Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
21°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
21°C

Miért van szükség a honvédségre?

2023. május 20. 12:44
A magyar honvédelem napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Légi Műveleti Vezetési És Irányítási Központ, amelyen egy másik fegyveres rendvédelmi szerv vezetője mondott ünnepi beszédet, aki rávilágított arra, hogy nem csak háborús időkben van szükség a katonákra.

Péntek délelőtt az Agóra Kulturális Központ színháztermében gyűltek össze a katonák, valamint a társszervek képviselői, városi és politikai tisztviselők, intézmények és egyházak vezetői, hogy közösen tisztelegjenek a Magyar Honvédség és magyar honvédek előtt a honvédelem napja alkalmából.

Hivatalosan május 21-én, vasárnap lesz ezen jeles alkalom, amelyet 1992 óta ünnepelnek Magyarországon, a dátum kiválasztása pedig egészen az 1848-49-es szabadságharcig nyúlik vissza, Görgey Artúr ezen a napon foglalta vissza a császári erőktől a budai várat.

Az ünnepségen jelen volt Brányi Mária, alpolgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő isAz ünnepségen jelen volt Brányi Mária, alpolgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is

Veszprémben a Légi Műveleti Vezetési És Irányítási Központ már pénteken megtartotta az ünnepségét, amelyen Dékány Balázs, rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője mondott ünnepi beszédet.

Ebben feltette a kérdést: Miért van szükség a honvédségre? – majd rögtön több példán keresztül is választ adott.

Dékány BalázsDékány Balázs

Csupán az elmúlt másfél évtized magyar történéseiből három olyan helyzetet is hozott, amikor a magyar katonák helytállására volt szükség. A három példa egymástól különböző volt, mégis összekötötte őket, hogy egyik esetben sem fenyegette fegyveres összetűzés hazánkat, a katonákra mégis nagy szükség volt.

Ilyen volt a 2010-es árvíz esete, amikor a gátaknál teljesítettek szolgálatot a katonák, vagy 2015-ben a migrációs válság kezdeténél a határkerítés felépítése, majd annak védelme. 2020-tól kezdve pedig a koronavírus-járvány elleni küzdelemben álltak tisztesen helyt a katonák.

Dékány Balázs gondolatmenetében ezután eljutott a 2022-es ukrán válság kitöréséig, aminek elkerülésében az utolsó pillanatig reménykedtek, hiába. Hozzátette, nem tudjuk mit hoz a jövő, de az biztos, hogy a honvédség felé megbecsüléssel kell fordulni és dolgozni kell a megerősítésén, hiszen jól látható, hogy békeidőben és a feszültebb időszakban is bármikor számíthatunk rájuk.

Az ünnep kapcsán megemlítette, érdemes ilyenkor rövid időre megállni és végiggondolni egyenruhásként és civilként is, hogy milyen fontos és értékteremtő munkát végeznek a magyar katonák.

Az ünnepség további részében elöljárói kitüntetéseket és dicséreteket adtak át az arra érdemes katonáknak, majd a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió táncos előadása következett.

Hajas Bálint
további cikkek
Átadták a „magyar Vaskupola” háromdimenziós radarját Veszprémben Átadták a „magyar Vaskupola” háromdimenziós radarját Veszprémben Megérkezett Veszprémbe annak a radarrendszernek az eleme, ami háromdimenziós technológiájával jelenleg a legmodernebb légvédelemi rendszerek közt van számontartva a világon. Ugyanez a rendszer védi az izraeli légteret is, amit sokan csak „Vaskupolaként” emlegetnek. A péntek délutáni ünnepélyes átadón jelen volt Szalay- Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a gyártó Rheinmetall Canada vezérigazgatója, Pietro Mazzei, valamint az összes városi és országos katonai elöljáró is. 2024. június 7. 19:49 Hazatért a Mi-24-es Hazatért a Mi-24-es Különleges helyszínen egy különleges emlékművel lett gazdagabb a környék, bár akik régóta élnek a régióban, azoknak nem kell bemutatni, hogy milyen, amikor megjelenik egy Mi-24D típusú harci helikopter a látómezőn. A 005-ös vasmadár immáron emlékműként él tovább egykori otthonának bejáratánál, mégis olyan, mintha harcra készen emelkedne éppen a levegőbe. 2024. május 29. 23:34 Kinyílt a katonai bázis a civilek előtt is Kinyílt a katonai bázis a civilek előtt is Olyan helyszín nyílt meg a látogatók előtt pénteken, ahová egyébként kevés lehetőség van civilként bejutni. A „0” ponti lőtéren tartott nyílt napon nemcsak a magyar haderő több harci járművét lehetett testközelből megtekinteni, hanem a Gyulafirátót határában épülő katonai bázist is bemutatták. Képgalériával bemutatjuk ezt is. 2024. május 25. 11:22 Nagy durranás a Veszprémi Honvédelmi Napon Nagy durranás a Veszprémi Honvédelmi Napon A Magyar Honvédség technikai eszközeinek és katonáinak, valamint számos civil hagyományőrző részvételével rendezi meg a Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU a VI. Veszprémi Honvédelmi Napot május 25-én, szombaton a városi múzeum Tanulmányi Raktárának udvarán. 2024. május 24. 14:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.