2023. június 6.
//
Norbert névnap

Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?

2023. május 25. 12:51
Az egyik veszprémi fórumba töltötték fel azokat a képeket, amiket valaki a város mellett fotózott és jól láthatóan egy emberi tenyér méretéhez hasonló nagyságú állati lábnyom látható rajta. A tippek elindultak, hogy milyen élőlény hagyta hátra ezt a nyomot, valaki már medvét látott benne. Mi megkérdeztük erről az egyik helyi vadásztársaság elnökét.

A poszt szerint Veszprém határától nem is túl messze vették észre a lábnyomot, egészen pontosan az északi elkerülő utáni erdős területen bukkantak rá. Ezen a részen egyébként rendkívül gazdag az élővilág, pár hónapja mi is beszámoltunk róla, hogy nagyon ritka, pigmenthiányos fehér szarvasok is élnek a Márkó környéki erdőkben.

A mostani esetnél is a párosujjú patások között kell keresni a megoldást. Ezt már Koszteczky Bence, a Hajag Vidéki Vadásztársaság elnöke mondta portálunknak, aki szerint a legvalószínűbb, hogy szarvasnyomot talált a túrázó.

A méretére is van logikus magyarázat, eszerint vélhetően egy jól megtermett szarvas lábnyomának a közepébe belelépett ugyanaz, vagy egy másik állat, így azt, aki nem jártas a nyomolvasásban, könnyen megtévesztheti az így megformált nagyobb alakzat, ami valójában több lábnyom.

Koszteczky Bence a medve-elméletet határozottan elvetette. Egyrészt nem látszanak sem talppárna, sem a karmok nyomai, másrészről, ha medve ólálkodna a környéken, arról a vadásztársaságok már régen tudnának.

Képek forrása: Veszprém Fórum Facebook-csoport

vehir.hu

További cikkek

Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.