Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
27°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
27°C

Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda

2023. június 6. 11:04
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.

„Elkészült Veszprémben az új játszótér. Mindenki bátran használhatja.” - Ezzel a szöveggel került fel Facebookra az alábbi játszótéri eszköz képe, a forráskritikát nélkülöző internetes társadalom pedig egyből kapott is az alkalmon, hogy ismét kígyót, békát üvöltsön a városvezetésre. Tesszük hozzá, jogosan a képet elnézve.

Csakhogy azt a legtöbben nem vették számításba, hogy egy egyszerű Facebook-poszt esetében nem árt, ha némi forráskritikát is gyakorol a gyanútlan internetfelhasználó. Ugyanis attól, hogy valaki talál egy olyan képet a neten, ami alkalmas a megbotránkoztatásra, de csak annyira, hogy a Facebook gumigerincű cenzorain még ne akadjon fenn, és ezt kiposztiolja egy félrevezető szöveggel, attól még lehet bődületes nagy kamu az egész. Pont, ahogy a veszprémi péniszcsúszda esetében is volt.

Viszont a történet ennél árnyaltabb és nem is ér véget ott, hogy ez a csúszda nem Veszprémben van és pont. Valahol mégis lefotózták, tehát lennie kell egy olyan városnak a földön, ahol a döntéshozók szerint normális, ha a gyerekek egy ilyen játszótéren tengetik boldog gyermekéveiket.

Valójában ez sem igaz. Pedig a csúszda tényleg létezett, méghozzá Kanadában a Maple Ridge parkban. Viszont ez nem a gyerekeknek kihelyezett játékszerek közt volt, hanem egy elkerített területen, ahol Seth Rogan, a híres kanadai-amerikai színész-rendező forgatta legújabb filmjét. Az ő nevéhez fűződik többek közt a 40 éves szűz, Virsliparti, Szűzőrség, Az interjú, vagy éppen a Rossz szomszédság című filmek.

Az AFP hírügynökség kiderítette, a mostani játszóeszköz ennek a legújabb filmnek az egyik kelléke volt és csak néhány napig volt a játszótér azon részén, ahol a forgatás zajlott, utána elbontották.

Viszont nem is lenne Seth Roganhez méltó a hír, ha nem lenne még egy csavar a történetben. Ugyanis a veszprémi fake news esete a csúszdával nem egyedülálló a világon. Hasonló híreket találni Drezdából, Buenos Aires-ből és Párizsból is, ahol szintén valaki kiposztolta a csúszda képét hasonló felkiáltással, mint a veszprémi felhasználó. Az újságírók aztán ott is nyomoztak kicsit, a városvezetés nyilván cáfolt, majd a szálak ott is Kanadában értek össze.

Hogy Veszprémben miért ütötte fel a fejét ez az álhír, arra több megoldás is létezik: vagy Seth Rogannek van beépített marketingese Veszprémben, aki ezzel az akcióval promózta a készülő filmet, vagy más is olvas külföldi sajtót, ahonnan az ihletet merítette ehhez a jó vicchez, amire aztán sokan felültek. Megint más megoldásként egyszerűen a posztolót is megvezette egy olyan bejegyzés, ami ugyan kisebb nyilvánosságot kapott, de ugyanerről szólt és ugyanekkora valóságtartalommal bírt. Vagy egyszerűen csak merő rosszindulatból bedobott egy fake news-t a közösségi médiába, hogy legyen min megbotránkoznia a veszprémieknek a hétköznapokban.

Hajas Bálint
további cikkek
Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. ma 15:23 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. tegnap 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. tegnap 21:29 Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  2024. július 16. 16:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.