Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég

2023. június 6. 23:18
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.

A Continental 1993-ban egy olyan országot választott a bővüléséhez, ahol negyven év szocializmus után még csak épülőfélben volt a piacgazdaság. Ennek ellenére Magyarország és Veszprém mellett döntöttek, azóta pedig a Continental a térség egyik meghatározó gazdasági szereplőjévé vált. Ma már 500-nál is több mérnök dolgozik a veszprémi gyárban, de a teljes létszámot ezres nagyságrendben kell mérni.

Az ő ünnepük is volt a keddi esemény a Házgyári út melletti üzemben, ahol jelen volt a hazai cégvezetés mellett a Continental németországi anyavállalatának több magas beosztású tagja is.

Közülük Bin Huo, a PSS üzletág (Passive Safety and Sensorics) vezetője köszöntőjében azt mondta, Veszprém a kitartás, az innováció és az eltökéltség helyszíne a Continental nagy cégcsoportján belül. Kiemelte, hogy a magyar cég fejlődése abban is jól mérhető, hogy egy egyszerű gyártósortól indulva ma már komoly kreatív munka is zajlik a helyi gyárban a műszaki tervezésekkel és programozással.

Bin HuoBin Huo

Utána Kai-Uwe Walther, az SM üzletág (Safety and Motion) vezetője köszöntötte az összegyűlteket. Ő szintén a veszprémi Continental digitalizációs eredményeit emelte ki, szerinte a helyi gyár ma már igazi high-tech üzemmé vált.

A nemzetközi vezetők után Dapsy Zoltán, a veszprémi gyár ügyvezetője mondott ünnepi beszédet. Ő Henry Fordtól kölcsönzött egy idézetet, miszerint egy cég sosem stagnál, vagy növekszik, vagy csökken. A veszprémi Continental pedig elmondhatja magáról, hogy harminc év alatt végig a növekedés pályáján tudott maradni. Ma már saját tesztpályával rendelkeznek Veszprém határában, idén nyáron pedig le fogják gyártan az egymilliárdadik szenzort is, ami ismét egy nagy mérföldkő lesz a cég életében.

Dapsy ZoltánDapsy Zoltán

Az autóipar folyamatos változása kapcsán megemlítette, hogy nagy erőkkel dolgoznak az elektromos járművek fejlesztésén, hiszen készek akarnak lenni arra, hogy ebben a versenyben is ők emelkedjenek ki a versenytársak köztül.

A telephely 1993 júniusában kezdte meg működését, első feladata kerékfordulatszám-jeladók gyártása volt. Ezen termékek segítségével mérte fel a jármű blokkolásgátló vezérlése, hogy a kerék áll vagy forog, így téve lehetővé a fékerő pontos szabályozását. A Continental veszprémi egységének portfóliója ezt követően az elmúlt három évtized során rengeteget fejlődött. A gyártási feladatok mellett a telephely 2001-ben szoftverfejlesztési tevékenységet folytató kutatás-fejlesztés központtal egészült ki. Egy újabb kulcsfontosságú mérföldkő következett 2009-ben a vállalat saját tesztpályájának megnyitásával. A járműdinamikai létesítmény 2020-ban megújult és számos további funkcióval, illetve modullal többszörösére növekedett. Mára Közép-Európa egyik legnagyobb vállalati kézben lévő tesztpályájává fejlődött. A Continental Veszprémben az évek során emellett több új termelési sorral és épülettel, valamint gyártáshoz kapcsolódó tesztelési és prototípuslaborral bővült. Idén pedig eléri az egymilliárd darab legyártott szenzort.

A cégvezetők után Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte a megjelenteket. A városvezető rávilágított arra, hogy a Continental sikerei és az a kreatív munka, amit itt végeznek inspiráló erővel hat más cégekre, intézményekre is. Szerinte az ilyen helyi sikertörténetek is közrejátszottak abban, hogy Veszprém bátran és, mint utólag kiderült sikeresen meg tudta mérettetni magát az EKF pályázatán.

Ovádi Péter, Dapsy Zoltán és Porga GyulaOvádi Péter, Dapsy Zoltán és Porga Gyula

Porga Gyula után Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is méltatta a Contionentalt, aki a cég sikereit összekötötte a város sport- és kulturális eredményeivel. Ezt pedig csak úgy lehet - részletezte Ovádi – hogy látszik, a Continental szerves része a veszprémi közösségnek, rendszeresen megjelennek rendezvényeken, vannak saját hagyományaik, sporteseményeik, így pedig egyértelműen aktív szereplői és alakítói a város közéletének.

A beszédek után megnyitották a Continental Memorial névre keresztelt kiállítást is, ezen röviden bemutatták a 30 év fontosabb mérföldköveit, így egyben látta mindenki, hogy honnan, hova jutott el a cég Veszprémben.

Mára a Continental Veszprémben a világ szinte valamennyi autógyártója számára szállít termékeket és fejleszt megoldásokat. Az akkumulátor-, alváz pozíció- és keréksebesség-szenzorokat, valamint motor- és váltó szenzorokat a telephely az ipar 4.0 trendeknek megfelelő innovatív berendezkedésekkel és automatizált gyártósorokkal állítja elő. Fejlesztőközpontjában legújabb generációs járműdinamikai és menetbiztonsági megoldásait alkotja meg ügyfeleinek. Laborjainak és tesztpályájának köszönhetően pedig mérnökeinek ötleteit és fejlesztéseit gyártásba kerülés előtt saját környezetben tesztelheti a vállalat. Emellett pénzügyi területük szolgáltató központként támogatja a budapesti egységet is. A telephely nemzetközi szinten is fontos szereppel bír, hiszen számos egyedülálló mérnöki és fejlesztési feladattal, továbbá globális projektmenedzsmenttel támogatja a technológiai vállalat hálózatát világszerte.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.