Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kultúrdiplomaták látogattak Veszprémbe

2023. július 8. 18:29
Megtartották a Liszt Intézetek vezetőinek és kulturális attaséinak kétnapos éves értekezletét, melynek második napján, pénteken a kulturális szakembereket Veszprémbe hozták “tanulmányi kirándulásra”.

A Liszt Intézetek feladata, hogy külföldi nagyvárosokban képviseljék, bemutassák és megismertessék a magyar kultúrát az ott élőkkel. A szakemberek hagyományos éves értekezletén ezúttal Veszprémet is útba ejtették. 

A kultúrdiplomatákat Porga Gyula polgármester köszöntötte péntek délelőtt a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol Mike Friderika programfejlesztési igazgató és Bucz Júlia nemzetközi kapcsolatokért felelős menedzser számoltak be az Európa Kulturális Fővárosa év eredményeiről. 

A résztvevők a nap során megtekintették az Egry József festményeiből összeállított kiállítást a múzeumban, megismerkedtek a várban zajló fejlesztésekkel, a Művészetek Háza aktuális tárlataival, körbejárták a Fotont, este pedig részt vehettek Gustav Mahler VIII. szimfóniájának előadásán a Gyárkertben. 

A Fotonnál Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is üdvözölte az intézetvezetőket. A miniszter elsősorban a térségbeli összefogást emelte ki. Mint rámutatott: Magyarország a kultúra terén a lakosságához és területéhez képest jelentősebb mértékben tud megjelenni Európában, Veszprém térsége pedig különösen alkalmas arra, hogy a kultúrára és a kreatív iparra alapozza gazdaságát. Navracsics úgy gondolja, ez a vidék csak azért nem szerepel előkelőbb helyeken a turisztikai célpontok listáján, mert a potenciális utazók nem ismerik – ezen a téren hárul fontos feladat a kulturális diplomáciára és különösen a Liszt Intézetekre. A miniszter hangsúlyozta: az EKF-régióban most mindenki azon dolgozik, hogy az elért eredményeket 2023 után is fenn tudjuk tartani, az intézetek munkatársai pedig a jövőben is bátran ajánlhassák Veszprémet úticélként, mert az ide érkezők a jövőben is meg fogják találni a számításukat.

A nap végén Csaba Gábor kultúrdiplomáciáért felelős helyettes államtitkár azt a célt tűzte ki az intézetek munkatársai számára, hogy ismertessék meg a magyar kultúra legjavát azon külföldi döntéshozókkal, akik akár politikai, akár gazdasági értelemben befolyásolhatják Magyarország sorsát, hogy a döntések értékeink ismeretében szülessenek.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. ma 1:11 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. tegnap 17:35 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.