Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 7. Gizella
Veszprém
19°C
2024. május 7. Gizella
Veszprém
19°C

"Trianon tragédiáját soha nem feledjük!"

2010. június 5. 5:53
Mi, magyarok, éljünk bárhol a világon, egymáshoz tartozunk – fogalmazott beszédében Porga Gyula, a Fidesz helyi csoportjának megemlékezésén.

A Vörösmarty téren, az I. világháború áldozatainak emlékművénél emlékezett meg a Fidesz veszprémi csoportja péntek este, a trianoni tragédiáról . Az megemlékezésen Debreczenyi János polgármester mellett az önkormányzat és más, helyi szervezetek képviselői is megjelentek.

A Himnusz eléneklése után, Porga Gyula alpolgármester hívta történelmi időutazásra az egybegyűlteket. Felidézte gróf Apponyi Albert, a legendás trianoni magyar főtárgyaló alakját, elemezte a diktátum főbb pontjait, annak következményeit.

- A távoli Versailles lombjainak árnyékában, idegen paloták tükörtermeiben egy ország, egy nemzet vívta élethalál harcát a béke erőszaktevőivel szemben. Ilyen körülmények között nem csoda, ha a történelmi Magyarországot fájdalmasan megcsonkították Trianonban. A csoda abban rejlik, hogy nemzetünk túlélte Trianon traumáját. A csoda abban rejlik, hogy a pusztulás nemzetéből a feltámadás nemzetévé vált a magyar – mondta Porga Gyula, majd gróf Apponyi Albert, az I. világháborúban elbukott Magyarország rettenthetetlen védelmezőjének életútját összegezte.

- A Trianoni Békeszerződés mindössze papírba foglalta a háború véres valóságát. Magyarország sorsa az áldozatok örök sorsával rokon. A csoda abban rejlik, hogy e véres csonkolás után a magyar visszatért a nemzetek sorába. A megújuló élet csodája ez, melyben nem a pusztulás rettenetét tiszteljük borzongva, hanem nemzetünk élő, országhatárokon túlmutató egységét. A Nemzeti Összetartozás Napján, az elszakított országrészekben élő testvéreinkkel együtt valljuk, hogy hazánk nem történelmi fogyatékkal élő ország többé. Mi, magyarok, éljünk bárhol a világon, egymáshoz tartozunk. Életünk újra boldog és teljes lehet az összetartozásban, s Trianon tragédiáját soha nem feledjük – zárta gondolatait az alpolgármester.

Az eseményen Hatás Andrea művésznő Wass Albert három, Trianon után írott versét adta elő, majd az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés mécseseit és virágait.

Galéria
"Trianon tragédiáját soha nem feledjük!"
Szausev Xénia
további cikkek
Hamarosan egy igazi MI-24-es helikopter költözik Veszprém határába Hamarosan egy igazi MI-24-es helikopter költözik Veszprém határába Megérkezett a 8-as út mellé, a szentkirályszabadjai repülőtér bekötőútjához az az egykori NDK-s helikopter, ami nemsokára méltó emlékműként őrzi tovább Veszprém katonahagyományait. ma 12:34 Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi. ma 10:45 Egy sorrend már most biztos a választások előtt választás 2024 Egy sorrend már most biztos a választások előtt Hétfő délután a veszprémi Helyi Választási Bizottság  kisorsolta, milyen sorrendben szerepeljenek a jelöltek a szavazólapon a június 9-ei önkormányzati választáson. A polgármester- és/vagy képviselő-jelöltekkel együtt összesen 61-en mérettetik meg magukat a választáson. ma 10:03 Vona Gábor Veszprémben: az EP-választás tétje nem a kormányváltás, hanem az ellenzékváltás politika Vona Gábor Veszprémben: az EP-választás tétje nem a kormányváltás, hanem az ellenzékváltás Péntek délután a Második Reformkor párt színeiben Vona Gábor is ellátogatott Veszprémbe országjárásának keretében. A Jobbik egykori elnöke és miniszterelnök-jelöltje tavaly szeptemberben formálta át párttá az addigi alapítványát, amivel az EP-választáson el is fog indulni. A Vehír több témában is kérdezte a pártvezetőt, Vona Gábor pedig a mainstream ellenzéki forradalmi narratíva helyett egy jóval reálisabb politikai képet és célokat festett fel. ma 9:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.