Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Ulmi diákküldöttség a városházán

2008. május 27. 11:47
A tegnapi napon érkezett Veszprém városába az ulmi diákküldöttség. A Rózsa úti Általános iskola meghívásának eleget téve, tizenhat hetedikes-nyolcadikos tanuló érkezett a német városból. Kilenc napig maradnak. A városházán Debreczenyi János polgármester fogadta őket és négy kísérő pedagógust.

A polgármester elmondta, hogy korábban már járt Ulm városában, igaz akkor magánszemélyként, feleségével és édesanyjával. Az apropót az adta, hogy anyai ágon sváb családból származik, akik 250 évvel ezelőtt települtek át hazánkba. A svábok vándorlásának Kelet-európai történetét, „Háztörténetek” címmel vándorkiállítás és könyv formájában megjelentette a német város. A veszprémi iskola német nyelvű tanárnője, Kirrné Takács Ágnes elmondta, hogy a két iskola kapcsolata hat évvel ezelőtt kezdődött, a barátság, a német nyelv gyakorlása és a kulturális kapcsolatok ápolása érdekében. Ulmból a mostani a harmadik diáklátogatás, a veszprémi diákok is már háromszor jártak korábban Ulmban.

A német diákok kilenc napot töltenek hazánkban. Megismerkednek Veszprém nevezetességeivel, Sümegen részt vesznek a várjátékokon, hajókázni mennek a Balatonra, Nemesvámoson baseballozni, Tihanyban kirándulni fognak. A diákokat és kísérőiket lenyűgözte az épülő sportcsarnok, kérdéseikkel közel fél órán át ostromolták a polgármestert. A diákok többek között elmondták, Hogy hazájukban a települési önkormányzatok polgármestereit 8 évre választják, szemben a hazai négy éves választási ciklussal. Az átadás előtti csarnokról a polgármester elmondta, hogy a város képviselő testülete egyhangúan döntött a megépítéséről, ami a város sport és kulturális életének fog majd teret biztosítani, egy olyan befektetés a jövőbe ami a város jó hírét viszi Európában és a nagy világban nem csak az elit sporton keresztül.

Beke G. László
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.