Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C

Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen

2023. május 22. 11:24 // Forrás: Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem és konzorciumi partnere, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. 2,3 milliárd forint támogatásban részesült Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntésének értelmében. A 2023 március 1-jén indult 2022-1.1.1-KK-2022-00002 azonosítószámú „Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt célja egy olyan komplex hulladékgazdálkodási elképzelés, koncepció kialakítása, amely innovatív, tudományosan alátámasztott megoldásokkal oldhatja meg az elkövetkező évek hulladékgazdálkodási kihívásait.

A Pályázati Projekt az uniós és ezzel együtt a magyar hulladékgazdálkodási rendszer kihívásaira kíván reagálni. Az Európai Uniós direktíva értelmében a tagállamoknak törekedniük kell a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentésére, az országban keletkező lakossági hulladék lerakását 2035-re 10 százalék alá kell szorítani, szemben a jelenlegi 50 százalékos mértékről. Ennek érdekében törvényi szabályozások születnek, de a technológiai megvalósítás kidolgozása még várat magára.

A kutatás-fejlesztési tevékenységek fő fókuszában a biológiai eredetű lakossági hulladékok vannak, melyek jelenleg túlnyomó részben a lakossági vegyes hulladékba kerülnek és onnan az úgynevezett biológiai frakció formájában egyenesen a lerakóra. Ennek megváltoztatására előreláthatóan még idén bevezetésre kerül a konyhai hulladék külön gyűjtését elrendelő jogszabály.

Jelen Pályázati Projekt célja már a jogszabályi változások bevezetése előtt vagy azzal párhuzamosan válaszokat kapni az egyes gyűjtési megoldásokra, feldolgozási technológiákra vagy konkrét hulladékáramok komplex, gazdaságos hasznosítására.

„Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt főirányai és kutatási alprojektjei a következők:

I. Válogatási technológia kidolgozása: Mintarégió elemzése hulladékgazdálkodási szempontból, Pilot válogató üzem vizsgálata, Moduláris szimulátor és kamerarendszer fejlesztése.

II. Biológiai hasznosítás: Biológiai hulladék hasznosítása komposztálással, Biológiai hulladék hasznosítása fermentálással, Komposztminősítés kidolgozása, Növénytermesztési vizsgálat, Csurgalékvizek és mosóvizek tisztításának, hasznosíthatóságának vizsgálata.

III. Kémiai és mechanikai hasznosítás: Másodlagos alapanyag biztosítása, Pirolízis olaj előállítása és tisztítása, Elgázosítás, Pirolízisolaj metatézissel történő átalakítása, Mechanikai hasznosítás.

IV. Lakossági szemléletformálás: Edukációs Központ kialakítása, Hulladék-gazdálkodás MSc szaklétesítés, szakindítás, Szelektív hulladék-gyűjtéssel kapcsolatos szemléletformálás, A hulladék-gazdálkodás hálózatának vizsgálata

V. Körforgásos ökoszisztéma kialakítása.

Az újonnan kialakításra kerülő Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ társ projektszervezete a Körforgásos Gazdaság Kompetencia Központnak, amelyek együttesen alkotják a Fenntarthatósági Kompetencia Központot. A szervezeti egység célja, hogy a már meglévő, stabil alapokra építkezve további jelentős KFI infrastruktúra kapacitás és kompetenciafejlesztés történjen az Egyetemen a fenntarthatóság és körforgásos gazdaság felé való mielőbbi tényleges elmozdulás érdekében.

vehir.hu
további cikkek
Pro Meritis díjjal ismerték el dr. Domokos Endre munkásságát Pro Meritis díjjal ismerték el dr. Domokos Endre munkásságát Az oktatás, a kutatás-fejlesztés, valamint a környezetvédelem területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Dr. Domokos Endre Gábor részére Pro Meritis érmet adományozott a polgármester. A díjat a Pannon Egyetem Mérnöki Karának csütörtöki diplomaosztóján vehette át. 2024. július 12. 12:29 A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56 Három tanács a friss diplomásoknak Pannon Egyetem Három tanács a friss diplomásoknak Hétfő délelőtt megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara, amelyen kilenc év után először nem dr. Gelencsér Andrástól vehették át a hallgatók a diplomájukat, hanem utódjától, éppen a hétfőtől hivatalba lépett dr. Abonyi Jánostól, az egyetem új rektorától. Ő köszöntőbeszédében az értékek sokféleségéről beszélt, ezen kívül az egyetemisták három hasznos és egész életre szóló tanácsot is kaptak. 2024. július 2. 15:32 Megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Humántudományi Kar Megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Humántudományi Kar A Pannon Egyetem Humántudományi Karán péntek délelőtt tartották az idei diplomaátadó ünnepséget, amely kiemelt jelentőséggel bírt, hiszen búcsút vettek a leköszönő rektortól, dr. Gelencsér Andrástól és a kar dékánjától, dr. Navracsics Judittól.   2024. június 29. 14:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.