Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Debütál a Hungarian Ballet Grand Prix

2023. június 26. 13:42 // Forrás: Salt Communications
Június 26-án indul, június 29-én este pedig nagyszabású, nyilvánosan megtekinthető gálaműsorral ér majd véget az idén debütáló Hungarian Ballet Grand Prix, amelyre többek közt Japánból, Kínából, Tajvanról és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeznek versenyzők.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében megvalósuló nemzetközi verseny zsűrijében a hazai és nemzetközi balettélet olyan kiválóságai kaptak helyet, mint Solymosi Tamás, Aradi Mária, Dózsa Imre, Leblanc Gergely, valamint Agnese Andersone, Tatiana Melnik, Mirzoyan Albert és Kateryna Kukhar. A versenyprogramon túl a szervezők mesterkurzusokkal és Balaton-parti szabadidős programokkal is várják a 7-18 éves növendékeket. A gálaműsoron a legjobb eredményt elérő növendékek, valamint a Magyar Állami Operaház balettcsillagai is látványos produkcióval lépnek fel. 

Számos európai országból (többek közt Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Lettországból, Portugáliából és Ukrajnából), valamint a tengerentúlról (Japánból, Tajvanról, Kínából és az Amerikai Egyesült Államokból) is érkeznek az idén június 26. és 29. között debütáló Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettverseny résztvevői. 

Fotó: HybridArt | HBGPFotó: HybridArt | HBGP

A megmérettetésre a 7-18 éves balettnövendékek amatőr és profi kategóriában, klasszikus és kortárs produkciókkal nevezhettek, a döntőben pedig több mint 150 balettnövendék mérheti majd össze tudását és tehetségét.  

A helyszín a veszprémi kulturális év legfontosabb, leglátványosabb kulturális fejlesztése, a májusban megnyílt ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ, melynek célja épp a Hungarian Ballet Grand Prix-hez hasonló események befogadása. A város tánccal, sporttal és mozgásművészetekkel foglalkozó egyesületeinek új otthonában a klasszikus balett mellett a jazzbalett, a néptánc, a hip-hop, a modern és kortárs tánc, a falmászás, a taekwondo, a légtánc és a jóga műfaja is évtizedekre szólóan talál új otthont a VEB 2023 EKF program fejlesztéseinek köszönhetően.

Fotó: HybridArt | HBGPFotó: HybridArt | HBGP

A Hungarian Ballet Grand Prix zsűrijében a hazai és nemzetközi balettélet kiválóságai kaptak helyet. A zsűri elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatója, a legjobbnak járó díj odaítélésében pedig Aradi Mária, Balázsi Gergő Ármin, Dózsa Imre, Leblanc Gergely, Pongor Ildikó, valamint Agnese Andersone, Tatiana Melnik, Mirzoyan Albert és Viktoria Podolskaya is részt vesz. Ugyancsak zsűritagként, valamint a verseny díszvendégeként érkezik Veszprémbe Kateryna Kukhar, az Ukrán Nemzeti Opera prímabalerinája, a Kijevi Nemzeti Balettiskola igazgatója is.  

A Hungarian Ballet Grand Prix programja június 29-én az ActiCityben megrendezett nagyszabású gálaműsorral ér véget. A program 17.00-kor Hampel Katalin divatbemutatójával kezdődik – ehhez DJ Bootsie szolgáltat zenei aláfestést, ugyanakkor fellép ifj. Sárközy Lajos is. Ezen az esten a legjobb eredményt elért táncosok mellett az Operaház balettművészei Hans van Manen/Astor Piazzola 5 tangó című egyfelvonásosát adják elő. 

Fotó: HybridArt | HBGPFotó: HybridArt | HBGP

A Hungarian Ballet Grand Prix programjai a mesterkurzusokat kivéve nyilvánosan látogathatók. A versenyprogramra, a döntőre, valamint a június 29-ei gálaműsorra a rendezvény ideje alatt az ActiCityben lehet jegyet vásárolni. A 29-ei gálaműsorra jegyek 6000 Ft-ért megvásárolhatók a verseny ideje alatt, valamint a gála napján az ActiCityben.

vehir.hu
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. 2024. május 20. 15:32 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.