Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az allergiás köhögés kezelése

2023. június 14. 10:16

Sokféle típusa létezik az allergiának: alapvetően gyógyszer-, étel-, illetve környezeti allergiákat különböztetünk meg. A szezonális pollenek, az állati szőr, a por és a poratka, a penészgomba spórák és még sok más is mind okozhatnak allergiát, aminek gyakori tünete a köhögés. 

A Patikatt.hu köhögés elleni antiallergén készítményei jó szolgálatot tehetnek, de orvosi javaslatra és a használati utasítás betartásával vényköteles gyógyszerek is szóba jöhetnek. Párásítók használatával szintén sokat tehetünk a torokirritáció megszüntetéséért. Jó minőségű légtisztítóval pedig csökkenthetjük a levegőben az irritáló anyagok számát. 

Az allergiás köhögést kiváltó okok

A bizonyos allergénekre érzékeny embereknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki krónikus köhögés, tehát ha valaki allergiától szenved és erősen köhög, akkor valószínűleg az okozza. Allergia esetén az immunrendszer túlreagál valami alapjában véve ártalmatlan dolgot. 

Az allergénre adott immunválasz részeként a légutak irritációja és gyulladása alakulhat ki, melynek eredménye a köhögés. Ez akár a felső légutak, akár az alsó légutak reakciója is lehet, de az is előfordulhat, hogy mindkettő egyszerre.

A náthához hasonló tüneteket produkál a szénanátha is, amelynek száraz köhögés, orrfolyás és tüsszögés a jele. Az allergiás asztma az asztma leggyakoribb formája, melynek a köhögés, a mellkasi szorító érzés, zihálás, légszomj, szapora légzés a legjellemzőbb tünetei. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A diagnózist mindig a szakorvos állítja fel, úgyhogy ha felmerül bennünk a gyanú, hogy allergiánk van, feltétlenül keressünk fel egyet! Olykor-olykor előforduló köhögés általában normális lehet, bizonyos embereknél valamely környezetben vagy évszakban gyakoribbá válhat, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy allergiával van dolguk. Azonban nagy rá az esély, úgyhogy mindenképpen érdemes ilyenkor felkeresni az orvost.

Abban az esetben, ha a köhögés 3 hétnél tovább tart, és nem javul a vény nélkül kapható készítmények és az otthoni gyógymódok alkalmazása után sem, akkor mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat. Ezt tovább erősíti, ha emellé mellkasi fájdalom, szorító érzés, légzési nehézség, váratlan súlyvesztés, általános rosszullét is társul, esetleg duzzanat jelenik meg a nyak körül. 

Szerencsére ezek ritkább esetek, a legtöbbször elégnek bizonyulnak a patikákban kapható vény nélküli szerek, házi praktikák is. 

A köhögésnek számos oka lehet

A köhögésnek számos oka lehet, úgyhogy célszerű mindenképpen kivizsgáltatni magunkat. Egyes vérnyomáscsökkentő készítmények is okozhatják, de bizonyos egyéb tünetek mellett akár szívbetegséget, gyomorproblémákat vagy a tüdő megbetegedését is jelezheti. 

Azonban nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, akkor is jelentkezhet köhögés, ha túl száraz a levegő a lakásban, vagy légúti fertőzéses megbetegedések után még akár hetekig is elhúzódhat ez a makacs tünet. De az is lehet, hogy egyszerűen csak túl kevés folyadékot fogyasztunk. Mindenképpen érdemes kideríteni az okokat!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.