Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
22°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
22°C

Véget ért a giga gyűjtőpontok körútja: íme az akció mérlege

2023. május 19. 12:24 // Forrás: HybridCycle
Májussal véget ért a Circular Living Concept (CLC) projekt három hónapos hulladékgyűjtő akciója, aminek keretében a Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség alkotta csapat három olyan hulladéktípust gyűjtött, amelyeknek alapvetően kiemelkedően magas a környezetterhelő hatása.

A három hónapos kampány megmozgatta a megyét: a szervezőknek többször kellett plusz szállítási kört beütemeznie az amúgy is sűrű menetrendbe, a gyűjtők egyik napról a másikra teltek fel teljesen.

„A gyűjtés során több száz kilogramm textil, kemény műanyag és kisméretű elektronikai hulladék került elkülönítésre” - mondta el a CLC csapata.

Hozzáfűzték, hogy a CLC projekt keretében korábban megvalósult, 150 helyszínes beltéri gyűjtés, és a most kültéren, 5 megyei városban szervezett akció során gyűjtött anyagok jó része már hasznosult.

Tavaly augusztusban például a CirculArt Camp művésztáborban egy úgynevezett “alternatív” monstrancia készült, többnyire fém hulladékból és más kidobásra ítélt anyagokból. Az alkotással a fiatal művészek az energiapazarlás egyre égetőbb problémájára szeretnék felhívni a figyelmet.

Idén tavasszal az upcycling - vagyis értéknövelő hasznosítás - jegyében általános iskolai foglalkozásokkal is készültek a projekt szervezői, ahol a résztvevő osztályok a begyűjtött műanyag hulladékból készíthettek kis díszeket, kulcstartókat és ékszereket.

A kültéri gyűjtés során a legnagyobb siker a textil gyűjtést övezte, amiből több mint fél tonnával váltak meg a megyében. Ebből az alapanyagból táplálkozik a projekt egyedi dizájn kollekciójának (UniREverse) két terméke is: A már lyukas, kopott vagy nem használt ruhaneműk ép részei tolltartók és táskák képében köszönhetnek majd vissza a nyár elején debütáló termékek között. A kollekció darabjai között fellelhetünk még műanyag poháralátéteket, ékszereket és füzeteket is, amelyek szintén a fenntarthatóság és az újrahasznosítás elveit követve készülnek.

A budapesti Hybridart Space-ben került bemutatásra a Trash or Treasure kiállítás, ahol pedig a CLC projekthez kapcsolódó művészeti rezidenciaprogram alkotásait ismerhettük meg. A program során készült művek között szerepelnek csomagolási hulladékból újraálmodott ikonok, papírból és más fenntartható vagy természetes anyagból készült természeti képek és festmények, műanyagból és épülethálóból készült installációk, valamint egy fotó- és egy animációs művész szemszögéből is megismerhetjük a hulladéktermelés és az újrahasznosítás témaköreit. „A kiállítást májusban Győrben is meglátogathatjuk majd” - emelték ki a szervezők.

A művészeti célú újrahasznosítás fő alapanyagait biztosító óriás gyűjtőpontokat az informatív kiállítással és hulladékgyűjtési kisokossal még februárban Győrben és Pannonhalmán indították útnak, majd Mosonmagyaróvárra, és Kapuvárra vitték a szervezők a látványos installációt, ami végül Csornáról köszönt le. 

További részletek a projekt folytatásáról: www.hybridcycle.hu/circularlivingconcept

vehir.hu
további cikkek
A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. tegnap 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. tegnap 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. 2024. július 13. 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.