Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Profi csaló és társai ellen emeltek vádat

2023. június 1. 12:43 // Forrás: Veszprém Vármegyei Főügyészség
64 sértett megtévesztésével tett szert bevételre, illetve akart pénzhez jutni egy férfi, akit a társaival együtt többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hamis magánokirat felhasználásával vádol a Veszprémi Járási Ügyészség.

A vádirat szerint az ügy két fővádlottja - egy 48 és egy 49 éves, baráti kapcsolatban álló, egymás üzleti tevékenységét is ismerő férfi - 2009-2010-ben már követtek el csalárd bűncselekményeket, melyek miatt a bíróság elítélte őket. A 48 éves vádlott az évek során megtapasztalta, hogy megnyerő modora és meggyőzőképessége bizalmat ébreszt, s így elhatározta, hogy megélhetését a szabadulása után is mások megtévesztésével fedezi.

Kezdetben, bár törleszteni nem akart, magánszemélyektől kért kölcsön, majd a rokonait és korábbi rabtársait bírta rá stróman cégek alapítására, melyek nevében, kezdetben önállóan, később a társával együtt, a teljesítés szándéka nélkül, minél nagyobb előleg megszerzése érdekében építési munkákat vállalt. A vádlottak a beszállítókat és a kivitelezőket megtévesztették, és a beszerzett anyagok vételárát, illetve az elvégzett munkák ellenértékét csak részben vagy egyáltalán nem fizették ki. A szálakat mozgató 48 éves elkövető annak érdekében, hogy a leendő ügyfelekkel elhitesse, jól prosperáló vállalkozásokat működtet, Balatonfüreden belvárosi villát bérelt és nagy értékű bérelt gépkocsival közlekedett. A férfi építési vállalkozóként 2017-től 2019 végéig mintegy 40 sértettet ejtett tévedésbe, akiknek összesen közel 63 millió forint kárt okozott.

A vádlott 2020 tavaszán, a Covid-19 járvány kitörésekor profilt váltott, és egészségügyi védőfelszerelések kereskedelmével kezdett foglalkozni. 2020 októberéig tizenegy hazai gazdasági társasággal került „üzleti” kapcsolatba, akiknek a bizalmát a kisebb megrendelések teljesítésével igyekezett elnyerni, később viszont már nem fizetett, s ezzel közel 60 millió forintos kárt okozott, illetve 104,6 millió forint megszerzésére tett kísérletet.

Ezen túl 2020 áprilisában 10 millió védőmaszkot kínált eladásra egy állami cégnek azzal, hogy 50%-os, mintegy 1 milliárd 270 millió forint előleg megfizetése után tud csak szállítani. Fényképes árajánlatot adott, azonban a fotókon lévő, raklapokra csomagolt maszkokkal valójában nem rendelkezett és a beszerzésükre sem volt reális lehetősége. A szerződés megkötésére végül nem került sor, és így az állami cégnek nem keletkezett kára.

Az ügyészség a férfit 64 rendbeli csalással, bűntársait csalásokkal, közokirat-hamisításokkal, orgazdasággal vádolja, amely miatt három vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, míg a társaikkal szemben közérdekű munka, illetve pénzbüntetés kiszabására, valamint mindannyijuk esetében a bűncselekménnyel szerzett vagyont érintő vagyonelkobzásra tett indítványt a Veszprémi Törvényszék felé.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.