Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Különös állatok jelentek meg Márkó mellett

2023. március 23. 12:29
Nem egy eddig ismeretlen emlőst fedezett fel szemfüles fotósunk a Márkó melletti erdő szélén, mégis ritkaság számba megy a természetben az, amit látott.

Abban még semmi szokatlan nincs, ha valaki a Veszprém környéki erdőkben, vagy akár az utak szélén meglát egy, vagy akár több szarvast. Sőt, a hatóságok főleg ebben az időszakban többször is felhívják a figyelmet, hogy a szokásosnál is óvatosabban kell vezetni, még a belátható útszakaszon is, mert sosem tudni, hogy mikor ugrik ki egy csorda az útra.

Valami ilyesmit tapasztalt meg kollégánk is az elmúlt napokban, igaz, szerencsére az ő autója elé nem ugrottak ki a szarvasok, hanem fényes nappal békésen legelésztek a Márkó melletti domboldalon.

Illetve messziről úgy tűnt, hogy szarvasok, mégis néhány egyed merőben eltért attól, ahogyan ezt a vadon élő állatot ismerjük.

A csordából ugyanis néhány szarvasnak fehér színű volt a szőre. A képeken jól kivehető, hogy ugyanolyan dámszarvasokról van szó, mint átlagos társaik, csupán a színük más.

Ezt flavizmusnak nevezik, ami köznyelvben pigmenthiányt jelent. Ilyenkor csak az állat bundája lesz fehér, a szeme és orra alatti rész ugyanúgy sötét színű. Sokan összekeverik az albínósággal, ám utóbbi esetében a hófehér szőrzethez piros szem és rózsaszín körmök, valamint orr társul.

Jól látható, hogy a márkói dámszarvasoknál csak a pigmenthiány van jelen, hiszen orruknál és szemüknél sötétbarnák, mint társaiknak.

Az őzeknél sűrűbben előfordul ez, szarvasok esetében viszont igazi kuriózum. Az ilyen állatok egyébként nem élveznek védettséget, a vadászok ugyanúgy kilőhetik őket, viszont él egy babona, miszerint, aki elejt egy ilyen állatot, az egy éven belül meghal.

Galéria
Különös, hófehér dámszarvasokat láttunk Veszprém közelében
vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? ma 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. ma 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. ma 12:03 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? ma 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.