Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda

2023. június 6. 11:04
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.

„Elkészült Veszprémben az új játszótér. Mindenki bátran használhatja.” - Ezzel a szöveggel került fel Facebookra az alábbi játszótéri eszköz képe, a forráskritikát nélkülöző internetes társadalom pedig egyből kapott is az alkalmon, hogy ismét kígyót, békát üvöltsön a városvezetésre. Tesszük hozzá, jogosan a képet elnézve.

Csakhogy azt a legtöbben nem vették számításba, hogy egy egyszerű Facebook-poszt esetében nem árt, ha némi forráskritikát is gyakorol a gyanútlan internetfelhasználó. Ugyanis attól, hogy valaki talál egy olyan képet a neten, ami alkalmas a megbotránkoztatásra, de csak annyira, hogy a Facebook gumigerincű cenzorain még ne akadjon fenn, és ezt kiposztiolja egy félrevezető szöveggel, attól még lehet bődületes nagy kamu az egész. Pont, ahogy a veszprémi péniszcsúszda esetében is volt.

Viszont a történet ennél árnyaltabb és nem is ér véget ott, hogy ez a csúszda nem Veszprémben van és pont. Valahol mégis lefotózták, tehát lennie kell egy olyan városnak a földön, ahol a döntéshozók szerint normális, ha a gyerekek egy ilyen játszótéren tengetik boldog gyermekéveiket.

Valójában ez sem igaz. Pedig a csúszda tényleg létezett, méghozzá Kanadában a Maple Ridge parkban. Viszont ez nem a gyerekeknek kihelyezett játékszerek közt volt, hanem egy elkerített területen, ahol Seth Rogan, a híres kanadai-amerikai színész-rendező forgatta legújabb filmjét. Az ő nevéhez fűződik többek közt a 40 éves szűz, Virsliparti, Szűzőrség, Az interjú, vagy éppen a Rossz szomszédság című filmek.

Az AFP hírügynökség kiderítette, a mostani játszóeszköz ennek a legújabb filmnek az egyik kelléke volt és csak néhány napig volt a játszótér azon részén, ahol a forgatás zajlott, utána elbontották.

Viszont nem is lenne Seth Roganhez méltó a hír, ha nem lenne még egy csavar a történetben. Ugyanis a veszprémi fake news esete a csúszdával nem egyedülálló a világon. Hasonló híreket találni Drezdából, Buenos Aires-ből és Párizsból is, ahol szintén valaki kiposztolta a csúszda képét hasonló felkiáltással, mint a veszprémi felhasználó. Az újságírók aztán ott is nyomoztak kicsit, a városvezetés nyilván cáfolt, majd a szálak ott is Kanadában értek össze.

Hogy Veszprémben miért ütötte fel a fejét ez az álhír, arra több megoldás is létezik: vagy Seth Rogannek van beépített marketingese Veszprémben, aki ezzel az akcióval promózta a készülő filmet, vagy más is olvas külföldi sajtót, ahonnan az ihletet merítette ehhez a jó vicchez, amire aztán sokan felültek. Megint más megoldásként egyszerűen a posztolót is megvezette egy olyan bejegyzés, ami ugyan kisebb nyilvánosságot kapott, de ugyanerről szólt és ugyanekkora valóságtartalommal bírt. Vagy egyszerűen csak merő rosszindulatból bedobott egy fake news-t a közösségi médiába, hogy legyen min megbotránkoznia a veszprémieknek a hétköznapokban.

Hajas Bálint
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.