Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
32°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
32°C

Kerek szülinapot ünnepel a Kabóciádé

2023. június 24. 13:52
Július 28-30. között harmincadik alkalommal rendezik meg a Kabóciádé Családi Fesztivált a Veszprémvölgyben.

Három évtizeddel ezelőtt  egy akkor hivatalos formában még nem is létező bábszínház társulata mert nagyot álmodni: létrehozni egy olyan bábszínházi találkozót és családi fesztivált, ahol kicsik és nagyok még játékosabb formában tekinthetnek bele a bábművészet csodálatos világába. Hogy az ötletgazdáknak, Sarkadi Nagy Lászlónak és Végh Zsoltnak sikerült maradandót alkotnia, azt jól bizonyítja, hogy a fesztivál mára szerves részévé vált Veszprém életének, ami a város, az alkotók és a befogadó nézők számára is nagyon fontos. Ráadásul mostanra rendesen be is lakta a Kabóciádé a megyeszékhelyet: az első alkalommal még a színházkertben rendezték meg, de a Kossuth utcán és az egykori Dimitrovban is tartottak fesztivált, az elmúlt években pedig a Kolostorok és kertek rendezvénytere adott neki otthont.

Nem lesz ez másként idén is. Július 28. és 30. között összesen 15 produkcióval várják a szervezők az érdeklődőket, emellett gyerekkoncertek és ismétlődő produkciók is lesznek – tudtuk meg Szőke Kavinszki Andrástól, a Kabóca Bábszínház igazgatójától. Az utóbbi három évben már konkrét tematika köré szerveződik a fesztivál: korábban a föld és a víz volt a központi téma, ezúttal a levegő fog megjelenni valamilyen formában az előadásokban és a kísérőprogramokban.

A hagyományokhoz híven a Kabóciádé ünnepélyes ceremóniával nyit, illetve zár, melyben a Szárnyalj velünk! színházi tábor fiataljai is fellépnek, megmutatva, mit tanultak az elmúlt időszakban. A házigazda Kabóca Bábszínház ezen felül a végleges formát kapott Nyakigláb artisták előadással és cirkuszi sátorral készül, de lesz éjszakai kalandtúra is.

Sok jó ismerős is visszatér a völgybe: jelen lesz többek között a Bóbita Bábszínház, az Aranyszamár Bábszínház, a Kereplő Színház, a MárkusZínház a Repülés története és az Égigérő fa című előadásokkal érkezik, a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület pedig zenés élő mesemondással készül.

Érdemes felkeresni a Fesztelen Liget relaxációs terét, ahol kézműves foglalkozások zajlanak majd, valamint különféle játékterekbe léphetünk be, ahol a gyerekek az Emeld a magasba foglalkozáson például a daruzás élményét élhetik át, a Felhővadászatban pedig kideríthetik, milyen pilóták lennének. A szervezők gondoltak a legkisebbekre is: nekik külön babasarkot alakítanak ki.

A fesztivál fontos célkitűzése az Európa kulturális fővárosa programmal együtt, hogy minél fenntarthatóbb legyen, ezért a kézműves foglalkozásokon újrahasznosítható anyagokat használnak, az érkezőket pedig előre felkészítik arra, mire érdemes figyelni: például hozzanak magukkal újratölthető kulacsot, és lehetőleg gyalog vagy biciklivel, tömegközlekedéssel közelítsék meg a helyszínt.

Aki már tűkön ülve várja a rendezvényt, annak egyébként ráhangolódásként érdemes kilátogatnia a még napokban is zajló 10. Színházi Olimpiai találkozóra, melynek keretében a megyei könyvtárban és a Laczkó Dezső Múzeumban nézhetnek meg egy-egy bábelőadást.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  ma 14:15 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. tegnap 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.