Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C

Nemzetközi vasútmodell kiállítás nyílt a Március 15. utcai csarnokban

2023. július 8. 14:31
Különleges látvány fogadja azokat, akik ezen a hétvégén a Március 15. utcai sportcsarnokba látogatnak: a küzdőteret megtöltik a terepasztalok, amiket a Baross Gábor Vasútmodellező- és Vasútbarát Klub szervezésében, több országból érkező modulokból szereltek össze.

A fő attrakciót ez, a küzdőtér nagy részét megtöltő, összesen 206 modulból összeállított, egy rendszerbe kapcsolt, több száz méter hosszú vasúti pálya jelenti – ehhez angol, francia, német, osztrák, horvát, román és magyar klubok moduljait használták fel. Szintén ebben a teremben egy kisebb gazdasági vasút és egy látványterepasztal is található. 

A terepasztalok mellett bemutatják a vasútmodellek készítését, a látogatók maguk is összeszerelhetnek modellházakat. Azok, akik maguk is a vasútmodellek szerelmesei, az előcsarnokban vásárolhatnak is különböző alkatrészeket a saját terepasztalukhoz. 

A bejáratnál már a szombati nyitás előtt többen várakoztak: a sorban az ország több részéről érkezett mozdonyvezetőkkel és kisgyerekes családokkal is találkoztunk. A hatalmas, több mint háromszáz méter hosszú egybekapcsolt pályát alkotó terepasztal azonban nemcsak a kicsiket tölti el lelkesedéssel. Miközben járnak a vonatok, rácsodálkozhatunk az aprólékosan kidolgozott jelenetekre, amelyek a sínek mellett fogadnak minket. Esküvő, temetés, favágók, közúti baleset, birkanyájat terelő juhász, strandolók és a kertben bográcsozó fiatalok – órákig lehet böngészni a látványt, mire minden részletet felfedezünk. 

A modulok között számos valódi helyszínt is találunk, köztük Veszprém környékbeli épületek, állomások is szerepelnek, de a nemzetközi kiállítók asztalai révén a fentebb felsorolt országok építészetébe is bepillantást nyerhetünk, és néhány ottani állomás makettjét csodálva a helyszínre képzelhetjük magunkat. 

Az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejött kiállítás szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között látogatható. 

Kapcsolódó cikk
Három évtizede hobbijuk a vasútmodellezés
A veszprémi Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A klubhelyiségben kerestük fel őket, ahol bepillantást nyerhettünk a modellezés kulisszatitkaiba.
Galéria
Nemzetközi vasútmodell kiállítás
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   tegnap 22:01 Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. 2024. május 3. 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. tegnap 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.