Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C

Örömteli jóga, kitartó gyakorlás

2023. július 17. 9:35
Voltál már úgy, hogy elkezdesz jógázni és lehet, hogy az életkörülmények kapcsán vagy a veled történtek épp nem teszik lehetővé a rendszeres gyakorlást, aminek következtében kimarad egy rövidebb-hosszabb időszak, és lehet, hogy inkább feladod, vagy egyszerűen csak elmaradnak a gyakorlások…? Ezen kívül eljöhet az az idő, amikor a gyakorlás megvan, de nehéz nap mint nap elkezdeni, vágyat érezni, hogy a szőnyegre állj.

Hogyan lehet fenntartani az örömöt, a vágyat, hogyan lehet kitartani akkor is, ha a lelkesedés már nem olyan, mint a kezdeti alkalommal? Ha jártál már így, éreztél már hasonlót magadban, jól jön egy kis segítség ezekben az időszakokban:

  • Mindig emlékezz arra, mi az, ami miatt elkezdted a jógát. Mi változott benned, rajtad a jógázással? Mi volt a célod vele? 
  • Az időbeosztásod figyelembe véve és magadhoz igazítva határozd el magad a gyakorlásod beosztására. Szánj rá annyi időt, azt a mennyiséget tűzd ki, amit tartani tudsz. A legfontosabb, hogy ne érezd kényszernek, úgy állítsd be, hogy sikerélmény legyen.
  • Légy türelmes magaddal minden esetben! Figyeld és érezd meg a határaid és legfőképp fogadd el őket! Légy hálás értük és tiszteld őket, mert ezáltal ismered meg önmagad. Ezeket a határokat fogod átlépni, ami végtelen örömöt okoz majd és a fejlődésed, az utad egyik legfontosabb mérföldköve lesz. Ami ma nehézség, holnap lehet, hogy már a gyakorlásod könnyed részévé válik.
  • Ne foglalkozz azzal, ha hibázol. Fogadd el! Igen, mindannyian hibázunk. Rajtad áll, hogy megállsz, és a hibáiddal foglalkozol vagy elengeded és tanúságként könyveled el, de semmiképp ne fókuszálj rá. Tanulj belőle, de lépj tovább! 

  • Ne gondolj bonyolult dolgokra a jógázásoddal kapcsolatban. Ami kell hozzá, az te vagy és a jógaszőnyeged, és csak csendesítsd el az elméd, kezdd el. Ha nem kezded el, nem fog történni semmi. Ha elkezded, ha cselekszel, legyen az a jóga bármely formája (ászanázás, légzőgyakorlatok, meditáció…) elkezdenek történni a dolgok, veled, benned. Úton vagy önmagaddal, a lelkeddel.
  • Ha inspirál, jógázz csoportban, ez mindig új impulzust ad, ha szeretnél, gyakorolj otthon, ha már biztonsággal gyakorló vagy. Mindig add meg magadnak az esélyt, hogy megteszed az első lépést. Ha segít, emlékeztesd magad egy örömteli pillanatra, megtapasztalásra, élményre a jógával töltött időszakból, majd egy nagy belégzés és csak kezdd el…
  • Légy elégedett azzal, aki és ami vagy, azzal, amire képes vagy – ne akarj többnek látszani! Szeresd önmagad!
  • Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy. Szeresd magad úgy, ahogy vagy, légy hálás az életnek azért, ami megadatott. Tartsd szem előtt, hogy egy utat jársz be, és minden egyes lépés és érzés a fejlődésed szolgálja. Minden választás a tiéd!
  • Gondold végig miért kezdted el a jógát, hol tartasz és hová juthatsz el vele. Emlékezz vissza azokra a boldog pillanatokra, amikor átlépted a határaid, amiről azt hitted, sosem fog megtörténni, és aztán egyszer csak természetessé vált és a tiéd lett az érzés, hogy már nem okoz nehézséget, amiről azt hitted, az lesz. Élvezd a fejlődésed minden pillanatát! Tudd, hogy vannak mélypontok és igen, lesznek hullámvölgyek, de ilyenkor gondolj az örömre, ami addig ért a gyakorlás alatt. Ha túllépsz rajta még sok-sok öröm fog érni és rengeteg fejlődés vár rád! Az egyik legnagyobb küzdelem és legfontosabb lépés az úton, ha felállsz a mélypontról, akkor is, ha nincs kedved, ha nehéz, és csak azért is mész tovább! Le tudod győzni önmagad! Minden akadály csak az utad része, egy újabb megtapasztalás, ami a legnagyobb segítség a fejlődésben! Légy boldog, élvezd a lehetőségeid, szeresd magad! 

Örömteli jógázást kívánok!

Csáti-Ersók Marietta
jógaoktató

Fotó: Getty Images

vehir.hu
további cikkek
Együtt élés, külön alvás? életmód Együtt élés, külön alvás? Ha egy pár külön ágyban, ne adj isten külön szobában hajtja álomra a fejét, legtöbbször már temetjük is a kapcsolatot. Ez a szokás azonban jobb minőségű alváshoz segíthet minket, ami pozitívan hathat a kapcsolatra is.  2024. április 28. 22:24 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.