Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Örömteli jóga, kitartó gyakorlás

2023. július 17. 9:35
Voltál már úgy, hogy elkezdesz jógázni és lehet, hogy az életkörülmények kapcsán vagy a veled történtek épp nem teszik lehetővé a rendszeres gyakorlást, aminek következtében kimarad egy rövidebb-hosszabb időszak, és lehet, hogy inkább feladod, vagy egyszerűen csak elmaradnak a gyakorlások…? Ezen kívül eljöhet az az idő, amikor a gyakorlás megvan, de nehéz nap mint nap elkezdeni, vágyat érezni, hogy a szőnyegre állj.

Hogyan lehet fenntartani az örömöt, a vágyat, hogyan lehet kitartani akkor is, ha a lelkesedés már nem olyan, mint a kezdeti alkalommal? Ha jártál már így, éreztél már hasonlót magadban, jól jön egy kis segítség ezekben az időszakokban:

  • Mindig emlékezz arra, mi az, ami miatt elkezdted a jógát. Mi változott benned, rajtad a jógázással? Mi volt a célod vele? 
  • Az időbeosztásod figyelembe véve és magadhoz igazítva határozd el magad a gyakorlásod beosztására. Szánj rá annyi időt, azt a mennyiséget tűzd ki, amit tartani tudsz. A legfontosabb, hogy ne érezd kényszernek, úgy állítsd be, hogy sikerélmény legyen.
  • Légy türelmes magaddal minden esetben! Figyeld és érezd meg a határaid és legfőképp fogadd el őket! Légy hálás értük és tiszteld őket, mert ezáltal ismered meg önmagad. Ezeket a határokat fogod átlépni, ami végtelen örömöt okoz majd és a fejlődésed, az utad egyik legfontosabb mérföldköve lesz. Ami ma nehézség, holnap lehet, hogy már a gyakorlásod könnyed részévé válik.
  • Ne foglalkozz azzal, ha hibázol. Fogadd el! Igen, mindannyian hibázunk. Rajtad áll, hogy megállsz, és a hibáiddal foglalkozol vagy elengeded és tanúságként könyveled el, de semmiképp ne fókuszálj rá. Tanulj belőle, de lépj tovább! 

  • Ne gondolj bonyolult dolgokra a jógázásoddal kapcsolatban. Ami kell hozzá, az te vagy és a jógaszőnyeged, és csak csendesítsd el az elméd, kezdd el. Ha nem kezded el, nem fog történni semmi. Ha elkezded, ha cselekszel, legyen az a jóga bármely formája (ászanázás, légzőgyakorlatok, meditáció…) elkezdenek történni a dolgok, veled, benned. Úton vagy önmagaddal, a lelkeddel.
  • Ha inspirál, jógázz csoportban, ez mindig új impulzust ad, ha szeretnél, gyakorolj otthon, ha már biztonsággal gyakorló vagy. Mindig add meg magadnak az esélyt, hogy megteszed az első lépést. Ha segít, emlékeztesd magad egy örömteli pillanatra, megtapasztalásra, élményre a jógával töltött időszakból, majd egy nagy belégzés és csak kezdd el…
  • Légy elégedett azzal, aki és ami vagy, azzal, amire képes vagy – ne akarj többnek látszani! Szeresd önmagad!
  • Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy. Szeresd magad úgy, ahogy vagy, légy hálás az életnek azért, ami megadatott. Tartsd szem előtt, hogy egy utat jársz be, és minden egyes lépés és érzés a fejlődésed szolgálja. Minden választás a tiéd!
  • Gondold végig miért kezdted el a jógát, hol tartasz és hová juthatsz el vele. Emlékezz vissza azokra a boldog pillanatokra, amikor átlépted a határaid, amiről azt hitted, sosem fog megtörténni, és aztán egyszer csak természetessé vált és a tiéd lett az érzés, hogy már nem okoz nehézséget, amiről azt hitted, az lesz. Élvezd a fejlődésed minden pillanatát! Tudd, hogy vannak mélypontok és igen, lesznek hullámvölgyek, de ilyenkor gondolj az örömre, ami addig ért a gyakorlás alatt. Ha túllépsz rajta még sok-sok öröm fog érni és rengeteg fejlődés vár rád! Az egyik legnagyobb küzdelem és legfontosabb lépés az úton, ha felállsz a mélypontról, akkor is, ha nincs kedved, ha nehéz, és csak azért is mész tovább! Le tudod győzni önmagad! Minden akadály csak az utad része, egy újabb megtapasztalás, ami a legnagyobb segítség a fejlődésben! Légy boldog, élvezd a lehetőségeid, szeresd magad! 

Örömteli jógázást kívánok!

Csáti-Ersók Marietta
jógaoktató

Fotó: Getty Images

vehir.hu
további cikkek
A tudatos sminkelés szerepe a női énképben – interjú Eszes Fanni sminkessel A tudatos sminkelés szerepe a női énképben – interjú Eszes Fanni sminkessel A közösségi média térhódításának köszönhetően torz tükörben kezdték látni magukat azok a nők is, akik eddig – mondhatni – elégedettek voltak a külsőjükkel. A fiatalabb generációk pedig már valóban szinte csak ezeken a felületeken szocializálódnak, és amit ott látnak szent és sérthetetlen számukra.  Sormintára készülnek a nők a plasztikai sebészek kezei között, a tökéletes vagy a tökéletesnek látszó az egyetlen elfogadott lehetőség, ha pedig pénzzel nem megy, telefonos applikációk segítségével erősítenek rá a hamis önképre.   2023. szeptember 2. 22:25 A változatlanság illúziója Tamás A változatlanság illúziója A múltunkba visszanézve látjuk, hogy évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt mennyire más emberek voltunk, mint ma. Amikor azonban a jövőbe tekintünk, azt feltételezzük, hogy életünk végéig változatlan marad a személyiségünk. 2023. augusztus 27. 20:55 Képesek vagyunk még az édes semmittevésre? Meli Képesek vagyunk még az édes semmittevésre? Vagy az állandó versenyszellem és a teljesítési kényszer már teljesen bedarált minket? 2023. augusztus 22. 11:57 Két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma Két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma A betegek negyede még mindig későn fordul orvoshoz - közölte a Magyar Dermatológiai Társulat. 2023. augusztus 16. 13:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.