Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Kultúrdiplomaták látogattak Veszprémbe

2023. július 8. 18:29
Megtartották a Liszt Intézetek vezetőinek és kulturális attaséinak kétnapos éves értekezletét, melynek második napján, pénteken a kulturális szakembereket Veszprémbe hozták “tanulmányi kirándulásra”.

A Liszt Intézetek feladata, hogy külföldi nagyvárosokban képviseljék, bemutassák és megismertessék a magyar kultúrát az ott élőkkel. A szakemberek hagyományos éves értekezletén ezúttal Veszprémet is útba ejtették. 

A kultúrdiplomatákat Porga Gyula polgármester köszöntötte péntek délelőtt a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol Mike Friderika programfejlesztési igazgató és Bucz Júlia nemzetközi kapcsolatokért felelős menedzser számoltak be az Európa Kulturális Fővárosa év eredményeiről. 

A résztvevők a nap során megtekintették az Egry József festményeiből összeállított kiállítást a múzeumban, megismerkedtek a várban zajló fejlesztésekkel, a Művészetek Háza aktuális tárlataival, körbejárták a Fotont, este pedig részt vehettek Gustav Mahler VIII. szimfóniájának előadásán a Gyárkertben. 

A Fotonnál Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is üdvözölte az intézetvezetőket. A miniszter elsősorban a térségbeli összefogást emelte ki. Mint rámutatott: Magyarország a kultúra terén a lakosságához és területéhez képest jelentősebb mértékben tud megjelenni Európában, Veszprém térsége pedig különösen alkalmas arra, hogy a kultúrára és a kreatív iparra alapozza gazdaságát. Navracsics úgy gondolja, ez a vidék csak azért nem szerepel előkelőbb helyeken a turisztikai célpontok listáján, mert a potenciális utazók nem ismerik – ezen a téren hárul fontos feladat a kulturális diplomáciára és különösen a Liszt Intézetekre. A miniszter hangsúlyozta: az EKF-régióban most mindenki azon dolgozik, hogy az elért eredményeket 2023 után is fenn tudjuk tartani, az intézetek munkatársai pedig a jövőben is bátran ajánlhassák Veszprémet úticélként, mert az ide érkezők a jövőben is meg fogják találni a számításukat.

A nap végén Csaba Gábor kultúrdiplomáciáért felelős helyettes államtitkár azt a célt tűzte ki az intézetek munkatársai számára, hogy ismertessék meg a magyar kultúra legjavát azon külföldi döntéshozókkal, akik akár politikai, akár gazdasági értelemben befolyásolhatják Magyarország sorsát, hogy a döntések értékeink ismeretében szülessenek.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   tegnap 16:28 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. tegnap 11:57 A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen advent Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen Pénteken kinyílik az adventi naptár első ablaka. Ma már szinte nincs olyan ember, aki gyermekként ne élte volna át a sorra nyíló ablakok izgalmát, de azt kevesen tudják, hogy az első ilyen naptár még a XIX. század közepén készült. Azóta számos formája lett, ezek közül pedig az a verzió, amit a Jeruzsálemhegyen kitaláltak valóban formabontó. tegnap 10:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.