Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C

Korai fejlesztő központot hoznának létre Veszprémben

2023. május 20. 15:18
A tervek szerint a központnak az egykori gyermekpszichiátriai épület adna helyet, ahol a koraszülöttek komplex segítséget kapnának a megfelelő fejlődés érdekében.

A statisztikák szerint Magyarországon évente minden 8-10. gyermek a vártnál korábban jön világra – a Covid óta egyre növekedik a számuk az osztályokon. Szerencsére ma már egyre nagyobb eséllyel marad életben akár egy 27 hetes baba is nagyobb károsodás nélkül, az időfaktor azonban nagyon fontos: minél előbb megkapja a megfelelő fejlesztést egy koraszülött, annál nagyobb esélye van arra, hogy utolérje időben érkezett társait, és legkésőbb tíz éves korában már semmiféle nyomát ne lehessen észlelni a korai születésnek.

Éppen ezért is jött létre az a kerekasztal-beszélgetés pénteken a Hangvillában a Balatonfüredi Muzsikusok Egyesülete és a FICSAK Veszprém szervezésében, ahol szakemberek, dr. Mátay Lilla főorvos, a Perinatális Intenzív Centrum vezetője, neonatalógusok, konduktorok és gyógytornászok, Hegedűs Barbara alpolgármester, az eltérő fejlődésmenetű vagy speciális nevelési igényű gyermekeket és az őket nevelő családokat segítő Voluntas Egyesület, a Katolikus Szeretetszolgálat munkatársai, valamint 2015 óta az osztályon megfordult koraszülöttet nevelő családok vettek részt annak érdekében, hogy megvitassák egy társadalombiztosítási alapon működő koraszülött fejlesztő központ létrehozását.

Rábaközi Rita, a FICSAK Veszprémi Alapítványának és a 2004 óta működő Balatonfüredi Muzsikusok Egyesületének elnöke, zeneterapeuta, a találkozó szervezője kérdésünkre elárulta, 2016 óta dolgozik önkéntes munkában a koraszülött osztályon mint zeneterapeuta, A Te Hangodat Ismerem Alapítvány programjának keretében, hogy a zene gyógyító erejével segíthesse az inkubátorban lévő babák fejlődését. 2018-ban két társa, Kizlinger kata és Sári Kata is csatlakozott hozzá, így már a hét majdnem minden napján részt tudnak venni az osztály életében.

Önkéntes munkájuk során első kézből tapasztalták meg, mennyire nagy szerepe van a korai fejlesztésnek, s milyen jó lenne, ha erre minél több érintett családnak lenne lehetősége. Innen jött az ötlet, hogy indul a VEB 2023 pályázatán, melynek eredményeként zeneterápiás foglalkozásokat tartanak anyukáknak a koraszülött osztályon, illetve létrejött a koraszülött családok találkozója és a kerekasztal-beszélgetés.

Mint megtudtuk, egy olyan komplex fejlesztő központot álmodtak meg Veszprémben, ahol többek között konduktorok, gyógytornászok, zeneterapeuták támogatnák a koraszülötteket és családjaikat abban, hogy a gyerekek legkésőbb tíz éves korukra utolérjék fejlettségi szintben időben érkezett társaikat. A tervek szerint a központnak az egykori, még felújítás előtt álló gyermekpszichiátriai épület ad majd otthont, melynek létrejöttét az önkormányzat 50 millió forinttal támogatja és legkésőbb 2024-ben nyitna meg. A fenntartó a Katolikus Szeretetszolgálat lesz. A központ szolgáltatásait az érintettek tb alapon vehetnék igénybe, ugyanakkor annak működéséhez folyamatosan lehetne támogatni az alapítványon keresztül.

Fotó: koraifejleszto.huFotó: koraifejleszto.hu

A találkozón emellett nem csak a központ létrejöttének és működésének részleteit vitatták meg a résztvevők. A szervezők külön programmal is készültek a koraszülött gyermekeknek és családjaiknak. A délután során fellépett az Ovimuzsika Zenei Együttes, Tóth-Rompos Patrícia és Tóth Péter, valamint Rábaközi Rita, akik 2014 óta tartanak együtt ovisoknak és kisiskolásoknak szóló interaktív foglalkozásokat országszerte, míg Csizmás Ági egy saját dalt hozott, melyet kifejezetten a koraszülöttek ihlettek, és amellyel az őket segítő orvosoknak, ápolóknak és gondozóknak szerette volna kifejezni tiszteletét.

Bertalan Melinda
további cikkek
A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. tegnap 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. tegnap 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. 2024. július 13. 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.