Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A klímaváltozás hatásainak csökkentésére a legjobb módszer, ha megtanulunk megfelelően együtt élni a természettel

2023. július 7. 15:11
Veszprémben rendezett szabadegyetemi találkozót a Klímabarát Települések Szövetsége a vármegye környezetvédelmi programjára fókuszálva.

A 2009-ben alakult Klímabarát Települések Szövetsége Magyarország egyetlen tematikus céllal szerveződő önkormányzati szövetsége, melynek célja, hogy szakmai tapasztalatok megosztásával segítse helyi, települési szinten az elkerülhetetlen változásokhoz történő alkalmazkodást és a kihívásokra való felkészülést. Mindezt szakmai konferenciákkal, képzésekkel, előadásokkal és pályázati lehetőségekkel teszik.

Kovács Lajos, a szövetség elnöke a 2023-as szabadegyetem pénteki megnyitóján elmondta, mostanra már 83 tagot számlálnak – köztük párszáz fős falvakat, kistelepüléseket, fővárosi kerületeket és megyei jogú városokat, illetve vármegyéket is –, ez a szám pedig hamarosan 86-ra nő. Az elmúlt években sok messzemenő eredményt értek el, amelyek a jövőben is adnak még feladatot – ilyen volt például a Klímabarát platform létrehozása az önkormányzatok támogatására.

Kovács LajosKovács Lajos

Legújabb programjuk az azonos vízgyűjtő-területen elhelyezkedő, szomszédos, vagy közel fekvő településeket igyekszik együttműködésre ösztönözni annak érdekében, hogy együtt hatékonyabb megoldásokat találjanak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz. A programra, mely konkrét forrásbevonásra irányuló tervezést tesz lehetővé, első körben 195 település pályázott, az eredményeket év végén hirdetik ki.

A szövetség tagjai között ott van a Veszprém Vármegyei Önkormányzat is – a kapcsolat még 2017-ben, a KEHOP program keretében alakult Veszprém megyei Éghajlatváltozási Platform – röviden Klímaplatform – idején jött létre, majd 2021 decemberében vált hivatalossá, amikor a közgyűlés elfogadta a tagságot – tudtuk meg Vörösmarty Évától, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat alelnökétől.

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

A szervezet támogatására szükség is van, hiszen Veszprém kiemelt célja, hogy néhány éven belül a legélhetőbb európai városok között szerepeljen kategóriájában, aminek a kulturális lehetőségek, az infrastrukturális fejlesztések és a városüzemeltetés optimalizálása mellett fontos része az is, hogy minél inkább klímabaráttá váljon a megyeszékhely, amihez minden szakmai segítség jól jön – hangsúlyozta Hegedűs Barbara alpolgármester.

A mostani szabadegyetem célja az volt, hogy a jelenlévők jobban megismerkedjenek egymással, illetve Veszprém vármegyével. A találkozó része így kirándulás és előadások is voltak. Utóbbiak között szó volt például a vármegye klímajövőjéről, a veszprémi klímaváltozásról, az elektromos közbringa rendszer bevezetéséről és a vármegye környezetvédelmi programjának megújításáról is.

Feladat van bőven, hiszen ahogy arra dr. Domokos Endre, a Pannon Egyetem docense is rávilágított, bár a klímaváltozás nem egyedi, korábban is voltak lényegesen hidegebb és melegebb időszakok, ezek mindig történelmi változásokkal is jártak – elsősorban népvándorlással. Mára azonban annyira sűrűn lakott a bolygó, hogy nem nagyon van hova mozogni. Pedig ha nem teszünk semmit, komoly kihívásokkal kell szembenéznünk a világban, Magyarországon és a megyén belül is.

A mostani számítások szerint például 2040-re a felszíni hőmérséklet 1,5-4 fokos is lehet, 2060-ra pedig 3,5-6 fok közötti, míg a hőhullámos napok száma 2050-ben másfélszer annyi lehet, mint most, 2070-ben pedig 3-4-szer több. Azaz, míg ma évente 7-8 olyan nap van, amikor 30-35 °C között mozog a hőmérséklet, 2050-ben ez egy hónapra nőhet, 2070-ben pedig az egész nyár ilyen lehet. Fel kell készülni a vízhiányra is: a 21. század végére az aszályos napok száma kétszeresére nőhet a vármegyében, de lesznek olyan időszakok is, amikor víztöbblet alakul ki.

Domokos EndreDomokos Endre

A felkészüléshez tehát nagyon fontos, hogy megtanuljunk megfelelően együtt élni a természettel. Az árvizek elkerülése például lehetséges vízáteresztő burkolatok alkalmazásával, amelyek nem elvezetik, hanem elnyelik a vizet, vagy esőkertek telepítésével, illetve minél több zöldfelület – parkok, falra felfuttatott növények – létrehozásával, melyek a port is jobban kiszűrik a levegőből. Persze, ezek többletköltséggel járnak, Magyarország azonban világviszonylatban a legjobb anyagi helyzetben lévő ország 10%-a között van, így érdemes még most áldozni a jövőre.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.