dr. Verő Tamás veszprémi főrabbi, valamint dr. Nógrádi Gergely, a Frankel Leó úti zsinagóga főkántora.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.