Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C

Falunap és átadási szertartás Sólyon

2023. július 1. 18:52
Színes napot hagyhatnak maguk mögött a sólyiak, hiszen a vasárnap is tartó falunap, és a Magyarok Kardja átadó ünnepsége is összehozta a közösséget.

Élettel telt meg a sólyi focipálya területe, ahol a falunap keretében főzőverseny és tíz próba zajlott. Utóbbi elemei közé főként ügyességi versenyek tartoztak, na meg persze a főzés. Az odalátogatókat elsőként Kaptur József polgármester köszöntötte, aki kiemelte, évről évre egyre jobb a sólyi közösség, egyre nyitottabbak, s barátságosabbak.

A polgármester úr felköszöntötte Ovádi Péter országgyűlési képviselőt neve napja alkalmából, s fel is kérte, köszöntse ő is a megjelenteket. Ovádi elmondta, a Covid ideje alatt nem gyűlt össze a térség, hiszen be voltak tiltva a csoport események, örömteli, hogy újra lehet élni a közösségi létet, ez is megmutatja, hogy milyen nagy feladatokra képes, fogalmazott Ovádi, hiszen a közösség ismét bebizonyította erős, összetartó erejét.

Ünnepélyesen is felavatták a Magyarok Kardját

A hagyományok szerint Sóly és Királyszentistván határában zajlott a döntő ütközet Koppány és István között 997-ben. A Kálvária-dombon 1998-ban helyezték el a történéseknek emléket állító, fából készült István kardját, ám évekkel ezelőtt egy vihar tönkre tette azt.

Boros József fafaragó munkáját szombaton adták át ünnepélyesen, mely tizennyolc méter magas. A hatalmas méretű vörösfenyőt a Bakonyerdő Zrt. biztosította, melyből az emlékmű készült.

Fazekas Sándor egykori vidékfejlesztési miniszter is beszédet mondott. Felhívta a figyelmet, hogy a Magyarok kardja: a keresztény Magyarország megalapítását jelképezi. Véleménye szerint, ha az a csata akkor máshogyan alakul, nem létezne ma polgári Magyarország.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, Sóly, a több mint ezeréves helység sok mindenen keresztül ment már, de a szeretet, a hit és az összetartozás erejével mindig felülemelkedett a nehézségeken. Ovádi külön megköszönte Bikádi László lelkipásztornak a kitartását, a kard visszaállításáért tett erőfeszítéseit.

Káplán György énekével emelte az ünnepély fényét, végül pedig Megyesi Ferenc szentelte meg a kardot, Máté evangéliumából olvasva a megjelenteknek.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Ovádi Péter: Az állattartók felelőssége, hogy gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról a nyári időszakban Közös ügyünk az állatvédelem Ovádi Péter: Az állattartók felelőssége, hogy gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról a nyári időszakban Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, ismételten felhívja az állattartók figyelmét a nyári meleg okozta veszélyekre. A nyári hónapok forrósága nem csupán az emberek, hanem négylábú társaink számára is komoly kihívást jelent. A kánikula időszakában különösen figyelnünk kell háziállataink jólétére, hiszen a magas hőmérséklet súlyosan megterhelheti őket.   2024. július 14. 11:29 Tizenötödik születésnapját ünnepli a Sobri Jóska Élménypark Tizenötödik születésnapját ünnepli a Sobri Jóska Élménypark Július 11. különleges nap volt a Sobri Jóska Élményparkban, hiszen egy napon ünneplték a helyszín születésnapját, valamint a Nagy Kaland Napját. A rendezvény igencsak jó hangulatúra sikeredett, a pecsétgyűjtő verseny, a kincsvadászat, a tutajhúzás, a hangszersimogató is remek alkalmat adott a kikapcsolódásra. Menet közben pedig maga Sobri Jóska is megérkezett… 2024. július 12. 15:10 Közösségi ünnep a kerek templom alatt Közösségi ünnep a kerek templom alatt Frissítően hatott az Ösbő vezér parkon keresztül csordogáló patak hűs vize a szombati hőségben az ösküi falunapon. 2024. július 6. 17:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.