Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Miért van szükség a honvédségre?

2023. május 20. 12:44
A magyar honvédelem napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Légi Műveleti Vezetési És Irányítási Központ, amelyen egy másik fegyveres rendvédelmi szerv vezetője mondott ünnepi beszédet, aki rávilágított arra, hogy nem csak háborús időkben van szükség a katonákra.

Péntek délelőtt az Agóra Kulturális Központ színháztermében gyűltek össze a katonák, valamint a társszervek képviselői, városi és politikai tisztviselők, intézmények és egyházak vezetői, hogy közösen tisztelegjenek a Magyar Honvédség és magyar honvédek előtt a honvédelem napja alkalmából.

Hivatalosan május 21-én, vasárnap lesz ezen jeles alkalom, amelyet 1992 óta ünnepelnek Magyarországon, a dátum kiválasztása pedig egészen az 1848-49-es szabadságharcig nyúlik vissza, Görgey Artúr ezen a napon foglalta vissza a császári erőktől a budai várat.

Az ünnepségen jelen volt Brányi Mária, alpolgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő isAz ünnepségen jelen volt Brányi Mária, alpolgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is

Veszprémben a Légi Műveleti Vezetési És Irányítási Központ már pénteken megtartotta az ünnepségét, amelyen Dékány Balázs, rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője mondott ünnepi beszédet.

Ebben feltette a kérdést: Miért van szükség a honvédségre? – majd rögtön több példán keresztül is választ adott.

Dékány BalázsDékány Balázs

Csupán az elmúlt másfél évtized magyar történéseiből három olyan helyzetet is hozott, amikor a magyar katonák helytállására volt szükség. A három példa egymástól különböző volt, mégis összekötötte őket, hogy egyik esetben sem fenyegette fegyveres összetűzés hazánkat, a katonákra mégis nagy szükség volt.

Ilyen volt a 2010-es árvíz esete, amikor a gátaknál teljesítettek szolgálatot a katonák, vagy 2015-ben a migrációs válság kezdeténél a határkerítés felépítése, majd annak védelme. 2020-tól kezdve pedig a koronavírus-járvány elleni küzdelemben álltak tisztesen helyt a katonák.

Dékány Balázs gondolatmenetében ezután eljutott a 2022-es ukrán válság kitöréséig, aminek elkerülésében az utolsó pillanatig reménykedtek, hiába. Hozzátette, nem tudjuk mit hoz a jövő, de az biztos, hogy a honvédség felé megbecsüléssel kell fordulni és dolgozni kell a megerősítésén, hiszen jól látható, hogy békeidőben és a feszültebb időszakban is bármikor számíthatunk rájuk.

Az ünnep kapcsán megemlítette, érdemes ilyenkor rövid időre megállni és végiggondolni egyenruhásként és civilként is, hogy milyen fontos és értékteremtő munkát végeznek a magyar katonák.

Az ünnepség további részében elöljárói kitüntetéseket és dicséreteket adtak át az arra érdemes katonáknak, majd a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió táncos előadása következett.

Hajas Bálint
további cikkek
Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09 Ezek a gépek borzolták Veszprém levegőjét Ezek a gépek borzolták Veszprém levegőjét Egész márciusban nagyszabású hadgyakorlatot tartanak Veszprém mellett, amiben részt vesznek a Magyar Honvédség által tavaly nyáron vásárolt Airbus H225M típusú helikoptertek is. Kollégánk kedden hazafelé tartva ezeket kapta lencsevégre, ahogy elhúztak a feje fölött Jutaspusztánál. 2024. március 13. 12:35 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 Mintegy 4 ezer katona lépett be a Magyar Honvédségbe 2023-ban Mintegy 4 ezer katona lépett be a Magyar Honvédségbe 2023-ban A Magyar Honvédség idén mintegy 4 ezer új katonát üdvözölhetett soraiban - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MTI-vel a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombati közleménye szerint.   2023. december 30. 15:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.