Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C

Bemutatták a Veszprémi Szemle legújabb számát

2023. június 24. 22:42
Péntek délután a rekkenő hőség ellenére is megtelt az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme. A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat hatvankilencedik számát mutatták be.

A harminc éve alapított lap mostantól várostörténeti folyóiratnak számít, ehhez elsőként Porga Gyula polgármester gratulált. Kifejtette, a város lelkiismerete a lap, amely Veszprém múltját, kincseit, épületeit, s azok érdekes történetét mutatja be. Porga elmondta: számos olyan része újult már meg Veszprémnek, melyről a lap valamely számában szó volt.

Ilyen a Ruttner-ház, vagy akár az egykori Gyerekkórház. A polgármester kiemelte: a régmúlt történéseiben elmerülni olyan, hogy közben a jelent és a jövőt is formálja az ember. A cél eddig és most is az, hogy a régmúlt épületeit, kincseit, értékeit megtartva a huszonegyedik századi életmódra formálják azokat. Vagyis ne hagyjuk veszni, amit elődjeink felépítettek, hanem megőrizve azok legbelsőbb értékeit adjunk nekik új formát.

A Veszprémi Szemle bemutatása előtt Hegyi Dóra régész tartott előadást, méghozzá „Újabb ásatások a középkori Szent György-kápolna környezetében” címmel. Hegyi 2021 szeptemberében kezdte meg társaival a kutatást, 2022-ben már a próbafeltárásokkal párhuzamosan megindultak a megelőző feltárások is, melyek első fázisát a Szent György-kápolna környezetében és a tőle északra található Nagyszeminárium pincéjének délnyugati részén megvalósult teljes felületű feltárás jelentette.

A hatvankilencedik, az idei év második szám tartalmáról: a Tanulmányok rovatban Bagi Zoltán Péter adatokban gazdag tanulmányát olvashatjuk Veszprém várának egy hadműveletekben terhelt időszakáról, ami az 1552-1566 évek közé esett. Veszprém stratégiai szerepe 1543-tól jelentősen megnövekedett. Így nem véletlen, hogy kevesebb mint 15 év alatt a veszprémi vár kétszer is gazdát cserélt.

Dr. Földesi FerencDr. Földesi Ferenc

Az Évforduló rovatban olvasható közleményeket Hadnagy László születésének 100. évfordulója tiszteletére szenteli a lap. Farkasné Molnár Csilla írásában bemutatja Hadnagy László munkásságát, a szenvedélyes helytörténészét. Majd közlik Hadnagy László szerkesztett beszédét, amit Gyulaffy László végvári kapitány szobrának avatásán mondott el Gyulafirátóton.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. ma 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. ma 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. tegnap 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.