Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az összetartozás fontossága

2010. június 5. 5:00
Emlékezzünk! 1920. címmel nyílt kiállítás június 4-én a Laczkó Dezső Múzeumban, melyet ünnepi megemlékezés követett.

- Ez a dátum nem csak történelem. Magyarország legnagyobb változása következett be 1920. június 4.-én. Trianon miatt megcsonkult az ország és ez az élet minden területén érzékeltette hatását. A magyar nemzet rokoni viszonyai szakadtak szét azzal, hogy több település a határ másik oldalára került. A magyarság számára eltávolodott egymástól a haza és a nemzet. Az etnikai sokszínűségeinkkel együtt mondhatjuk magunkat magyarnak. Éppen ezért, kiállításunknak nemcsak szaktudományos olvasata van. Láthatjuk azokat a személyeket, akik érdekeltek voltak a trianoni döntés meghozatalában. Mindezt nem pusztán történelmi adatokkal és térképpel mutatjuk be, hanem a döntés ellen született nyomdai termékekkel, képeslapokkal idézzük fel az akkori gondolatvilágot. Ezekkel a szavakkal köszöntötte dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató a vendégeket.

A békediktátum aláírásának évfordulóján Máté P. Gábor színművész Babits Mihály sorait szavalta el az Emlékezzünk! 1920 kiállítás megnyitójána Laczkó Dezső Múzeumban. Az újságban közzétett felhívásra sokan kölcsönöztek a megemlékezés képei közül.


Máté P. Gábor színművész

A tárgykölcsönzést segítette Huszár István, Mihalovicsné dr. Lengyel Alojzia, Rainer Pál, Szakács Tibor, Trombitás Zoltán és Szatmári Zoltánné Mátravölgyi Erzsébet.

Az ünnepélyes aktuson előadásokat hallhattak az érdeklődök Nagy István történésztől és Rainer Pál régésztől. Ezt követően került sor az iskoláknak meghirdetett Trianon-vetélkedő eredményhirdetésére és díjazására.

Janni Anikó
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.