Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A vidéki élet szépségeivel ismerkedhetünk a Veszprémi Állatkertben

2023. június 22. 17:13
Csütörtök délelőtt hivatalosan is átadták a Veszprémi Állatkert egyik legnagyobb és legújabb fejlesztését, a háziállat-bemutatót. A látogatók így közvetlen közelről ismerkedhetnek meg a legkülönfélébb magyar háztáji és haszonállatokkal, mint például a magyar tarka szarvasmarha, a szőke mangalica vagy a kendermagos magyar tyúk. Amellett, hogy számos érdekességet megtudhatnak legjellegzetesebb hazai állatainkról, igazi "állatovi" is várja az ide látogatókat, ugyanis számos kisállat: bocik, csacsik és malacok futkároznak az új kifutókban.

Az állatkertek nem csak közösségi színtérként szolgálnak, de kulturális szerepet is betöltenek, valamint nevelési és tudományos munkát is folytatnak. Az állatvédelem és a fajfenntartás pedig az egyik, ha nem a legfontosabb feladatuk. A háziállat-bemutató együttesen testesíti meg ezeket a kötelezettségeket.

Az ünnepélyes átadót Ovádi Péter, állatvédelemért felelős kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg beszédével, aki mindig is szívügyének tekintette a Veszprémi Állatkert fejlesztéseit.

A képviselő elmondta: a Veszprémi Állatkert a város és a térség legnépszerűbb turisztikai látványossága, hiszen nem csak országszerte kiemelkedő, de európai színvonalú állatkert is. Az állatkertek kikapcsolódást és tökéletes családi programot kínálnak, emellett pedig kiveszik a részüket a fajfenttartásból illetve a vadmentésből is. A kormánybiztos kiemelte: törekedni fog rá, hogy ezekből a feladatokból a jövőben még nagyobb szerep jusson ki az állatkerteknek, ugyanis munkájuknak köszönhetően évente több mint hatezer egyedet sikerült a vadmentés során ellátniuk.

Ovádi Péter a gyerekek oktatásának elvitathatatlan szerepéről is beszélt az állatvédelemben, hiszen, ahogy a kormánybiztos fogalmazott: a ma gyermeke a jövő állattartója. A háziállat-bemutatóhoz hasonló fejlesztések segítségével a gyerekek közelebb kerülhetnek az állatokhoz, megismerkedhetnek számukra ismeretlen fajtákkal és a felelős állattartás fontosságával is. A kormánybiztos méltatta a Veszprémi Állatkertet és az állatkert igazgatóját, dr. Török Lászlót is, amiért magas színvonalon járulnak hozzá ezekhez a törekvésekhez, ezzel kiérdemelve a kormány Modern Városok Programjának támogatását a fejlesztéshez.

A kormánybiztos beszéde végén köszönetet mondott a kivitelezőknek és mindenkinek, aki közreműködött a fejlesztés megvalósulásában, ahogy elmondta, Veszprémben, ha valamit kigondolnak, azt meg is valósítják.

Ovádi Péter köszöntőbeszédét Brányi Mária alpolgármester gondolatai követték, aki elmondta: a város büszke lehet az új beruházásra, amely különleges pontja az állatkertnek, hiszen olyan állatokat mutat be, amelyek egykor a mindennapi élet részét képezték, de ma már sok gyermek, és talán felnőtt számára is ismeretlenek.

Török László, az állatkert igazgatója az átadó zárásaként elmondta: egy mai modern állatkert, mint amilyen a Veszprémi Állatkert is, számos küldetéssel szembesül, mint például védett és fokozottan védett állatok bemutatása és részvétel a fajfenntartó programokban, természetvédelem, állatvédelem, a szemléletformálás és az ismeretterjesztés. Az évi 350 ezer látogató között nagy sok gyermek érkezik az állatkertbe, és sokuknál találkoztak azzal a problémával, hogy sajnos nem ismerik a magyar háziállatokat, nem tudják honnan jön a tej, és honnan származik a tojás.

Az igazgató megköszönte a magyar kormánynak a támogatást, és hogy kiemelt figyelmet fordítottak a Modern Városok Programjának keretén belül a Veszprémi Állatkertre és annak fejlődésére, Ovádi Péter képviselőnek, aki fáradhatatlanul dolgozott, hogy a beruházások létrejöhessenek, illetve a kivitelezőknek, a Vemév-Szer Kft-nek, akik az elmúlt több mint tíz évben olyan látványos projekteket valósítottak meg, mint például az elefántpark, vagy a madárröpde.

A háziállat-bemutatón helyt kapott egy kiállítás is, ahol az érdeklődők még többet megtudhatnak például az állatok háziasításának történetéről, de igazi lőcsös szekeret, lovas hintót és számos, az állattartáshoz kötődő hagyományos eszközt ismerhetnek meg közelebbről.

A Veszprémi Állatkert új háziállat bemutatója 2023. június 23-tól tekinthető meg.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok Szerdán a Március 15. úti Sportcsarnok küzdő fiataloktól zengett, akik a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligáján vetélkedtek. Az eseményen több általános iskola mintegy száz tanulója versengett. 2024. április 24. 22:37 Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Egy mozgalmas és nagyszabású nyílt nap kereteiben, sok-sok izgalmas programmal és meglepetéssel várják az állatbarát kicsiket és nagyokat most szombaton az Állatvédelmi Kompetencia Központban.   2024. április 23. 12:09 Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Három évtizedes jubileumát ünnepelte vasárnap a Zonta Club veszprémi szervezete. Harminc éve azért jöttek létre a nemzetközi szervezeten belül, hogy jobb világot építsenek a nőknek. Azóta ösztöndíjakon, jótékonysági akciókon és kulturális programokon keresztül is tettek ezért, a civil munka pedig a jövőben is folytatódik. 2024. április 22. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.