Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület lett az év civil szervezete Veszprémben

2023. május 21. 9:46
A közgyűlés a kiemelkedő tevékenységet végző civil szervezet munkájának elismeréseként a DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület részére Pro Civitate díjat adományozott. A díjat Brányi Mária alpolgármester adta át a városi civil napon szombaton.

A 2015-ben megalakult veszprémi székhelyű DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület elsődleges célja az ukrán kultúra ápolása, a népi és vallási tradíciók megőrzése, az ukrán nyelv és művészeti értékek megismertetése a felnövekvő nemzedékkel, illetve kapcsolattartás az anyaországgal és a világ ukrán diaszpórájával.

Az egyesület, melynek elnöke Zakar Irina, aktívan részt vesz a városi rendezvényeken, illetve ápolja a kapcsolatot más civil szervezetekkel is. Az Ukrajnában kitört háború óta az egyesület erején felül végez önkéntes, misszionárius munkát. Tagjai segélycsomagokat állítanak össze, s személyesen szállítják el a határig. Zakar Irina elnök asszony mélyen a szívén viseli a Veszprémbe érkezett menekült családok, kisgyermekes anyák, nagymamák élethelyzetét, sorsát.

A tenni akarás példaértékű, melyre az anyaországi ukránok is felfigyeltek, ezért az egyesület kapta az Ukrajna Arany Szíve 2023 díjat a Magyarországra menekült ukrajnai állampolgárok és a kárpátaljai árvaházak támogatásában végzett karitatív munkájáért. Az egyesület tevékenysége, önkéntes munkája és társadalmi szerepvállalása kimagasló és példamutató. 

A díjazottat a városba érkezett ukrán menekült családok képviselői is köszöntötték. Elmondták: Zakar Irina sokat tesz azokért, akiket a háború otthonuk elhagyására kényszerített. A városunkba érkezett menkültek számára nemcsak a szállás, ruházat és alapvető cikkek biztosításán dolgozik, hanem a so nehézséget okozó nyelvi akadályok áthidalásában is. Segítségének köszönhetően a gyerekek óvodába, iskolába járhatnak, a szülők közül pedig sokan munkát kaptak. A családok részére túrákat, versenyeket, kiállitásokat szervezett. Önzetlen, fáradhatatlan munkája becsben tartott érték – hangzott el.

 

Pro Meritis díjat kapott Sulmánné Leja Margit. Alapító tagja és vezetőségi tagja a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületnek. Évtizedek óta aktív szerepet tölt be a Dózsavárosban, tagja az Őszidő Nyugdíjas Klubnak, aminek a vidéket is járó tánccsoportjában is részt vesz. Egyik fő szervezője a csatári kápolna rendben tartásának. Részt vállal a katolikus egyház tevékenységében és a KDNP veszprémi csoportjának munkájában. 

 

A Gyárkertben megrendezett városi civil napon színes programokkal várták az érdeklődőket. Délelőtt halászléfőző versenyt szerveztek – ennek díjait Ovádi Péter parlamenti képviselő adta át – délután a színpadon mutatkoztak be a civil szervezetek, kulturális csoportok, este pedig a Honeybeast koncertjével zárult a nap.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? ma 1:29 Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül. tegnap 16:14 Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. 2024. április 20. 13:12 A polgárok őreit díjazták A polgárok őreit díjazták Szombaton délelőtt a Veszprém megyei Polgárőr Szövetség hagyományos küldöttgyűlésén több megyei és veszprémi elismerést is átadtak. tegnap 10:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.