Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Korai fejlesztő központot hoznának létre Veszprémben

2023. május 20. 15:18
A tervek szerint a központnak az egykori gyermekpszichiátriai épület adna helyet, ahol a koraszülöttek komplex segítséget kapnának a megfelelő fejlődés érdekében.

A statisztikák szerint Magyarországon évente minden 8-10. gyermek a vártnál korábban jön világra – a Covid óta egyre növekedik a számuk az osztályokon. Szerencsére ma már egyre nagyobb eséllyel marad életben akár egy 27 hetes baba is nagyobb károsodás nélkül, az időfaktor azonban nagyon fontos: minél előbb megkapja a megfelelő fejlesztést egy koraszülött, annál nagyobb esélye van arra, hogy utolérje időben érkezett társait, és legkésőbb tíz éves korában már semmiféle nyomát ne lehessen észlelni a korai születésnek.

Éppen ezért is jött létre az a kerekasztal-beszélgetés pénteken a Hangvillában a Balatonfüredi Muzsikusok Egyesülete és a FICSAK Veszprém szervezésében, ahol szakemberek, dr. Mátay Lilla főorvos, a Perinatális Intenzív Centrum vezetője, neonatalógusok, konduktorok és gyógytornászok, Hegedűs Barbara alpolgármester, az eltérő fejlődésmenetű vagy speciális nevelési igényű gyermekeket és az őket nevelő családokat segítő Voluntas Egyesület, a Katolikus Szeretetszolgálat munkatársai, valamint 2015 óta az osztályon megfordult koraszülöttet nevelő családok vettek részt annak érdekében, hogy megvitassák egy társadalombiztosítási alapon működő koraszülött fejlesztő központ létrehozását.

Rábaközi Rita, a FICSAK Veszprémi Alapítványának és a 2004 óta működő Balatonfüredi Muzsikusok Egyesületének elnöke, zeneterapeuta, a találkozó szervezője kérdésünkre elárulta, 2016 óta dolgozik önkéntes munkában a koraszülött osztályon mint zeneterapeuta, A Te Hangodat Ismerem Alapítvány programjának keretében, hogy a zene gyógyító erejével segíthesse az inkubátorban lévő babák fejlődését. 2018-ban két társa, Kizlinger kata és Sári Kata is csatlakozott hozzá, így már a hét majdnem minden napján részt tudnak venni az osztály életében.

Önkéntes munkájuk során első kézből tapasztalták meg, mennyire nagy szerepe van a korai fejlesztésnek, s milyen jó lenne, ha erre minél több érintett családnak lenne lehetősége. Innen jött az ötlet, hogy indul a VEB 2023 pályázatán, melynek eredményeként zeneterápiás foglalkozásokat tartanak anyukáknak a koraszülött osztályon, illetve létrejött a koraszülött családok találkozója és a kerekasztal-beszélgetés.

Mint megtudtuk, egy olyan komplex fejlesztő központot álmodtak meg Veszprémben, ahol többek között konduktorok, gyógytornászok, zeneterapeuták támogatnák a koraszülötteket és családjaikat abban, hogy a gyerekek legkésőbb tíz éves korukra utolérjék fejlettségi szintben időben érkezett társaikat. A tervek szerint a központnak az egykori, még felújítás előtt álló gyermekpszichiátriai épület ad majd otthont, melynek létrejöttét az önkormányzat 50 millió forinttal támogatja és legkésőbb 2024-ben nyitna meg. A fenntartó a Katolikus Szeretetszolgálat lesz. A központ szolgáltatásait az érintettek tb alapon vehetnék igénybe, ugyanakkor annak működéséhez folyamatosan lehetne támogatni az alapítványon keresztül.

Fotó: koraifejleszto.huFotó: koraifejleszto.hu

A találkozón emellett nem csak a központ létrejöttének és működésének részleteit vitatták meg a résztvevők. A szervezők külön programmal is készültek a koraszülött gyermekeknek és családjaiknak. A délután során fellépett az Ovimuzsika Zenei Együttes, Tóth-Rompos Patrícia és Tóth Péter, valamint Rábaközi Rita, akik 2014 óta tartanak együtt ovisoknak és kisiskolásoknak szóló interaktív foglalkozásokat országszerte, míg Csizmás Ági egy saját dalt hozott, melyet kifejezetten a koraszülöttek ihlettek, és amellyel az őket segítő orvosoknak, ápolóknak és gondozóknak szerette volna kifejezni tiszteletét.

Bertalan Melinda
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.