2023. június 6.
//
Norbert névnap

Különös állatok jelentek meg Márkó mellett

2023. március 23. 12:29
Nem egy eddig ismeretlen emlőst fedezett fel szemfüles fotósunk a Márkó melletti erdő szélén, mégis ritkaság számba megy a természetben az, amit látott.

Abban még semmi szokatlan nincs, ha valaki a Veszprém környéki erdőkben, vagy akár az utak szélén meglát egy, vagy akár több szarvast. Sőt, a hatóságok főleg ebben az időszakban többször is felhívják a figyelmet, hogy a szokásosnál is óvatosabban kell vezetni, még a belátható útszakaszon is, mert sosem tudni, hogy mikor ugrik ki egy csorda az útra.

Valami ilyesmit tapasztalt meg kollégánk is az elmúlt napokban, igaz, szerencsére az ő autója elé nem ugrottak ki a szarvasok, hanem fényes nappal békésen legelésztek a Márkó melletti domboldalon.

Illetve messziről úgy tűnt, hogy szarvasok, mégis néhány egyed merőben eltért attól, ahogyan ezt a vadon élő állatot ismerjük.

A csordából ugyanis néhány szarvasnak fehér színű volt a szőre. A képeken jól kivehető, hogy ugyanolyan dámszarvasokról van szó, mint átlagos társaik, csupán a színük más.

Ezt flavizmusnak nevezik, ami köznyelvben pigmenthiányt jelent. Ilyenkor csak az állat bundája lesz fehér, a szeme és orra alatti rész ugyanúgy sötét színű. Sokan összekeverik az albínósággal, ám utóbbi esetében a hófehér szőrzethez piros szem és rózsaszín körmök, valamint orr társul.

Jól látható, hogy a márkói dámszarvasoknál csak a pigmenthiány van jelen, hiszen orruknál és szemüknél sötétbarnák, mint társaiknak.

Az őzeknél sűrűbben előfordul ez, szarvasok esetében viszont igazi kuriózum. Az ilyen állatok egyébként nem élveznek védettséget, a vadászok ugyanúgy kilőhetik őket, viszont él egy babona, miszerint, aki elejt egy ilyen állatot, az egy éven belül meghal.

vehir.hu
Szalai Csaba

További cikkek

Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.