Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A vidéki élet szépségeivel ismerkedhetünk a Veszprémi Állatkertben

2023. június 22. 17:13
Csütörtök délelőtt hivatalosan is átadták a Veszprémi Állatkert egyik legnagyobb és legújabb fejlesztését, a háziállat-bemutatót. A látogatók így közvetlen közelről ismerkedhetnek meg a legkülönfélébb magyar háztáji és haszonállatokkal, mint például a magyar tarka szarvasmarha, a szőke mangalica vagy a kendermagos magyar tyúk. Amellett, hogy számos érdekességet megtudhatnak legjellegzetesebb hazai állatainkról, igazi "állatovi" is várja az ide látogatókat, ugyanis számos kisállat: bocik, csacsik és malacok futkároznak az új kifutókban.

Az állatkertek nem csak közösségi színtérként szolgálnak, de kulturális szerepet is betöltenek, valamint nevelési és tudományos munkát is folytatnak. Az állatvédelem és a fajfenntartás pedig az egyik, ha nem a legfontosabb feladatuk. A háziállat-bemutató együttesen testesíti meg ezeket a kötelezettségeket.

Az ünnepélyes átadót Ovádi Péter, állatvédelemért felelős kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg beszédével, aki mindig is szívügyének tekintette a Veszprémi Állatkert fejlesztéseit.

A képviselő elmondta: a Veszprémi Állatkert a város és a térség legnépszerűbb turisztikai látványossága, hiszen nem csak országszerte kiemelkedő, de európai színvonalú állatkert is. Az állatkertek kikapcsolódást és tökéletes családi programot kínálnak, emellett pedig kiveszik a részüket a fajfenttartásból illetve a vadmentésből is. A kormánybiztos kiemelte: törekedni fog rá, hogy ezekből a feladatokból a jövőben még nagyobb szerep jusson ki az állatkerteknek, ugyanis munkájuknak köszönhetően évente több mint hatezer egyedet sikerült a vadmentés során ellátniuk.

Ovádi Péter a gyerekek oktatásának elvitathatatlan szerepéről is beszélt az állatvédelemben, hiszen, ahogy a kormánybiztos fogalmazott: a ma gyermeke a jövő állattartója. A háziállat-bemutatóhoz hasonló fejlesztések segítségével a gyerekek közelebb kerülhetnek az állatokhoz, megismerkedhetnek számukra ismeretlen fajtákkal és a felelős állattartás fontosságával is. A kormánybiztos méltatta a Veszprémi Állatkertet és az állatkert igazgatóját, dr. Török Lászlót is, amiért magas színvonalon járulnak hozzá ezekhez a törekvésekhez, ezzel kiérdemelve a kormány Modern Városok Programjának támogatását a fejlesztéshez.

A kormánybiztos beszéde végén köszönetet mondott a kivitelezőknek és mindenkinek, aki közreműködött a fejlesztés megvalósulásában, ahogy elmondta, Veszprémben, ha valamit kigondolnak, azt meg is valósítják.

Ovádi Péter köszöntőbeszédét Brányi Mária alpolgármester gondolatai követték, aki elmondta: a város büszke lehet az új beruházásra, amely különleges pontja az állatkertnek, hiszen olyan állatokat mutat be, amelyek egykor a mindennapi élet részét képezték, de ma már sok gyermek, és talán felnőtt számára is ismeretlenek.

Török László, az állatkert igazgatója az átadó zárásaként elmondta: egy mai modern állatkert, mint amilyen a Veszprémi Állatkert is, számos küldetéssel szembesül, mint például védett és fokozottan védett állatok bemutatása és részvétel a fajfenntartó programokban, természetvédelem, állatvédelem, a szemléletformálás és az ismeretterjesztés. Az évi 350 ezer látogató között nagy sok gyermek érkezik az állatkertbe, és sokuknál találkoztak azzal a problémával, hogy sajnos nem ismerik a magyar háziállatokat, nem tudják honnan jön a tej, és honnan származik a tojás.

Az igazgató megköszönte a magyar kormánynak a támogatást, és hogy kiemelt figyelmet fordítottak a Modern Városok Programjának keretén belül a Veszprémi Állatkertre és annak fejlődésére, Ovádi Péter képviselőnek, aki fáradhatatlanul dolgozott, hogy a beruházások létrejöhessenek, illetve a kivitelezőknek, a Vemév-Szer Kft-nek, akik az elmúlt több mint tíz évben olyan látványos projekteket valósítottak meg, mint például az elefántpark, vagy a madárröpde.

A háziállat-bemutatón helyt kapott egy kiállítás is, ahol az érdeklődők még többet megtudhatnak például az állatok háziasításának történetéről, de igazi lőcsös szekeret, lovas hintót és számos, az állattartáshoz kötődő hagyományos eszközt ismerhetnek meg közelebbről.

A Veszprémi Állatkert új háziállat bemutatója 2023. június 23-tól tekinthető meg.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Ovádi Péter teljesítette a Sevilla-maratont Ovádi Péter Ovádi Péter teljesítette a Sevilla-maratont A térség országgyűlési képviselője, Ovádi Péter hatalmas egyéni csúccsal, 3:26:20-as időeredménnyel teljesítette a Sevilla-maratont vasárnap. 2024. február 19. 11:13 A kormánybiztos a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet a Macskák Világnapján A kormánybiztos a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet a Macskák Világnapján Ma ünnepeljük a Macskák Világnapját, mely kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a felelős állattartás fontosságára – hangsúlyozta Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. A macskák egészségének és jóllétének biztosítása nemcsak szeretetet és odafigyelést igényel, hanem megfelelő gondoskodást és elővigyázatosságot is kíván az állattartóktól. 2024. február 17. 9:56 Az egész környéken népszerű a sólyi játszótér Sóly Az egész környéken népszerű a sólyi játszótér A sólyi megújult játszótér népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy olykor még más településekről is átjárnak ide a családok, hogy a gyermekek kedvükre használják a játékokat. Az önkormányzat a jövőben további fejlesztéseket tervez. 2024. február 16. 9:33 Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket állatvédelem Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Nem szokványos felütéssel indult a Boribon nyaral című gyermekelőadás a Thália Színház Arizona Stúdió színpadán szombat délelőtt: Gregor Bernadett, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi tagja, érdemes művész kutyái, Whisky és Lulu jelenlétében mesélt a felelős állattartásról a megjelent gyerekeknek és szüleiknek. Az esemény újabb színművészek bekapcsolódásával a következő hónapokban többször, összesen tíz alkalommal megismétlődik majd az Alapítvány és a Színház mintaprogramja keretében, illetve hamarosan más színházak csatlakozása is várható. 2024. február 10. 15:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.