Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Visszaállítják az osztrák-magyar határ ellenőrzését

2008. május 27. 12:01
Ausztria – a futball-huligánokra hivatkozva – a Labdarúgó Európa-bajnokság idejére (2008. június 2. és július 1. között) ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést az osztrák-magyar határszakaszon.
A határellenőrzés célja az EURO 2008 biztonságos lebonyolítása, és a rendezvényt veszélyeztető személyek, elsősorban a futball-huligánok kiszűrése. Az ellenőrzéseket a mérkőzések időpontjához és helyszínéhez, továbbá ahhoz igazítják, hogy az adott mérkőzés mely országok között rendezik meg.  

Az ellenőrzéseket várhatóan az adott mérkőzés előtt 26 órával kezdik meg, melyeket a mérkőzést követő 24. óráig tartanak. Az ellenőrzés az Európai Gazdasági Térség tagállamainak valamennyi állampolgárára kiterjed, vagyis a magyar utasokra is vonatkozik.
Adott személlyel szemben az osztrák rendőrség beutazási tilalmat csak akkor rendelhet el, ha a belépésnél olyan körülményeket állapítanak meg, amelyek megalapozzák az idegenrendészeti intézkedést. Például az utazónak nincsen anyagi fedezete a tartózkodáshoz, vagy megállapítható, hogy a mérkőzéseken való részvételével a köznyugalmat, közrendet veszélyezteti Azzal is számolni lehet, hogy megvizsgálhatják a gépkocsi műszaki állapotát.
A határellenőrzés visszaállítása nem példanélküli az Európai Unió történetében, korábban – általában hasonló európai vagy világszintű sporteseményekhez kapcsolódóan – más országok is éltek már ezzel a lehetőséggel. A négy évvel ezelőtti futball EB idején, de a 2006-os foci világbajnokság alatt is korlátozták a szabad beutazást a rendező tagállamok.
A korlátozások bevezetését a Schengeni Határellenőrzési Kódex 23. cikke teszi lehetővé. Eszerint a belső határokon az ellenőrzések visszaállítására csak kivételes esetben, a közrend és a közbiztonság veszélyeztetése esetén kerülhet sor legfeljebb 30 napra, amely legfeljebb egy ízben meghosszabbítható.
Az osztrák Szövetségi Belügyminisztérium a korlátozásokhoz kapcsolódóan a határátkelőket három kategóriába sorolta, eszerint a nagy forgalmú nemzetközi határátkelőhelyeknél (például Nickelsdorf/ Hegyeshalom) folyamatos ellenőrzést tartanak, és a korábban használt ellenőrző kapukat ideiglenesen újra üzembe helyezik. A kisebb forgalmú átkelőknél az ellenőrzést mobil egységek hajtják végre, míg a turista-, gyalogos- és kerékpáros forgalom számára megnyitott átkelőknél szúrópróbaszerű lesz az ellenőrzés.
A Külügyminisztérium az javasolja a magyar állampolgároknak, hogy az EURO 2008, illetve az ideiglenes osztrák határellenőrzés időszakában – a torlódások elkerülése érdekében – válasszák a kisebb forgalmú határátkelőket. Az Ausztriába történő beutazáshoz ugyanakkor változatlanul szükséges érvényes személyi igazolvány vagy útlevél.

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.