2023. június 1.
//
Tünde névnap

Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen

2023. május 22. 11:24
Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem és konzorciumi partnere, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. 2,3 milliárd forint támogatásban részesült Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntésének értelmében. A 2023 március 1-jén indult 2022-1.1.1-KK-2022-00002 azonosítószámú „Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt célja egy olyan komplex hulladékgazdálkodási elképzelés, koncepció kialakítása, amely innovatív, tudományosan alátámasztott megoldásokkal oldhatja meg az elkövetkező évek hulladékgazdálkodási kihívásait.

A Pályázati Projekt az uniós és ezzel együtt a magyar hulladékgazdálkodási rendszer kihívásaira kíván reagálni. Az Európai Uniós direktíva értelmében a tagállamoknak törekedniük kell a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentésére, az országban keletkező lakossági hulladék lerakását 2035-re 10 százalék alá kell szorítani, szemben a jelenlegi 50 százalékos mértékről. Ennek érdekében törvényi szabályozások születnek, de a technológiai megvalósítás kidolgozása még várat magára.

A kutatás-fejlesztési tevékenységek fő fókuszában a biológiai eredetű lakossági hulladékok vannak, melyek jelenleg túlnyomó részben a lakossági vegyes hulladékba kerülnek és onnan az úgynevezett biológiai frakció formájában egyenesen a lerakóra. Ennek megváltoztatására előreláthatóan még idén bevezetésre kerül a konyhai hulladék külön gyűjtését elrendelő jogszabály.

Jelen Pályázati Projekt célja már a jogszabályi változások bevezetése előtt vagy azzal párhuzamosan válaszokat kapni az egyes gyűjtési megoldásokra, feldolgozási technológiákra vagy konkrét hulladékáramok komplex, gazdaságos hasznosítására.

„Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt főirányai és kutatási alprojektjei a következők:

I. Válogatási technológia kidolgozása: Mintarégió elemzése hulladékgazdálkodási szempontból, Pilot válogató üzem vizsgálata, Moduláris szimulátor és kamerarendszer fejlesztése.

II. Biológiai hasznosítás: Biológiai hulladék hasznosítása komposztálással, Biológiai hulladék hasznosítása fermentálással, Komposztminősítés kidolgozása, Növénytermesztési vizsgálat, Csurgalékvizek és mosóvizek tisztításának, hasznosíthatóságának vizsgálata.

III. Kémiai és mechanikai hasznosítás: Másodlagos alapanyag biztosítása, Pirolízis olaj előállítása és tisztítása, Elgázosítás, Pirolízisolaj metatézissel történő átalakítása, Mechanikai hasznosítás.

IV. Lakossági szemléletformálás: Edukációs Központ kialakítása, Hulladék-gazdálkodás MSc szaklétesítés, szakindítás, Szelektív hulladék-gyűjtéssel kapcsolatos szemléletformálás, A hulladék-gazdálkodás hálózatának vizsgálata

V. Körforgásos ökoszisztéma kialakítása.

Az újonnan kialakításra kerülő Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ társ projektszervezete a Körforgásos Gazdaság Kompetencia Központnak, amelyek együttesen alkotják a Fenntarthatósági Kompetencia Központot. A szervezeti egység célja, hogy a már meglévő, stabil alapokra építkezve további jelentős KFI infrastruktúra kapacitás és kompetenciafejlesztés történjen az Egyetemen a fenntarthatóság és körforgásos gazdaság felé való mielőbbi tényleges elmozdulás érdekében.

vehir.hu

További cikkek

Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!
Sporttudomány az egészség és teljesítmény szolgálatában címmel tartották meg a XX. Országos Sporttudományi Kongresszust a Pannon Egyetemen. Az országos rendezvény három napon keresztül látja vendégül a szakma jeles képviselőit.
Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás a 21. században – új kihívások, régi reflexek címmel ültek össze a téma szakértői csütörtökön, a Pannon Egyetemen B épületének konferencia termében.
Műalkotásokkal a hulladékhegyek ellen
Műalkotásokkal a hulladékhegyek ellen
Hulladékból hoztak létre műalkotásokat a Pannon Egyetem általános- és középiskolásoknak valamint egyetemistáknak kiírt pályázatára jelentkezők. Kedden hirdettek eredményt.
A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése
A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése
A HOFEKA Elektromos Ipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság és a Pannon Egyetem konzorciumi együttműködés keretében támogatási kérelmet nyújtott be a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 kódszámú pályázati felhívásra. „A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése” című, GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00120 azonosító számú támogatási kérelmet a Pénzügyminisztérium támogatásra alkalmasnak minősítette. A vissza nem térítendő támogatás összege 599,14 millió forint, ebből a Pannon Egyetem, mint konzorciumi tag 209,55 millió Ft támogatásban részesült. Az európai uniós forrásból támogatott projekt 2025. február 28-án kerül befejezésre.
Kereszttűzben a fenntarthatóság korlátai - Gelencsér András könyve Pécsen
Kereszttűzben a fenntarthatóság korlátai - Gelencsér András könyve Pécsen
A Pécsi Tudományegyetem Filozófiai Doktori Iskolája a Pannon Egyetem rektorát, Gelencsér Andrást látta vendégül, vagy ahogy ő fogalmazott: ültette a vádlottak padjára.